Sonos Era 300 review

Met de Sonos Era 300 komt Sonos eindelijk met een middelgrote speaker die tussen de Sonos Era 100 en Sonos Five zit. Vroeger was dit de Sonos Play:3 en met de Sonos Era 300 lijkt er eindelijk weer te zijn gekozen voor een vergelijkbaar formaat speaker. Daarnaast is het de eerste speaker van Sonos die Dolby Atmos ondersteunt, hetgeen zorgt voor een veel ruimtelijker geluid. De toevoeging van Bluetooth en de mogelijkheid om ook een aux-kabel te verbinden met de speaker (i.c.m. adapter), maakt dat er veel wensen van Sonos liefhebbers zijn vervuld met de komst van de Sonos Era 300. Tijd dus voor een uitgebreide review van de Sonos Era 300. In deze Sonos Era 300 review beoordelen we de speaker op het design, geluidskwaliteit, connectiviteit en duurzaamheid.

Voor- en nadelen | Specificaties | Geluidskwaliteit | Voor welke ruimte? | Bediening | Stembediening | Connectiviteit | Energieverbruik | Duurzaam | Onze ervaring met de Sonos Era 300 | Waar te koop? | Veel gestelde vragen

Voordelen en nadelen Sonos Era 300

Voordelen Sonos Era 300

+ Ruimtelijk geluid overal in de kamer met een vol basgeluid
+ Zes optimaal gepositioneerde drivers zorgen voor de ondersteuning van Dolby Atmos Music
+ Gedetailleerd geluid
+ Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6 & 3,5 mm. Aux-ingang (adapter voor nodig)
+ Te gebruiken als surround speaker voor Sonos ARC & Sonos Beam (Gen 2)
+ Quick Tune en Trueplay voor het optimaal afstellen van de speaker op basis van de ruimte
+ De speaker is voor 48 % gemaakt van gerecycled kunststof & geschikt voor duurzaam gebruik

Nadelen Sonos Era 300

Relatief duur in vergelijking met eerdere speakers van deze grootte
Voor ethernetpoort extra adapter nodig
Voorlopig nog geen Google Assistant ondersteuning, wel Sonos Voice Control & Amazon Alexa
Werkt niet als achter speaker voor Sonos soundbars zonder Dolby Atmos ondersteuning, dus niet met de Sonos Playbar, Sonos Beam (Gen1) en Playbase

Specificaties Sonos Era 300

 • Adviesprijs: 499,- euro
 • Afmetingen: 16 x 26 x 18,50 cm.
 • Gewicht: 4,47 kg.
 • Kleuren: Zwart & Wit
 • Versterkers: Zes D-klasse digitale versterkers
 • Tweeters: Vier tweeters voor de hoge tonen en stereogeluid
 • Woofers: Twee woofers voor midden-frequenties, een diepe bass en stereoweergave
 • Processor: Quad Core 4xA55 1,9 GHz
 • Geheugen: 8 GB DDR4, 8 GB NAND
 • Connectiviteit: Wifi 6, 2,4 GHz/5 GHz., Bluetooth 5.0 (Ethernetpoort via adapter op USB-C ingang)
 • Aux-ingang: 3,5 mm. Aux-ingang is te creëren middels een Sonos lijningangs-adapter op de USB-C ingang
 • Bediening: Touchbediening, Sonos App en Spraakbediening
 • Microfoon: Kan worden uitgezet met een fysieke schakelaar & via touch-bediening.
 • Spraakbediening: Via Sonos Voice Control & Amazon Alexa (Sonos Voice Control alleen in het Engels)

Geluidskwaliteit

Met de Sonos Era 300 breekt een nieuw tijdperk aan voor Sonos. Voor het eerst introduceren ze een speaker met spatial audio en ondersteuning van Dolby Atmos. De interne speakers staan hierbij zo gericht, dat ze zorgen voor een ruimtelijk geluid.

Met zes D-klasse digitale versterkers, vier tweeters en twee woofers heeft de Sonos Era 300 een indrukwekkende setup. De speakers zijn gepositioneerd voor ruimtelijk geluid. Zo zorgt de middelste tweeter voor naar voren gericht geluid, de twee opzij gerichte mid-tweeters zorgen voor stereoweergave en de in een directionele hoorn geplaatste tweeter zorgt voor weerkaatsing van het geluid via het plafond als er Dolby Atmos muziek wordt afgespeeld. De twee woofers zijn naar links en rechts gericht voor het ondersteunen van de stereoseparatie en verzorgen van een stevig basgeluid.

Heb je toch niet voldoende aan de bas van deze speaker? Dan kan je de Sonos Era 300 het beste koppelen met de Sonos Sub.

Dolby Atmos ondersteuning

Ruimtelijk geluid is een hot item als het gaat om speakers. Maar het aantal stand alone speakers waarop je spatial audio kan afspelen groeit niet zo hard mee. Met de ondersteuning van Dolby Atmos loopt Sonos dan ook wederom voorop in vergelijking met Bose, Denon Home en Harman/Kardon Citation.

De muziekindustrie zit niet stil en daarom wordt er steeds meer nieuwe muziek opgenomen met een Dolby Atmos weergave. Ook veel bestaande nummers en albums worden op dit moment geremasterd naar ruimtelijk geluid. Het probleem tot nu was dat vooral soundbars Dolby Atmos ondersteuning aanboden, waaronder de Sonos ARC en Sonos Beam (Gen2), maar er vrij weinig speakers waren die als stand alone speaker Dolby Atmos aanboden. In dat gat springt Sonos nu met de Sonos Era 300.

Het is nog wel even afwachten via welke streamingdiensten Dolby Atmos Music kan worden gestreamd en welke streamingdiensten vervolgens door Sonos worden ondersteund in het afspelen van Dolby Atmos muziek. Het zijn vernieuwingen die naarmate het aanbod van Dolby Atmos speakers groter wordt, snel zullen volgen bij de verschillende streamingdiensten.

Quick Tune & Trueplay

Waar je bij vorige Sonos speakers alleen met een iPhone en iPad Sonos automatisch kon finetunen, kan dit bij de Sonos Era serie nu ook met een Android smartphone of tablet. Je hebt als Apple gebruiker ook nog steeds de keuze uit TruePlay met je iPhone of iPad, voor Android gebruikers geldt dat ze alleen kunnen kiezen voor ‘snel tunen’, oftewel Quick Tune. Via Quick Tune wordt de Sonos Era 300 ingesteld op basis van de microfoons van de speaker. Op grond van weerkaatsingen op muren, meubels en andere oppervlakken in de kamer zorgt Quick Tune ervoor dat je speaker ingesteld staat op de best mogelijke manier.

Hoe start je het fine tunen?

Ga naar Instellingen –> Systeem –> Selecteer de Sonos Era 300 –> Trueplay –> Trueplay Tuning

Android gebruikers worden automatisch doorgestuurd naar Quick Tune, waar Apple gebruikers kunnen kiezen tussen Snel Tunen of Geavanceerd Tunen.

Home cinema geluid

Groot voordeel van de Sonos Era 300 is dat het je Sonos Home Cinema geluid naar een heel nieuw niveau tilt. De Era 300 kan namelijk worden gebruikt als een Dolby Atmos surround speaker waarmee je in combinatie met een Sonos ARC en Sonos Sub een 7.1.4 Dolby Atmos bioscoop geluid kan creëren.

De Sonos Era 300 is verder als achter speaker te gebruiken in combinatie met de Sonos Beam, waarbij je ook Dolby Atmos geluid hebt.

In welke ruimte zet je de Sonos Era 300 neer?

De Sonos Era 300 is ontworpen voor de grotere kamers, zoals de woonkamer of als stand alone speaker op een kantoor of in een keuken. Sonos raadt aan om altijd 60 cm. ruimte boven de speaker open te laten. Daarom is de Era 300 minder geschikt om in een boekenkast te plaatsen. De reden hiervoor is dat plaatsing in een boekenkast met plank boven de speaker, ervoor kan zorgen dat de verspreiding en helderheid van het geluid negatief worden beïnvloedt. Het mooiste is het om de Era 300 op een dressoir te plaatsen of de speakers op te hangen aan een muurbeugel of te plaatsen op een standaard.

De Era 300 is niet weerbestendig. Het wordt dan ook afgeraden om deze speaker buiten te gebruiken. Ook het plaatsen van de Era 300 onder een overkapping raadt Sonos af, omdat deze niet zoals bijvoorbeeld de Sonos Era 100 weerbestendig is.

In welke ruimte zet je de Sonos Era 300?

Bediening

Je kan op veel manieren de Sonos Era 300 bedienen:

 • Sonos App
 • Spraakbediening
 • Touchbediening bovenop de speaker
 • Apple Airplay 2
 • Spotify Connect

Stembediening

Ook in de Sonos Era 300 zit een microfoon voor spraakbediening. Er is echter één grote maar, want op dit moment lijkt het erop dat Google Assistant niet wordt ondersteund op de Sonos Era speakers. Bij spraakbediening staat alleen Sonos Voice Control en Amazon Alexa genoemd als spraakassistenten. Een oplossing is om Google Assistant te activeren via een eerder geïntroduceerde Sonos speaker of soundbar en op die manier commando’s te geven voor de Sonos Era speakers. Zeker als je de Sonos Era 300 als achter speaker gaat gebruiken, dan gaat spraakbediening sowieso via de Sonos ARC of Sonos Beam.

Let op: Sonos Voice control is op dit moment enkel beschikbaar in het Engels

Spraakbediening uitzetten

Nieuw is dat je de spraakbediening uit kan zetten met een fysieke knop, die de stroomtoevoer naar de microfoon uitschakelt zodat je zeker weet dat de speaker niet meeluistert. Ook kan je de spraakbediening uitzetten met een touch-knop bovenop de speaker. Als de spraakbediening aanstaat, dan kleurt het led lampje op de speaker wit.

Touchbediening

Omdat de Sonos Era 300 ook een speaker naar het plafond gericht heeft, kon de touch-bediening niet meer gepositioneerd worden midden bovenop de speaker. De touch-bediening is daarom iets naar voren geplaatst, zodat er ruimte is voor de ‘plafond speaker’.

Ook vernieuwend is de duidelijkere volume knop op de Sonos Era speakers. Deze touch-schuifregelaar maakt het eenvoudiger om het volume aan te passen. Verder is er een aparte knop voor het volgende en vorige nummer en een aparte afspeel/pauzeer knop.

Connectiviteit Sonos Era 300

Wifi

Wifi blijft de eenvoudigste manier om de Sonos Era 300 mee te verbinden. Via Wifi stream je in de hoogste kwaliteit audio zonder onderbrekingen van inkomende telefoontjes en whatsapp berichten. Nieuw is dat de Sonos Era serie Wifi 6 ondersteunt, de speaker is dus klaar voor de toekomst. Daarnaast kan je de speaker ook met 2,4 GHz en 5 GHz routers verbinden.

Bluetooth

Bij de lancering heeft de Sonos Era 300 Bluetooth versie 5.0. Maar Sonos liet al weten dat dit in de toekomst kan worden geüpgraded naar de Bluetooth 5.2 versie, waardoor Sonos de mogelijkheid heeft om in de toekomst Bluetooth LE Audio te ondersteunen op de Sonos Era speakers. LE staat voor Low Energy, wat betekent dat een apparaat energiezuiniger audio kan afspelen.

Een handige feature is dat als je muziek via Bluetooth je dit ook naar andere via WiFi gekoppelde Sonos speakers kan streamen.

Aux-ingang op de Sonos Era 300?

De Sonos Era 300 heeft geen Aux-ingang, maar wel een USB-C ingang die je middels de Sonos lijningangsadapter kan omtoveren tot een 3,5 mm. Aux-ingang. Met deze adapter en een 3,5 mm. Aux-kabel kan je je Sonos speakers als een soort van Sonos Port of Sonos AMP laten functioneren en het geluid van bijvoorbeeld je platenspeler of cd-speler afspelen op de andere speakers in je Sonos systeem.

Ethernetpoort via Sonos Combo-adapter

Het verbinden van de Sonos Era 300 met een netwerkkabel zorgt voor een stabielere verbinding en audio-experts geloven er 100 % in dat je ook een betere luisterervaring hebt. Daarnaast kan het ook qua energieverbruik schelen als je de speaker hebt verbonden via een netwerkkabel en WiFi uitschakelt. Standaard zit er echter geen ethernetpoort op de Sonos Era 300. Wil je de Sonos Era 300 toch met een utp-kabel aansluiten, dan zal je een Sonos Combo-adapter moeten aanschaffen, waarmee je zowel een utp-poort als een aux-ingang creëert.

Energieverbruik

De Sonos Era 300 verbruikt minder stroom dan bijvoorbeeld de Sonos Five. Waar de Sonos Five nog 3,1 watt verbruikte in de stand-bystand, is dat bij de Sonos Era 300 nog maar 1,81 watt. Verwar deze getallen niet met het aantal Watt per uur (Wh).

Duurzame speaker

De Sonos Era 300 is gemaakt van achtenveertig procent gerecycled plastic. Daarnaast is hij zo ontworpen, dat ze de Era 300 eenvoudig kunnen demonteren om te repareren. Waar bij eerdere Sonos speakers gebruik werd gemaakt van lijm, is dit vervangen door schroeven om demontage en reparatie eenvoudiger te maken. Dit in combinatie met het lagere energieverbruik zorgt ervoor dat de Sonos Era 300 veel duurzamer is eerdere Sonos speakers.

Wat vinden wij van de Sonos Era 300?

Met Sonos Era 300 belanden we inderdaad in een nieuw Sonos tijdperk. Het tijdperk van ruimtelijk geluid uit één speaker is nog niet eerder op deze manier bereikt met maar één speaker. Maar ook andere Sonos wensen worden eindelijk vervuld, zoals Bluetooth verbinding en een Aux-ingang (i.c.m. adapter) voor aansluiting van LP-speler en CD-speler. Daarbij juichen we de focus op halvering van het energieverbruik en andere duurzame verbeteringen erg toe.

Het (voorlopig) ontbreken van Google Assistant is wat ons betreft wel een groot gemis, dat je wellicht kan oplossen door Google Assistant via een andere Sonos speaker te activeren of door gebruik te maken van Sonos Voice Control of Amazon Alexa. Nadeel van Sonos Voice Control is echter dat je deze op dit moment alleen in het Engels kan aansturen.

De adviesprijs van 499,- euro is natuurlijk een flinke investering, maar we kunnen wel concluderen dat de Sonos Era 300 met zoveel nieuwe functionaliteiten, waaronder Dolby Atmos ondersteuning, en verbeterde geluidskwaliteit het wel waard is. Gezien de fysieke knop om de microfoon uit te zetten verwachten we voor de Era serie geen goedkopere SL (speechless) variant.

Waar is de Sonos Era 300 te koop?

De Sonos ERA 300 heeft een adviesprijs van 499,- euro en is te koop bij deze webshops:

Veel gestelde vragen over de Sonos Era 300

Kan je een stereopaar creëeren met de Sonos Era 300?

Ja, voor een nog beter stereogeluid kan je de Sonos Era 300 koppelen met een andere Era 300. Maar ook als stand alone speaker kan de Sonos Era 300 stereogeluid weergeven door de aanwezigheid van twee opzij gerichte mid-tweeters. Je kan de Sonos Era 300 niet koppelen als stereopaar met een andere Sonos speaker. Wel kan je ze groeperen met andere Sonos speakers, er is dan echter geen sprake van stereogeluid.

Werkt de Sonos Era 300 als surround speaker voor de Sonos ARC?

Ja, je kan de Sonos Era 300 als surround speaker gebruiken in combinatie met de Sonos ARC, maar ook met de Sonos Beam (Gen2). Groot voordeel van de Sonos Era 300 is dat je in combinatie met een Sonos ARC en Sonos Sub een 7.1.4 surround systeem hebt.

Ondersteunt de Sonos Era 300 Dolby Atmos?

Ja, de Sonos Era 300 is op dit moment de enige Sonos speaker die als stand alone speaker Dolby Atmos muziek kan afspelen.

Hoe werkt Bluetooth op de Sonos Era 300?

Als je de Sonos Era 300 via Bluetooth wilt verbinden, dan zal je deze eerst moeten toevoegen in de Sonos App en terwijl je verbonden bent met je netwerk. Pas daarna kan je de Sonos Era 300 koppelen via Bluetooth. Dit doe je door de knop aan de achterkant van de Era in te drukken. Is de Era 300 ingesteld als surround speaker van de Sonos ARC of Sonos Beam, dan wordt bluetooth automatisch uitgeschakeld.

Wat zijn de mogelijkheden van de USB-C poort op de Sonos Era 300?

Je kan de USB-C poort gebruiken om i.c.m. een lijningangsadapter of combo-adapter een aux-ingang en netwerkpoort te creëren. De USB-C poort is geen stroombron voor de Era 300 en je kan deze niet gebruiken om je telefoon mee op te laden.

Heeft de Sonos Era 300 een netwerkpoort?

Nee, maar via de Combo-adapter is het mogelijk om een netwerkpoort te creëren waar je een netwerk-kabel op kan aansluiten. Met de Combo-adapter kan je ook een aux-kabel aansluiten op de Sonos Era 300.

Biedt de Sonos Era 300 ondersteuning voor Google Assistent?

Nee, op dit moment biedt de Sonos Era serie ondersteuning aan Sonos Voice Control en Amazon Alexa. Google Assistent wordt nog niet ondersteund. Je kan wel via een oudere Sonos speaker Google Assistent een commando geven om muziek af te spelen op de Era 300.

Welke spraakassistenten kan je gebruiken met de Sonos Era 300?

Op dit moment heb je de keuze uit Sonos Voice Control en Amazon Alexa.

Kan je de spraakbediening op de Sonos Era 300 uitschakelen?

Ja, zowel via een fysieke knop als via een touchknop kan je de spraakbediening uitschakelen. Via de fysieke knop wordt daadwerkelijk de stroomtoevoer naar de microfoon afgesloten. Via de touchknop blijft de microfoon beschikbaar om te gebruiken voor fine tunen via TruePlay.

Kan je de Sonos Era 300 ook gebruiken met de Sonos Playbar?

Nee, de Sonos Era 300 kan je alleen aansluiten op Sonos soundbars met Dolby Atmos ondersteuning, de Sonos Playbar heeft dit niet. Daarom is de Sonos Era 300 ook niet compatibel met de Sonos Playbase en Sonos Beam (Gen 1)

Dit betreft een review op basis van onze eerste indrukken met de Sonos Era 300, zoals deze door Sonos is gepresenteerd. Binnenkort ontvangen we de Sonos Era 300 voor een uitgebreide hands on review.