Flareconnect

FlareConnect

Met FlareConnect is het mogelijk om receivers, speakers en soundbars draadloos met elkaar te koppelen. FlareConnect is niet een merk, maar een multiroom standaard die is ontwikkeld door het bedrijf Blackfire. FlareConnect is de multiroom standaard voor de merken Pioneer en Onkyo. FlareConnect werd in eerste instantie geintroduceerd als FireConnect, maar inmiddels wordt de standaard aangeduid als FlareConnect. FireConnect apparaten zijn dan ook gewoon te koppelen met FlareConnect devices. Geen zin om kabels door het huis te trekken? Met FlareConnect producten kan je zonder audiokabels genieten van muziek door het hele huis, uiteraard is er bij de meeste apparaten nog wel een voedingskabel. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn van FlareConnect? In dit artikel bespreken we welke producten gebruik maken van FlareConnect en hoe je hiermee je muziek in huis en homecinema vorm kan geven.

Wat is FlareConnect? 

Eigenlijk is FlareConnect vooral een softwareprotocol dat er voor zorgt dat muziekdevices onderling en met bijvoorbeeld smartphones kunnen communiceren via het Wifi netwerk. Via de app van Pioneer en Onkyo kan je vervolgens muziek streamen naar de Flareconnect apparaten, meestal een speaker, soundbar of netwerk versterker. De muziek die je kan uitzenden naar de speakers is niet beperkt tot digitale audio, sluit je een analoge CD-speler of LP-speler aan op een versterker met FlareConnect dan kan deze dit omzetten naar een digitaal signaal en doorgeven aan de draadloze speakers.

Waarom kiezen voor FlareConnect?

Open source

FlareConnect is een open source systeem. Dit is een groot voordeel, want hierdoor kunnen verschillende merken gebruik maken van deze multiroom standaard. Je bent dus niet gebonden aan één merk als je een FlareConnect speaker koopt. Op dit moment ondersteunen enkel de speakers, receivers en soundbars van Pioneer en Onkyo deze standaard. Het is uiteraard de bedoeling dat meerdere merken FlareConnect gaan ondersteunen in de toekomst, zodat het niet meer uitmaakt met welk merk je aanschaft ter uitbreiding van je huidige systeem.

Mogelijkheden

Met FlareConnect is het mogelijk om meerkanaals audio (tot 7.1) in Hi-res audio (tot 24-bit/192 kHz) of lossless te streamen. Via FlareConnect is het zelfs, afhankelijk van het apparaat, mogelijk om HD-video te streamen naar andere apparaten.

Ook erg handig is dat je de ingangen van een FlareConnect apparaat kan delen met een ander apparaat. Staat je CD-speler bijvoorbeeld beneden en is deze aangesloten op een AV-receiver, dan is het mogelijk om deze af te spelen op een speaker in de keuken.

FlareConnect app

Er is niet een speciale FlareConnect app. Je hebt keuze uit de app van de merken zelf. Bijvoorbeeld de Pioneer Remote en Onkyo Remote app.

Receivers met FlareConnect

Verschillende netwerk AV receivers van Onkyo en Pioneer werken met het FlareConnect protocol. Voordeel van een AV Receiver die werkt met FlareConnect is dat je deze kan koppelen aan speakers van andere merken die ook met de FlareConnect standaard werken. We bespreken de twee beste receivers van Onkyo en Pioneer.

Onkyo receiver met FlareConnectOnkyo TX-NR676E

Een 7.2 kanaals receiver met onder meer multiroom audio mogelijkheden en vele andere features en functies. De Onkyo TX-NR676E zorgt voor een schitterende kijk- en luisterervaring. Met de app stream je eenvoudig muziek naar de receiver, luister je naar duizenden internet radiozenders of je favoriete streamingdienst, bijv. Spotify of Deezer. Ook is het mogelijk om muziek te streamen via Chromecast compatibele apps op je smartphone of tablet. Ga voor een ongeëvenaarde Dolby ervaring met Dolby Atmos. Dit zorgt ervoor dat je in een 5.2.2 opstelling geluid via het plafond naar je luisterpositie wordt weerkaatst. Een zeer realistische weergave van geluid bij films en series. De 32-bit DSP chipset en 384 kHz/32-bit DAC zijn een garantie voor een hoge audiokwaliteit. Uiteraard kan je de receiver aansluiten op je thuisnetwerk via WIFI of UTP-kabel.

Maar wat zijn nou de mogelijkheden van deze receiver en FlareConnect. Via het FlareConnect protocol kan je speakers van andere merken die FlareConnect ondersteunen draadloos integreren in je multiroom systeem van Onkyo. Heb je bijvoorbeeld een Pioneer MRX speaker, dan kan je via de receiver muziek streamen naar deze speaker.

Pioneer versterker met FlareConnectPioneer VSX-832

De Pioneer VSX-832 is een 5.1 kanaals receiver waarmee je eenvoudig muziek kan streamen via de Pioneer ControlApp, Spotify Connect, Bluetooth en Apple Airplay. Het is mogelijk om maximaal vijf speakers en één subwoofer bekabeld aan te sluiten. Het vermogen is 80 watt per kanaal, ruim voldoende voor een kamervullend geluid. Omdat de Pioneer VSX-832 werkt met de FlareConnect standaard is het ook mogelijk om draadloos te streamen naar FlareConnect speakers.

Met de VSX-832 is Dolby Atmos surround mogelijk. De door Pioneer ontwikkelde Surround Enhancer heeft hiervoor geen luidsprekers achterin nodig. Je creëert de driedimensionale klanken twee frontale en één centrale luidspreker. Uiteraard kan je nog steeds gebruik maken van een 5.1 opstelling met speakers aan de achterzijde. Er zijn vier HDMI-ingangen die UltraHD-videoformaat 4K ondersteunenen (60p, 4: 4: 4, 24-bits), zodat je voorbereid bent op wat de toekomst van Ultra HD films en series gaat bieden.

Speakers met FlareConnect

Op dit moment werken een aantal speakers van de merken Pioneer en Onkyo met FlareConnect. De verwachting is dat de keuze aan speakers met de FlareConnect standaard de komende jaren groter zal worden en dat ook andere merken zich aansluiten bij deze standaard.

FlareConnect speakerOnkyo NCP-302

De Onkyo NCP-302 kan je overal neerzetten, zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Deze multiroom speaker kan je met het Wifi netwerk verbinden of stream muziek via bluetooth. Kies je voor streamen via Wifi, dan heb je de keuze uit de Onkyo app, Spotify Connect, Google Cast, Deezer, internetradio en je eigen muziekbibliotheek. Heb je een FlareConnect AV receiver, dan kan je deze koppelen met de speaker voor een nog voller geluid. Heb je twee FlareConnect speakers, dan kan je een stereopaar maken.

Specificaties: 18 watt vermogen | 2.0 stereo | Wifi | Bluetooth | Mini-jack ingang | 17,2 cm (H) x 32 cm (B) x 10,6 cm (D)

Soundbars met FlareConnect

Op dit moment is er enkel een combinatie van receiver met soundbar en subwoofer verkrijgbaar met FlareConnect, maar het is niet uit te sluiten dat er merken komen met een speciale FlareConnect soundbar die je zonder tussenkomst van een receiver kan koppelen met andere FlareConnect speakers en receivers.

Onkyo LS7200

De Onkyo LS7200 bestaat uit een 5.1 kanaals receiver, soundbar en subwoofer. De 5 kanaals soundbar geeft films weer in Dolby Atmos en DTS:X. Dit zorgt ervoor dat je geen speakers achter je nodig hebt om toch Dolby surround te ervaren. Je smartphone verbindt je via Wifi, bluetooth of Airplay met de receiver voor het streamen van muziek. De receiver heeft vier HDMI ingangen voor het aansluiten van TV en bijvoorbeeld Bluray-speler en Playstation.