Sonos Move review

De eerste portable Sonos speaker is door Sonos geïntroduceerd, de Sonos Move. De Sonos Move is een combinatie van een wifi speaker en bluetooth speaker. Gebruik je de Sonos Move via Wifi dan is het tevens een smart speaker met spraakbediening. Erg fijn in ieder geval dat er eindelijk een mobiele Sonos speaker is die je eenvoudig in de tuin zet en aan het handvat weer mee naar binnen draagt. De accu van de speaker geeft volgens Sonos ongeveer tien uur luisterplezier. Is de batterij leeg, dan zet je de speaker op een vaste plek in huis in het laadstation. Volgens Sonos valt de speaker qua bereik tussen de Sonos One en Sonos Five, de speaker is ook iets groter dan de Sonos One. Op de IFA in Berlijn zagen en hoorden we de speaker voor het eerst. Deze Sonos Move review is voorlopig dus gebaseerd op een korte ervaring op de IFA, later dit jaar jaar verschijnt een uitgebreide review van de Sonos Move als we deze een tijdje hebben kunnen testen.

Sonos Move review

Schok- & weerbestendig design

De Sonos Move is een duurzame speaker. De speaker heeft een schokbestendige behuizing die volgens Sonos een val van dertig centimeter op beton zou moeten overleven. Dit werd op de IFA door Sonos demonstreert, maar de Move zat tijdens die test in een glazen kist, dus die test was niet echt betrouwbaar. Toch zien en voelen we dat deze speaker betere bescherming heeft dan bijvoorbeeld de Sonos One en Sonos Play:5. Zowel de binnen- als buitenkant zit stevig in elkaar.

De Sonos Move wordt met een ip56 certificering beschermd tegen stof en water. De certicifering is geen volledige bescherming tegen water en stof, je kan de speaker dus beter niet onderdompelen in het water of in het zwembad laten vallen. Maar de ip56 certificering garandeert wel dat de speaker een flinke regenbui kan doorstaan en ook in bijvoorbeeld een vochtige badkamer kan worden geplaatst.

Accu & Bluetooth speaker

Dat je de Sonos Move ook als portable bluetooth speaker kan gebruiken is iets wat we nog niet eerder zagen bij een Sonos speaker. Het is dan ook de eerste Sonos bluetooth speaker en het is een hele kentering in de strategie van Sonos. Denk je nu, fijn dan kan ik mijn Sonos speaker eindelijk meenemen in mijn koffer in het vliegtuig voor gebruik op vakantie? Dan moeten we je helaas te teleurstellen de Sonos Move is groter dan de Sonos One en weegt ongeveer 3 kilo.

Je activeert de bluetooth-modus met de bluetooth/wifimodus-knop achterop de speaker. Als het ledlampje bovenop de speaker blauw brandt, dan staat de Sonos Move in de bluetooth modus.

De accu van de speaker staat volgens Sonos garant voor ongeveer tien uur luisterplezier. In de standby modus gaat de speaker ongeveer 120 uur mee. De batterij gaat ongeveer drie jaar mee of 900 keer opladen volgens Sonos. Het is mogelijk om de batterij te vervangen als de prestaties minder worden.

Door het handvat verplaats je de Sonos Move eenvoudig en als de batterij leeg is zet je de speaker terug op het laadstation en doet de speaker dienst als vaste Sonos speaker in huis terwijl de Sonos Move wordt opgeladen. Ook zonder het laadstation kan de Sonos Move worden opgeladen via USB-C.

Je kan de Sonos App niet gebruiken als je via bluetooth verbonden met de speaker. Als je via bluetooth verbonden bent met de speaker kan je gebruik maken van de muziekbibliotheek op je smartphone en apps als Spotify, TuneIN en Deezer. Ook wordt het geluid van bijvoorbeeld Youtube filmpjes afgespeeld via de speaker als je deze hebt verbonden via bluetooth.

Wifi | Sonos App | Apple Airplay 2

Naast bluetooth kan je de Sonos Move, zoals je gewend bent bij Sonos, ook via Wifi aansluiten op je huidige Sonos systeem of een nieuw Sonos systeem creëren. De Sonos Move ondersteunt in tegenstelling tot eerdere Sonos speakers zowel 2,4 GHz als 5 GHz verbinding.

Heb je de Sonos Move via Wifi of een netwerkkabel verbonden, dan zie je de speaker terug in de Sonos app en kan je deze groeperen met andere Sonos speakers.

Net als bij onder meer de Sonos Beam en Sonos One SL ondersteunt de Sonos Move Apple Airplay 2. Eenvoudig muziek streamen dus via Apple Airplay 2 vanaf je iPhone en iPad.

Touchknoppen

Met de touchknoppen bovenop de speaker is het ook mogelijk om de Sonos Move te bedienen. Met de afspeelknop gaat de speaker verder met het nummer in de laatst afgespeelde afspeellijst of de laatst gebruikte radiozender. Ook kan je er tussentijds het nummer mee pauzeren. De vier puntjes die aan beide kanten van de afspeelknop staan zijn volume knoppen. Swipe over de volledige breedte van links naar rechts en het volgende nummer wordt afgespeeld. De andere kant op swipen brengt je terug naar het vorige nummer. Met de microfoonknop zet je de microfoon aan en uit.

Stembediening

De Sonos Move heeft stembediening van Google Assistent en Amazon Alexa. De interne far-field microfoons zorgen dat de speaker je ook vanaf een afstand kan horen. Daarnaast onderdrukken ze ruis en verstaan ze je ook als de muziek aan staat. De Sonos Move is net als de Sonos One en Sonos Beam voorzien van slimme stemherkenning. Een geluidssignaal geeft aan dat de slimme speaker je heeft gehoord en bezig is met het zoeken van een antwoord of actie onderneemt. Zo kan je bijvoorbeeld vragen naar het weer of nieuws van die dag of je geeft de speaker een opdracht om je Nest thermostaat op 20 graden te zetten.

Het is uiteraard mogelijk om de microfoons uit te zetten. Dit doe je door het microfoon-icoontje aan te raken bovenop de speaker.

Geluidskwaliteit

De Sonos Move is voorzien van twee D-klasse versterkers die perfect zijn afgestemd op de drivers en de akoestiek van de speakers. Verder zit er één naar beneden gerichte tweeter in de Sonos Move, die zorgt voor een heldere en duidelijke weergave van de hoge tonen. Voor de lage en midden tonen is de Sonos Move voorzien van een ingebouwde mid-woofer die zorgt voor natuurgetrouwe weergave van zang op de middenfrequenties en een diep en vol basgeluid.

Met Sonos Trueplay stel je de speakers automatisch af op basis van de positie van de speaker en terugkaatsing van het geluid. Dit werkt op dit moment alleen via een iOS-apparaat, bijv. een Apple iPhone.

Sonos Move ophangen

Wil je weten hoe je de Sonos Move het beste kan ophangen in huis? We schreven een speciaal blog met de mogelijkheden om de Sonos Move op te hangen.

Sonos Move kopen

Sonos Move review