Libratone ZIPP review

Libratone Zipp 2 review

Libratone is een merk dat stevig aan de weg timmert op het gebied van multiroom speakers. Tijd dus voor een test van de 360 graden wifi speakers van Libratone, waarbij we meteen even opmerken dat deze speaker ook te connecten is via Bluetooth en de ZIPP 2 een accuduur heeft voor het afspelen van ca. 12 uur muziek. Daarnaast heeft de vernieuwde Libratone Zipp 2 ook een ingebouwde Alexa voice assistent, waarmee je de speaker via spraak kan bedienen en bijvoorbeeld naar het weer kan vragen. We hebben in deze test zowel de beschikking gehad over de Libratone ZIPP en de Libratone ZIPP 2. Waar het gaat om de geluidskwaliteit en spraakbediening in deze review, gaat het om de Libratone ZIPP 2.

Installatie Libratone ZIPP 2

We installeren de app via de Google Playstore en starten de app. Je wordt vervolgens gevraagd om Wifi en Bluetooth aan te zetten op je smartphone. Zet de speaker aan en klik op de nachtegaal totdat de lampjes rechts-links gaan knipperen. Vervolgens gaat de app zoeken naar speakers in de buurt van je smartphone. Onderaan wordt vervolgens de speaker vermeldt terwijl het nog lijkt alsof de app aan het zoeken is, iets waar ik pas de tweede keer achter kwam. Je selecteert vervolgens de speaker en vult het wachtwoord in van je Wifi-netwerk. De speaker is verbonden en je kan beginnen met muziek afspelen op de Libratone ZIPP 2.

Libratone App

Helaas is de app nog niet in het Nederlands beschikbaar. Voor het verbinden van de speaker is de app erg goed, dit gaat allemaal heel snel met duidelijke instructies. Zorg dat je daarna ook meteen de laatste updates voor de speaker installeert. Als je op de speaker klikt in de app, kan je een aantal instellingen veranderen. Zo kan je een timer instellen (helaas geen wekker) en heb je keuze uit verschillende voorgeprogrammeerde Equalizer instellingen. Zo kan je de instellingen instellen op ‘Neutral’, ‘Easy listening’, ‘Soft & Comfortable’, ‘Rock the House’, ‘Jazz club’, ‘Movie mode’, ‘Live concert’, ‘Classical’ en ‘Speech’. Ook kan je aangeven op wat voor plek de speaker staat, bijvoorbeeld buiten, op een tafel of in een kast. Libratone noemt dit ‘automatic room EQ’, eigen instellingen zijn dus helaas niet mogelijk. De Zipp 2 past automatisch de instellingen aan op basis van de omgeving, deze analyse gaat via de ingebouwde microfoons, zodat je altijd de juiste weergave van muziek ervaart.

In eerste instantie krijgen we geen geluid als we via Internet Radio een radiozender willen luisteren. Na de update gaat ook dit zonder problemen en heb je keuze uit duizenden radiozenders over de hele wereld, waaronder alle radiozenders in Nederland.

Dan de mogelijkheden om vanuit de app muziek te streamen. Hierbij heb je de mogelijkheid uit maar een beperkt aantal streamingdiensten, namelijk Tidal, Spotify en Internet Radio. Als je op het Spotify logo klikt wordt de Spotify app geopend en kan je via Spotify Connect je favoriete muziek streamen. Het lijkt niet mogelijk om muziek af te spelen die je op je smartphone of tablet hebt staan. Althans niet als je via Wifi verbonden bent met de speaker, als je de speaker via Bluetooth koppelt kan je uiteraard via je eigen muziek app je eigen playlist afspelen op de Libratone ZIPP 2, ook kan je dan gebruik maken van de apps van andere streamingdiensten als Deezer, Google Play Music en Apple iTunes.

De app is nog niet erg intuïtief. Je moet voor het afspelen van muziek soms erg veel handelingen uitvoeren in de app en het navigeren binnen de app is niet altijd even logisch. Uiteraard kan je via Spotify Connect en Airplay 2 muziek streamen naar de speaker en hoef je dus in dat geval weinig gebruik te maken van de app zelf. Ook kan je via bluetooth koppelen, zodat je de app helemaal links kan laten liggen. Toch zit hier nog wel enige verbetering in wat ons betreft.

Libratone Zipp 2

Geluidskwaliteit

De Libratone ZIPP 2 is een 360 graden speaker die op het eerste gezicht weinig verschilt van de eerste Libratone Zipp. Toch heeft deze een voller geluid dan het vorige model door de 4-inch woofer, 1-inch neodymium tweeter en twee 4-inch lage frequentie radiatoren. De verbeterde ingebouwde 360 graden reflector zorgt ervoor dat de muziek in alle hoeken van de kamer te horen is.

Tijdens onze test hebben we de muziek gestreamd via Spotify Connect, de speaker stond midden op tafel. We beginnen met Purple Rain van Prince. Al bij de eerste drum merk je dat deze speaker een fijn vol geluid heeft en voldoende power heeft om dit door de hele ruimte te verspreiden. De speaker zorgt voor een stereoweergave, ook als je deze niet in een multiroom opstelling gebruikt.

De automatic room EQ werkt goed. Automatisch weet de speaker de juiste instellingen te vinden en we merken aan de aanpassing in geluid dat dit zeker goed werkt. Zo wordt de bas iets weggefilterd als je de speaker in een boekenkast plaatst, terwijl deze weer omhoog gaat als de speaker op de grond gepositioneerd is.

Design & Bediening op de speaker

De Libratone ZIPP 2 heeft een opvallend design. Sterker nog, wanneer kom je nou een speaker met een rits tegen? Heeft deze rits een functie? Hmm, nee. Je kant hooguit na een paar maanden de kleur van de cover aanpassen en vooral hopen dat je de ritssluiting weer dicht krijgt. Toch maakt het design indruk op ons, want het is weer eens helemaal anders.

Ook de knoppen bovenop vallen meteen op. Hand op de speaker en het geluid wordt gedimd. En zo zijn er nog wel wat leuke handigheidjes die in schril contrast staan met het niet zo intuïtieve gevoel wat we bij de app hadden. Een rondje draaien zorgt voor een hoger of lager volume. Één keer op de nachtegaal klikken pauzeert de muziek. Twee keer klikken ga je naar het volgende nummer, drie keer klikken naar het vorige nummer. Met de microfoon knop activeer je de spraakbediening, maar dit kan ook door te praten.

Spraakbediening

Hoewel je met de vorige Libratone Zipp ook al via Amazon Alexa tegen de speaker kon praten, moest je daarvoor nog een knop op de speaker indrukken. Met de Libratone Zipp 2 is het mogelijk om tegen de speaker te praten zonder een knop in te hoeven drukken, geheel handsfree dus. De zes ingebouwde microfoons vangen je spraak goed op en de speaker praat zo nodig terug als je wilt weten wat het weer is bijvoorbeeld.

WIFI, Bluetooth, Aux-ingang & USB

De Libratone Zipp 2 kan je zowel via Wifi als Bluetooth draadloos connecten met je smartphone of tablet. Mocht dat nog niet voldoende zijn, dan is het ook mogelijk om via de Aux-ingang je smartphone bekabeld aan te sluiten. Heb je muziek op een USB-stick, dan is het ook mogelijk om deze direct aan te sluiten op de speaker.

Multiroom

Ook het koppelen van meerdere speakers is mogelijk. Hiervoor moeten de speakers wel zijn aangesloten op hetzelfde Wifi netwerk. Het is dus niet mogelijk om ze via bluetooth met elkaar te koppelen. Je moet hiervoor op het SoundSpace Link icon klikken en de speaker gaat automatisch op zoek naar een andere Libratone speaker in het netwerk. Het is mogelijk om maximaal 10 speakers op deze manier met elkaar te verbinden. We hebben dit uiteraard uitgetest en het verbinden met een andere speaker ging zonder problemen.

Wifi speaker met accu!

Groot voordeel van een Libratone ZIPP 2 is dat de speaker is uitgerust met een accu. Dit zie je niet vaak bij een Wifi speaker. Deze accu voorziet in ca. 12 uur speeltijd. In 3 uur is de speaker vervolgens weer volledig opgeladen. Ga je buiten bereik van je Wifi dan kan je de speaker koppelen via Bluetooth, AUX-ingang en USB. Via de USB-ingang kan je ook je smartphone opladen.

Libratone Zipp of Libratone Zipp 2?

Het is de vraag hoe lang de Libratone Zipp nog te koop is. De Libratone Zipp 2 is in principe de opvolger met nog betere spraakbedieningsmogelijkheden dan zijn voorganger. Toch raden wij op dit moment de Libratone Zipp aan als je niet gebruik gaat maken van de spraakbediening en geen behoefte hebt aan een batterijduur van 12 uur i.p.v. 10 uur. De Zipp wordt op dit moment goedkoper aangeboden en is dus een mooi alternatief voor de iets duurdere Zipp 2. Wil je een iets kleinere speaker, dan is er de Libratone Zipp Mini 2.

De Libratone Zipp is te koop bij Bol.com

*De speakers in deze test zijn niet beschikbaar gesteld door een webshop of het merk Libratone.