Apple Airplay

Wil je draadloos muziek streamen? Je kan daarvoor gebruik maken van Apple Airplay. Zoals de naam al aangeeft zorg je voor muziek die je via een draadloos signaal (Air) elders af kunt spelen (Play). Je kan hiervoor gebruik maken van Airplay compatibele speakers. Uiteraard heb je daarnaast een Apple iPhone, een Apple iPad, Apple iPod Touch of een MacBook of iMac nodig om hier gebruik van te maken.

Muziek streamen via Airplay

Streaming via Airplay biedt de mogelijkheid om geluid vanaf uw iOS-apparaat of Mac draadloos over te brengen naar speakers. Airplay maakt gebruik van het draadloze Wifi-netwerk, het is daarom van belang dat zowel de speakers (of de Airport Express) en het apparaat waar vandaan je wilt streamen op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Zodra dit het geval is krijg je de kans om via Airplay je muziek te streamen en dit bijvoorbeeld draadloos op uw stereo-installatie of specifieke speakers af te spelen.

Airplay van Apple maakt het mogelijk om muziek te streamen naar bijvoorbeeld de slaapkamer, de werkkamer en de woonkamer. Het is geen enkel probleem om de muziek naar meerdere ruimten tegelijkertijd te streamen, waardoor je in verschillende ruimten dezelfde muziek kunt blijven luisteren. Wil je muziek streamen via Airplay en dit afspelen in meerdere ruimten? Ga dan in iTunes naar het Airplay Menu en selecteer daar ‘Meerdere luidsprekers’. Het is uiteraard van belang dat de Wifi-verbinding in alle ruimten beschikbaar is, om de muziek volledig synchroon naar meerdere ruimten te kunnen streamen en op die manier voor een geweldige muziekervaring te zorgen.

Uiteraard kunt u gebruik maken van diverse online streamingdiensten, om te luisteren naar de muziek die je wenst. Heb je Spotify op uw telefoon staan, of maakt u gebruik van een andere streamingdienst op uw Mac? U kunt alle audio van deze apparaten streamen naar uw Airplay speakers.

Airplay speakers

Diverse merken hebben inmiddels Airplay speakers ontwikkeld, die uitstekend geschikt zijn voor het streamen van muziek van Airplay. Je hebt daar dan geen aanvullende hardware voor nodig. Je kan vanaf een iOS-apparaat of Mac gewoon verbinding maken met de luidsprekers. Bovendien streamt Airplay zowel de muziek zelf, als de meta-informatie. Het gaat bijvoorbeeld om de titel van het nummer, de artiest, de verstreken en de resterende tijd en de album-illustratie. Op die manier kan de speaker draadloos aangeven naar welke muziek je op dat moment luistert. Wil je gebruik maken van draadloze Airplay speakers? Onder andere Sonos (Alleen Beam, Sonos One en Sonos Playbase), Bose, Denon, B&W, JBL, iHome en Marantz hebben de Airplay-technologie in hun speakers geïntegreerd, waardoor je daar probleemloos gebruik van kunt maken. Het is voldoende om verbinding te maken met het thuisnetwerk, om vervolgens draadloos muziek te streamen via Apple Airplay.

Airplay speakers van verschillende merken zijn te koop bij Bol.com

Gebruik van Airport Express

Heb je een versterker of home cinema set staan die helaas nog geen ondersteuning biedt voor Airplay? Geen probleem, in dat geval kan je de speakers draadloos beschikbaar maken met de Airport Express van Apple. Dit kleine apparaat kan je via een draadloze verbinding koppelen aan uw thuisnetwerk, of gebruiken om een eigen draadloos netwerk op te zetten. Vervolgens kan je de Airport Express via een audiokabel met de speakers verbinden, zodat deze de geluidssignalen via een vaste verbinding door kan geven. Je kan vanaf een iOS-apparaat of Mac contact maken met de Airport Express, om de muziek van af te spelen, op de speakers die zelf geen Airplay-signalen kunnen ontvangen.

De Airport Express is inmiddels niet meer te koop.

Airplay inschakelen

Wilt je muziek streamen via Apple Airplay? Je kan gebruik maken van deze 3 handige stappen, om de verbinding op te zetten:

  • Verbind zowel het iOS-apparaat of een Mac met hetzelfde Wifi-netwerk als de Airplay speakers.
  • Veeg vanaf de onderkant van het scherm van het iOS-apparaat naar boven, of houd ‘Alt’ ingedrukt terwijl je op een Mac op het geluidssymbool bovenin de statusbalk van het scherm klikt.
  • Tik of klik vervolgens op ‘Airplay’, om dit als uitvoerkanaal te selecteren.

Aan de hand van deze eenvoudige stappen kun je muziek streamen via Apple Airplay, om de muziek draadloos af te spelen via de speakers waar je gebruik van maakt. Wil je de verbinding weer verbreken? Navigeer dan op dezelfde manier naar ‘Airplay’ en schakel deze functie weer uit.