Receiver en versterker advies

Receiver advies


Je bent op zoek naar een receiver. We geven je graag advies bij het kopen van een A/V receiver voor de inrichting van je home cinema systeem. Steeds vaker wordt er gekozen voor een home cinema systeem van verschillende losse componenten in plaats van een alles in één homecinemaset. De receiver, speakers en blu-rayspeler worden in dat geval los van elkaar gekocht. Je kan dan per component gaan voor het merk en type dat aan jouw wensen voldoet. Met de volgende tips voor het kopen van een receiver maak jij de gegarandeerd de beste keuze.

Wat is een A/V receiver?

AV receiver advies

Een A/V receiver is de grote kracht achter je home cinema systeem. De receiver ontvangt alle inkomende signalen, zowel beeld als geluid, van bijvoorbeeld Blu-ray speler, mediaspeler, game-console en CD-speler en zorgt er voor dat deze signalen doorgestuurd worden naar de componenten die het signaal moeten weergeven, bijvoorbeeld de speakers en televisie. De componenten worden bekabeld aangesloten, een goede A/V receiver beschikt dan ook over een groot aantal aansluitingen voor het ontvangen en doorsturen van beeld en/of geluid. In de meeste gevallen heeft de receiver speakeraansluitingen voor minimaal een 5.1-kanaals surround systeem, maar tegenwoordig is 7.1 ook al erg populair en worden er zelfs receivers met 11.2-kanaals mogelijkheden verkocht. Voor het verzenden van beeld en geluid beschikken de meeste receivers over minimaal één HDMI-uitgang.

A/V receivers bij: HifiKlubben & Bol.com

Beste receivers 2024

Beste A/V receivers 2024 volgens What Hi-Fi? & TechRadar:

Onder 350 euro: Yamaha HTR-4072
350 – 600 euro: MARANTZ NR1200 | Denon AVR-X2600H | AVR-X1600HDAB
600 – 750 euro: Marantz SR5013 | Marantz NR1711
750 – 1000 euro: Marantz SR5015DAB
1000 – 1500 euro: Marantz SR6015 | NAD T758 v3
1500 – 2500 euro: Marantz SR7015 | Denon AVC-X6700H
2500 – 5000 euro: NAD M27 |
5000+ euro: NAD M17 

Surround receiver

Je hebt de keuze uit een stereo of surround receiver. Een stereo receiver is geschikt voor het aansluiten van twee speakers, ze worden meestal aangeduid met 2.0 kanaals receivers. Met een surround receiver kan je meerdere speakers aansluiten en bijvoorbeeld een 5.1, 7.1 of 7.2 opstelling creëren. In het geval van 5.1 kan je vijf speakers aansluiten en een subwoofer. Je hebt dan drie speakers aan de voorkant en twee achterspeakers. De receiver zet de audiotracks om naar een signaal voor de aangesloten speakers.

5.1 en 7.1 opstellingen zijn al jaren het meest populair. Toch zijn er steeds meer surround-formaten met andere speakeropstellingen. Bijvoorbeeld Audyssey DSX, DTS Neo:X en Dolby Atmos, waarbij er soms zelfs speakers boven de luisterpositie worden geplaatst.

Surround receivers bij:  Bol.com | HiFiKlubben

Multiroom receiver

Een multiroom receiver of multiroom versterker geeft je de mogelijkheid om muziek in verschillende ruimtes af te spelen. Je kan de ruimtes indelen in zones. Hierdoor wordt het mogelijk om dezelfde of juist verschillende muziek af te spelen per zone. Let goed op bij de aanschaf van een receiver of het mogelijk is om speakers in te delen in verschillende zones en hoeveel zones er mogelijk zijn. Bedenk wel dat de extra zones enkel geschikt zijn voor stereo-geluid.

Hoeveel vermogen heeft je receiver nodig?

Voor veel mensen een belangrijk aspect bij de aankoop van een receiver is de vraag hoeveel vermogen (wattage) de receiver heeft voor het aansturen van de speakers. Toch is dit niet het enige aspect waar je naar moet kijken, zo is ook van belang wat de weerstand van de speakers is, de gevoeligheid (db) en wat het frequentiebereik is.

Verder is het ook nog eens zo dat fabrikanten verschillende berekeningen hanteren voor het berekenen van het aantal watt. Zo zijn er receivers met een vermogen van 1.200 Watt, terwijl er ook receivers zijn in een veel hogere prijsklasse met bijvoorbeeld 100 watt. Een hoger vermogen is dan ook vaker een marketingtrucje van de fabrikant, dan dat het echt wat zegt over de kwaliteit. Het is dus de vraag of je receivers moet gaan vergelijken op basis van het vermogen.

Maar hoeveel vermogen heeft je receiver over het algemeen dan nodig? Een krachtige versterker met 150+ watt per speaker is bij gemiddeld gebruik eigenlijk niet nodig. Ga je echter voor grote speakers en wil je het volume op standje maximaal kunnen zetten dan heb je iets aan een receiver met een dergelijk vermogen. De enige tip die we eigenlijk op dit gebied kunnen geven is dat je beter kan kiezen voor een receiver met teveel vermogen dan een receiver met te weinig vermogen. Grofweg kan je het vermogen per speaker als volgt indelen:

Kleine speakers –  Receivers tot 90 Watt
Middelgrote speakers – Receivers 90-150 Watt
Grote speakers – Receivers vanaf 150 Watt

Wil je muziek streamen via de receiver?

Veel receivers hebben inmiddels de mogelijkheid om te connecten met een smartphone, tablet of computer. Afhankelijk van de receiver is dit mogelijk via Wifi of via bluetooth. Indien een Wifi verbinding mogelijk is, je spreekt dan ook wel van een netwerk receiver of Wifi versterker, zijn er verschillende mogelijkheden om muziek te streamen naar de receiver. Je hebt de keuze uit receivers met een App van de fabrikant en/of ondersteuning van bijvoorbeeld Airplay, Chromecast en Spotify Connect. Met de app van de fabrikant heb je meestal toegang tot duizenden internetradiozenders, de muziekbibliotheek op je smartphone of netwerk harde schijf en andere streamingdiensten zoals Spotify of Deezer. Het voordeel van receivers die tevens Spotify Connect, Airplay en Chromecast ondersteuning hebben is dat je niet afhankelijk bent van de app van de fabrikant en in het geval van Spotify Connect bijvoorbeeld de Spotify App kan gebruiken voor het streamen van muziek via de receiver.

Full HD of Ultra-HD receiver?

Ga je voor een AV-receiver, dan heb je de mogelijkheid om beeld door te zetten naar je TV. Je komt dan voor de keuze te staan of je voor een Full-HD of Ultra-HD receiver gaat. Alle AV-receivers ondersteunen inmiddels Full-HD signalen. Wil je klaar zijn voor de toekomst? Dan is een Ultra-HD receiver eigenlijk een must.

Hoeveel apparaten ga je aansluiten op de Netwerk receiver?

Naast het aantal speakers dat je wilt aansluiten op de AV-receiver, is het ook van belang om van tevoren helder te hebben hoeveel apparaten je aan gaat sluiten op de versterker. Het aantal HDMI in- en uitgangen verschilt namelijk per receiver. Sowieso gaat er één HDMI-kabel naar je televisie om het beeld en geluidsignaal door te geven aan je televisie, soms is er nog een extra HDMI-uitgang voor een beamer of extra televisie. Het aantal HDMI-ingangen en Optische ingangen verschilt per AV-receiver en je zal van tevoren dan ook goed moeten bepalen welke apparaten je gaat aansluiten. Denk hierbij aan de digitale TV ontvanger, Blu-ray speler, game console en mediaspeler. Wil je een platenspeler aansluiten, dan moet er een phono-ingang aanwezig zijn op de receiver.

Receiver kopen

Bij de volgende webshops kan je eenvoudig receivers filteren op de bovenstaande kenmerken: