Sonos Era 100 review

Met de Sonos Era 100 lijkt Sonos een waardige opvolger te introduceren voor de Sonos One. De upgrade zit onder andere in een veel ruimtelijker en dieper geluid en de toevoeging van Bluetooth en een aux-ingang (adapter voor nodig). Functies waar veel Sonos liefhebbers toch jaren op hebben moeten wachten. Het ruimtelijke geluid zit hem in de twee tweeters die schuin geplaatst zijn en daardoor een geluidsspreiding van maar liefst 270 graden hebben. Dat de Sonos Era 100 een flinke verbetering is ten opzichte van de Sonos One staat voor ons wel vast bij de eerste keer dat we muziek uit de Sonos Era 100 hoorden. In deze review gaan we verder in op het design, geluidskwaliteit en connectiviteit van de Sonos Era 100.

Voor- en nadelen | Specificaties | Geluidskwaliteit | Voor welke ruimte? | Bediening | Stembediening | Connectiviteit | Energieverbruik | Duurzaam | Onze ervaring met de Sonos Era 100 | Waar te koop? | Veel gestelde vragen

Voordelen en nadelen Sonos Era 100

Voordelen Sonos Era 100

+ Ruimtelijk geluid met een vol basgeluid
+ Goede 270 graden spreiding van het geluid
+ Zeer gedetailleerd geluid
+ Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6 & 3,5 mm. Aux-ingang (adapter voor nodig)
+ Te gebruiken als achter speaker voor Sonos ARC, Sonos Beam en Sonos Ray
+ Quick Tune en Trueplay voor het optimaal afstellen van de speaker op basis van de ruimte
+ Voor 48 % gemaakt van gerecycled kunststof

Nadelen Sonos Era 100

Veel duurder dan de Sonos One & Sonos One SL
Ondanks ruimtelijker geluid geen extra kanalen voor home cinema (uiteraard nog steeds als achter speaker te gebruiken in 5.1.2 opstelling)
Voor ethernetpoort extra adapter nodig
Voorlopig nog geen Google Assistant ondersteuning, wel Sonos Voice Control & Amazon Alexa

Specificaties Sonos Era 100

 • Adviesprijs: 279,- euro
 • Afmetingen: 12 x 13,05 x 18,25 cm.
 • Gewicht: 2,02 kg.
 • Kleuren: Zwart & Wit
 • Versterkers: Drie D-klasse digitale versterkers
 • Tweeters: Twee tweeters voor de hoge tonen en stereogeluid
 • Woofers: Één mid-woofer voor midden-frequenties en een diepe bass
 • Processor: Quad Core 4xA55 1,4 GHz
 • Geheugen: 1 GB SDRAM, 8 GB NV
 • Connectiviteit: Wifi 6, 2,4 GHz/5 GHz., Bluetooth 5.0 (Ethernetpoort via adapter op USB-C ingang)
 • Aux-ingang: 3,5 mm. Aux-ingang is te creëren middels een Sonos lijningangs-adapter op de USB-C ingang
 • Bediening: Touchbediening, Sonos App en Spraakbediening
 • Microfoon: Kan worden uitgezet met een fysieke schakelaar & via touch bediening.
 • Spraakbediening: Via Sonos Voice Control & Amazon Alexa

Geluidskwaliteit

Nieuw aan de Sonos Era 100 is dat de tweeters in een hoek geplaatst zijn voor spatial audio (ruimtelijk geluid). Ook heeft Era 100 een 25 % grotere mid-woofer in vergelijking met de Sonos One voor nog diepere bastonen. De drie klasse-D versterkers zijn

Sonos wilde met de Era 100 stereogeluid vanuit één en dezelfde speaker mogelijk maken, hetgeen nog niet mogelijk was bij de Sonos One. Ook het verbeterde basgeluid zal veel Sonos liefhebbers direct opvallen als ze naar de Era 100 luisteren. Naast de grotere midwoofer is deze ovaal van vorm voor een nog voller geluid. Gecombineerd met de tweeters, die per stuk 180 graden geluid kunnen verspreiden en in totaal voor 270 graden geluid kunnen zorgen, heb je een prachtig ruimtelijk geluid waarmee je aan één speaker al bijna voldoende hebt in de kleinere kamers of bijvoorbeeld keuken.

Heb je toch niet voldoende aan de bas van deze speaker? Dan kan je de Era 100 koppelen met bijvoorbeeld een Sonos Sub of Sonos Sub Mini.

Quick Tune & Trueplay

Waar je bij eerdere Sonos speakers enkel met de Apple iPhone en iPad de speakers automatisch kon finetunen, kan dit bij de Sonos Era serie ook met Android. Je hebt als Apple gebruiker nog steeds de keuze uit Trueplay via je iPhone of iPad, voor Android gebruikers geldt dat ze alleen kunnen kiezen voor ‘snel tunen’, oftewel Quick Tune. Via Quick Tune wordt de Sonos Era 100 ingesteld via de microfoons van de speaker. Op basis van weerkaatsingen van muren, meubels en andere oppervlakken in de kamer stelt hij de speaker in op de beste instellingen.

Hoe start je het fine tunen?

Ga naar Instellingen –> Systeem –> Selecteer de Sonos Era 100 –> Trueplay –> Trueplay Tuning

Android gebruikers worden automatisch doorgestuurd naar het Snel tunen, waar Apple gebruikers kunnen kiezen tussen Snel tunen of Geavanceerd tunen.

Home cinema geluid

Met de interne setup van de Sonos Era 100, leek het ons een goede mogelijkheid om meer surround-kanalen toe te voegen aan de Sonos Home cinema opstelling. In combinatie met een Sonos ARC en Sonos Sub zou dan een 7.1.2 mogelijk moeten zijn wat ons betreft. Maar volgens Sonos functioneren de Sonos Era 100 speakers als mono-speakers als deze als achter speaker in een home cinema opstelling fungeren.

In welke ruimte zet je de Sonos Era 100 neer?

De Sonos Era 100 past in vrijwel elke kamer in je woning. Bij grotere ruimtes kan je overwegen om 2 of meer Sonos Era 100 speakers te plaatsen of de Era 100 te combineren met bijvoorbeeld een Sonos ARC, Beam of Ray. Omdat de Era 100 vochtbestendig is, is de speaker ook geschikt om in een vochtige badkamer te plaatsen of in de tuin onder de overkapping. Zolang er een stopcontact in de buurt is, kan je de speaker plaatsen waar je wilt. Met een muurbeugel of standaard hang je de Sonos Era 100 het mooiste op.

In welke ruimte zet je de Sonos Era 100?

Bediening

Je kan op veel manieren de Sonos Era 100 bedienen en er muziek naar streamen:

 • Sonos App
 • Stembediening
 • Touchbediening bovenop de speaker
 • Apple Airplay 2
 • Spotify Connect

Stembediening

Ook in de Sonos Era 100 zit een microfoon voor spraakbediening. Er is echter één grote maar, want op dit moment lijkt het erop dat Google Assistant niet wordt ondersteund op de Sonos Era 100. Bij spraakbediening staat alleen Sonos Voice Control en Amazon Alexa genoemd als spraakassistenten.

We kunnen dit niet los zien van de rechtszaken die er lopen tussen Sonos en Google over patenten. De intentie vanuit Sonos is er wel om Google Assistant toe te voegen, maar ze lijken hierbij afhankelijk van Google. Het lijkt er in ieder geval op dat je wel via de eerder geïntroduceerde speakers en soundbars Google Assistant kan blijven gebruiken en daarmee kan je dus ook muziek afspelen op bijvoorbeeld de Sonos Era 100.

Stembediening uitzetten

Stembediening is uit te zetten met een fysieke knop, die de stroomtoevoer naar de microfoon uitschakelt zodat je zeker weet dat er niemand meeluistert. Ook kan je de stembediening uitzetten met een touch-knop bovenop de speaker. Als de stembediening aanstaat, dan kleurt het led lampje op de speaker wit.

Connectiviteit Sonos Era 100

Wifi

Wifi blijft de beste manier om de Sonos speaker mee te verbinden. Via Wifi stream je in de hoogste kwaliteit audio zonder onderbrekingen van inkomende telefoontjes en whatsapp berichten. Nieuw is dat de Sonos Era Wifi 6 ondersteunt, de speaker is dus klaar voor de toekomst. Daarnaast kan je ook met 2,4 GHz en 5 GHz routers verbinden.

Bluetooth

Bij de lancering heeft de Sonos Era 100 Bluetooth versie 5.0. Maar Sonos liet al weten dat dit in de toekomst kan worden geüpgraded naar Bluetooth 5.2, waardoor Sonos de mogelijkheid heeft om in de toekomst Bluetooth LE Audio te ondersteunen op de Sonos Era speakers. LE staat voor Low Energy, wat betekent dat een apparaat energiezuiniger audio kan afspelen.

Alles wat je via Bluetooth naar de Sonos Era 100 streamt kan je ook weer afspelen op gekoppelde speakers die via het Sonos netwerk zijn verbonden.

Aux-ingang op de Sonos Era 100?

De Sonos Era 100 heeft geen Aux-ingang, maar wel een USB-C ingang die je middels de Sonos lijningangsadapter kan omtoveren tot een 3,5 mm. Aux-ingang. Met deze adapter en een 3,5 mm. Aux-kabel kan je je Sonos speakers als een soort van Sonos Port of Sonos AMP laten functioneren en het geluid van bijvoorbeeld je platenspeler of cd-speler afspelen op de andere speakers in je Sonos systeem.

Sonos Era 100 met platenspeler

Ethernetpoort via Sonos Combo-adapter

Het verbinden van de Sonos Era 100 met een netwerkkabel zorgt voor een stabielere verbinding en audio-experts zweren dat je ook een betere geluidservaring hebt. Daarnaast kan het ook qua energieverbruik schelen als je de speaker hebt verbonden via een netwerkkabel. Standaard zit er echter geen ethernetpoort op de Sonos Era 100. Wil je de Sonos Era 100 toch met een netwerkkabel aansluiten, dan zal je een Sonos Combo-adapter moeten aanschaffen, waarmee je zowel een netwerkkabel als een aux-ingang creëert.

Energieverbruik

De Sonos Era 100 verbruikt minder stroom dan zijn voorganger, de Sonos One. Waar de Sonos One (Gen2) nog 3,4 watt verbruikte in de stand-bystand, is dat bij de Sonos Era 100 nog maar 1,86 watt. We moeten deze getallen trouwens niet verwarren met het aantal Watt per uur (Wh). Hiervoor zullen we zodra we de speaker in ons bezit hebben nog wat testen voor uitvoeren om het daadwerkelijke stroomverbruik te meten.

Duurzame speaker

De Sonos Era 100 is gemaakt van 48 % gerecycled plastic. Daarnaast is hij zo gebouwd, dat ze de speaker eenvoudig kunnen demonteren of repareren. Waar eerst veel gebruik werd gemaakt van lijm, is dit vervangen door schroeven voor simpelere demontage. Dit in combinatie met het lagere energieverbruik zorgt ervoor dat de Sonos Era 100 veel duurzamer is dan zijn voorgangers.

Wat vinden wij van de Sonos Era 100?

Wij zijn erg enthousiast over de Sonos Era 100, omdat deze meerdere functies toevoegt ten opzichte van de Sonos One, waarop we al langer wachtten. Zo is de toevoeging van Bluetooth, Aux-ingang, Spatial audio en het verminderen van het energieverbruik een groot voordeel om te kiezen voor de Sonos Era 100.

Het (voorlopig) ontbreken van Google Assistant is wat ons betreft een groot gemis, dat je wellicht kan oplossen door Google Assistant via een andere Sonos speaker te activeren of door gebruik te maken van Sonos Voice Control of Amazon Alexa.

Verder is natuurlijk de hogere prijs van 279,- euro erg jammer en het ontbreken van een Sonos Era 100 SL (zonder spraakbediening). Nu betaal je voor spraakbediening, die niet iedereen zal gebruiken. De instapprijs voor een basis Sonos speaker is dan ook in één keer een stuk hoger geworden. We vinden de Sonos Era 100 zeker zijn prijs waard, maar hopen wel dat er nog een andere thuis speaker komt met een prijskaartje van rond de 200,- euro zodat Sonos voor iedereen betaalbaar blijft.

Waar is de Sonos Era 100 te koop?

De Sonos Era 100 heeft een adviesprijs van 279,- euro en is te koop bij deze webshops:

Veel gestelde vragen over de Sonos Era 100

Kan je een stereopaar creëeren met de Sonos Era 100?

Ja, voor een nog beter stereogeluid kan je de Sonos Era 100 koppelen met een andere Era 100 speaker. Maar ook als stand alone speaker kan de Sonos Era 100 stereogeluid weergeven door de twee verschillende tweeters is dit mogelijk. Je kan de Era 100 niet koppelen als stereopaar met een Sonos One, Sonos One SL of Play:1.

Werkt de Sonos Era 100 als achter speaker voor de Sonos ARC?

Ja, je kan de Sonos Era 100 als surround speaker gebruiken in combinatie met de Sonos ARC, maar ook met de Sonos Beam en Sonos Ray.

Ondersteunt de Sonos Era 100 Dolby Atmos?

Als je enkel de Sonos Era 100 gebruikt, dan kan deze geluid niet weergeven in Dolby Atmos. Iets wat bijvoorbeeld de Sonos Era 300 wel kan. Je kan de Sonos Era 100 wel koppelen met een Sonos ARC als achter speaker, waarbij de Sonos ARC zorgt voor de Dolby Atmos weergave van het tv-geluid.

Hoe werkt Bluetooth op de Sonos Era 100?

Als je de speaker via Bluetooth wilt verbinden, dan zal je deze eerst moeten instellen via de Sonos App en verbinden met je Wifi netwerk. Pas daarna kan je de Sonos Era verbinden met Bluetooth. Dit doe je door de knop aan de achterkant van de Era in te drukken. Is de Sonos Era ingesteld als achterspeaker van de Sonos ARC, Beam of Ray, dan is bluetooth uitgeschakeld.

Wat zijn de mogelijkheden van de USB-C poort op de Sonos Era 100?

Je kan de USB-C poort gebruiken om i.c.m. een lijningangsadapter of combo-adapter een aux-ingang en netwerkpoort te creëren. De USB-C poort is geen stroombron voor de Era 100 en kan niet worden gebruikt als oplader voor je smartphone.

Heeft de Sonos Era 100 een ethernetpoort?

Nee, maar via de Combo-adapter is het mogelijk om een ehternetpoort te creëren waar je een UTP-kabel op kan aansluiten. De Combo-adapter maakt het tevens mogelijk om een aux-kabel aan te sluiten.

Biedt de Sonos Era 100 ondersteuning voor Google Assistant?

Nee, op dit moment biedt de Sonos Era 100 ondersteuning aan Sonos Voice Control en Amazon Alexa. Google Assistant wordt nog niet ondersteund. Je kan wel via een oudere Sonos speaker Google Assistant oproepen en via die speaker spraakcommando’s geven voor de Era 100.

Welke spraakassistenten kan je gebruiken met de Sonos Era 100?

Op dit moment heb je de keuze uit Sonos Voice Control en Amazon Alexa.

Kan je de spraakbediening op de Sonos Era 100 uitschakelen?

Ja, zowel via een fysieke knop als via een touchknop kan je de spraakbediening uitschakelen. Via de fysieke knop wordt daadwerkelijk de stroomtoevoer naar de microfoon afgesloten. Via de touchknop blijft de microfoon beschikbaar om te gebruiken voor fine tunen via TruePlay.

Dit betreft een review op basis van onze eerste indrukken met de Sonos Era 100, zoals deze door Sonos is gepresenteerd. Binnenkort ontvangen we de Sonos Era 100 voor een uitgebreide hands on review.