Sonos of JBL? Welke is de beste?

In dit blog kijken we naar de verschillen tussen Sonos en JBL. Maar hoe vergelijk je deze twee uiteenlopende speakermerken? We nemen de twee meest op elkaar lijkende speakers qua formaat en prijs, de Sonos Roam en JBL Charge 5. Ze zijn allebei goede bluetooth-luidsprekers, maar ze hebben elk hun eigen sterke en zwakke punten.

De Sonos Roam is geweldig voor gebruik binnenshuis – de speaker heeft Wi-Fi en Bluetooth-connectiviteit, en via de Sonos app is het eenvoudig om ze te koppelen met andere Sonos speakers. De Sonos Roam neem je eenvoudig overal mee naartoe te nemen, dankzij zijn compacte formaat en lichte gewicht.

De JBL Charge 5 is ook zeer geschikt voor gebruik binnenshuis, en kan je koppelen met je andere JBL-speakers. Hij heeft een langere accuduur dan de Roam, waardoor hij perfect is om mee naar buiten te nemen.

We bespreken de verschillen tussen JBL en Sonos om voor eens en altijd duidelijk te maken of Sonos of JBL de beste keuze is voor jou.

De verschillen tussen de Sonos Roam en JBL Charge 5 in het kort

 • De Sonos Roam heeft een strak design en is minimalistisch, terwijl de JBL Charge 5 logger is en beter tegen een stootje kan.
 • De Sonos Roam is lichter en compacter dan de JBL Charge 5.
 • De geluidskwaliteit van de Roam is helder, maar leeg en mist bas in vergelijking met de JBL Charge 5.
 • De batterijduur van de Roam is 10 uur, terwijl die van de JBL Charge 5 20 uur bedraagt.
 • Beide producten weten binnenshuis uitstekend te presteren, maar de JBL Charge 5 blijft in sommige opzichten toch achter bij de Sonos Roam. Dit heeft met name te maken met het feit dat je de Sonos Roam kan koppelen met andere Sonos speakers in huis, waardoor je een volwaardig multiroomsysteem creëert via wifi. De kans dat je al een soundbar of andere speaker van Sonos in huis hebt staan is groter, dan dat je meerdere JBL speakers hebt.
 • De JBL Charge 5 is uiteindelijk de beste speaker van dit moment vanwege de geluidskwaliteit, de grote batterij en de mogelijkheden buitenshuis. Ben je puur op zoek naar een bluetooth speaker, dan is de JBL Charge 5 de betere keuze.

Verschil in specificaties

SpeakerSonos RoamJBL Charge 5
Gemiddelde beoordeling8,9*9,3
Breedte**5,9 cm.9,65 cm.
Diepte6,2 cm.9,4 cm.
Hoogte16,8 cm.22,3 cm.
FormaatCompacte speakerMiddelgrote speaker
Gewicht400 gram960 gram
ConnectiviteitBluetooth & WifiBluetooth
Partymodus? MultiroomVia Sonos App middels WifiJBL PartyBoost via bluetooth
Stereo of mono?MonoMono
Microfoon / Google AssistentJaNee
Maximale batterijduur10 uur20 uur
Powerbank functie?NeeJa
Waterdicht? IP-certificeringIP67 WaterdichtIP67 Waterdicht
* Gemiddelde beoordeling van klanten op moment van schrijven
** We hebben beide speakers staand gemeten

Sonos Roam of JBL Charge 5 – De verschillen

Design

Het ontwerp van de Sonos Roam is minimalistisch en strak, terwijl de JBL Charge 5 omvangrijker is en een meer traditioneel luidsprekerontwerp heeft. De Sonos Roam is ook veel compacter dan de Charge 5, waardoor hij gemakkelijker mee te nemen is als je onderweg bent. Met 430 gram is de Sonos Roam ook ongelooflijk licht, terwijl de Charge 5 met 960 gram dubbel zo zwaar is.

Het ontwerp van de JBL Charge 5 is volumineus en traditioneel. Hoewel het misschien minder strak is dan de Sonos Roam, lijkt het erop dat de speaker beter tegen een stootje kan dan de Sonos Roam. Dit kan prettig zijn voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame luidspreker die ze buiten of op feestjes kunnen gebruiken.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Sonos Roam is helder en scherp. De speaker werkt goed in combinatie met andere apparaten van het merk Sonos, maar het geluid kan bij sommige muziek wat leeg overkomen als je hem als enige speaker gebruikt. Ook de bas ontbreekt in vergelijking met sommige in formaat en prijs vergelijkbare speakers. Dankzij Sonos TruePlay .

De geluidskwaliteit van de JBL Charge 5 is erg goed. De hoge en middentonen zijn helder en duidelijk, en de bas is lekker diep. Het vermogen van de Charge 5 is met 40 watt hoger dan dat van de Sonos Roam en dus beter geschikt als stand alone speaker en prima te gebruiken voor een feestje. De Sonos Roam is eerder geschikt om rustig naar muziek te luisteren, dan dat je deze inzet voor een feest, daarvoor heeft hij te weinig vermogen.

Welke speaker heeft de beste batterij?

De batterijduur van de Sonos Roam is 10 uur, terwijl de batterijduur van de JBL Charge 5 20 uur is. Dit betekent dat de JBL Charge 5 een factor twee langere batterijduur heeft. De Sonos Roam laadt binnen tweeënhalf uur volledig op, terwijl de JBL Charge 5 er vier uur over doet om volledig op te laden. Ofewel de JBL Charge 5 heeft een 50% langere oplaadtijd, maar daarna kan je er wel twee keer zo lang muziek mee afspelen.

Smart speaker?

De Sonos Roam is voorzien van een microfoon, zodat je de speaker ook als smart speaker kan gebruiken. Het is mogelijk om via Google Assistent je speaker te bedienen, maar ook om andere apparaten in huis aan te sturen. Wil je liever geen microfoon in je Sonos speaker, dan heb je de keuze uit de Sonos Roam SL. Deze speaker heeft geen ingebouwde microfoon.

De JBL Charge 5 is niet voorzien van een microfoon voor smart speaker functies of om mee te bellen via de speaker.

Beste speaker voor binnen? Sonos of JBL?

De Sonos Roam is een geweldige speaker voor gebruik binnenshuis. Hij maakt verbinding met zowel Wi-Fi als Bluetooth, zodat je altijd verbonden kunt blijven met de speaker. Bovendien kunnen je andere Sonos speakers met de Sound Swap-functie de muziek van je Roam overnemen, of kan de Sonos Roam muziek overnemen van andere Sonos speakers.

De JBL Charge 5 is voorzien van de JBL PartyBoost-functie. Met JBL PartyBoost kan je eenvoudig al je JBL speakers met elkaar verbinden. Dit is erg handig, want zo kun je al je muziek met één smartphone bedienen. Toch werkt deze functie weer niet met sommige oudere JBL speakers.

Beide speakers kan je dus koppelen met meerdere andere speakers voor ruimtevullend geluid. Toch heeft de Sonos Roam in dit geval een aantal grote pluspunten in vergelijking met de JBL Charge 5. Zo kan je via TruePlay de instellingen perfect aanpassen aan de akoestiek in de ruimte. Met SoundSwap is het eenvoudig om met andere Sonos speakers te koppelen en ook via de Sonos app is dit eenvoudig geregeld als je via Wifi verbonden bent. Daar zit dan ook wat ons betreft het grootste voordeel in, want het is meer waarschijnlijk dat je al andere Sonos speakers of een Sonos soundbar in huis hebt staan, dan dat je meerdere JBL speakers in huis hebt.

Ten slotte krijgt de Sonos Roam voor binnen een extra plusje, omdat het Google Assistent ondersteunt. Zo kan je vanaf de bank muziek opzetten of het licht bedienen, zonder de app te openen.

Van plan om een speaker voor binnen te kopen? Dan raden we aan om ook te kijken naar de Sonos One, Sonos Five of Sonos Move. Deze alternatieven hebben een betere geluidskwaliteit dan de Sonos Roam, maar beschikken, op de Sonos Move na, niet over een accu.

Beste speaker voor buiten? Sonos of JBL?

Met de Sonos Roam heeft Sonos haar eerste compacte bluetooth/wifi speaker ontwikkeld die je eenvoudig mee naar buiten neemt. Eerder werd al de Sonos Move geïntroduceerd, die je ook prima kan verplaatsen in je tuin. Maar naar het park, zwembad of strand neem je deze 3 kilo wegende speaker niet eenvoudig mee. De Sonos Roam neem je eenvoudig mee in je jaszak of rugzak en is ook iets kleiner en lichter (400 gram) dan de JBL Charge 5 (960 gram). De Sonos Roam is daarnaast bestand tegen een stootje en waterdicht (IP67).

De JBL Charge 5 is dan wel ietsjes groter dan de Sonos Roam, maar nog steeds neem je deze bluetooth speaker eenvoudig mee in je rugzak of tas. Voor gebruik buiten vinden we de JBL Charge 5 vanwege een aantal punten een betere keuze dan de Sonos Roam. Zo heeft deze qua geluid een groter bereik, een dubbel zo lange batterijduur, is de speaker stof- en waterdicht (IP67) en heb je bij de JBL Charge 5 ook daadwerkelijk het gevoel dat hij onbeschadigd een val van twee meter overleeft.

Extra voordeel is dat je met de ingebouwde powerbank je smartphone snel kan opladen als je onderweg bent.

Conclusie van onze Sonos & JBL test

De Sonos Roam is de beste keuze voor jou als:

 • Je op zoek bent naar een compacte speaker
 • Je zowel via bluetooth wilt kunnen verbinden onderweg, als via wifi als je thuis bent.
 • Je al andere Sonos speakers in huis hebt staan, waarmee je deze speaker kan verbinden.

De JBL Charge 5 is de beste keuze voor jou als:

 • Je op zoek bent naar een middelgrote speaker met een betere geluidskwaliteit
 • Je de speaker ook wilt gebruiken als speaker voor je feestje
 • Je een speaker zoekt waarmee je ook je smartphone kan opladen

Sonos Roam of JBL Charge 5?

Ga je voor gebruik van de speaker binnenshuis en wil je eenvoudig via één app al je speakers bedienen, dan is het aan te raden om voor de Sonos Roam. Je kan deze eenvoudig koppelen met eerder gekochte Sonos speakers en met je smartphone verbinden via Wifi of bluetooth. Als stand alone speaker is deze qua geluidskwaliteit een stuk minder dan de JBL Charge 5. Daarom raden we voor gebruik buiten de JBL Charge 5 aan. Naast de betere geluidskwaliteit is de speaker stof- en waterdicht (IP67), heeft deze een twee keer zo lange batterijduur en zeer stootbestendig.

Wat is beter, Sonos of JBL?

Eigenlijk zijn JBL & Sonos twee compleet verschillende speakermerken. Sonos is in de basis een multiroom systeem dat zich focust op verbinding via wifi, terwijl JBL vooral een speakermerk is met bluetooth speakers. Voor thuisgebruik raden we dan ook Sonos aan, omdat je in dat geval een goede verbinding kan opzetten via wifi en eenvoudig je muziek kan afspelen vanuit de Sonos app of direct vanuit Spotify. Ben je op zoek naar een bluetooth speaker die je regelmatig mee wilt nemen, dan raden we een speaker van JBL aan. Met name in vergelijking met de Sonos Roam, heeft de vergelijkbaar geprijsde JBL Charge 5 een betere geluidskwaliteit, langere batterijduur en ook nog een powerbank aan boord.

Wat is het verschil tussen Sonos en JBL?

Sonos richt zich vooral op wifi speakers, terwijl JBL de focust let op bluetooth speakers. Ook is Sonos een typisch multiroom merk, waarbij je verschillende speakers met elkaar verbind om samen of los van elkaar af te spelen. Bij JBL heb je in de meeste gevallen één speaker waarop je muziek afspeelt, maar heb je ook de mogelijkheid om via JBL Partyboost speakers met elkaar te verbinden. Ons advies is om voor Sonos te kiezen als je speakers zoekt voor gebruik in huis en voor JBL te gaan als je op zoek bent naar een bluetooth speaker die je vooral buiten gebruikt of graag mee wilt nemen.