Sony SRS-XB32 review

De Sony SRS-XB32 is één van de populairste bluetooth speakers van Sony. Het merk Sony is tot nu toe onderbelicht op deze website. Onterecht, want Sony is één van de grotere bluetooth speaker merken van dit moment. Het merk heeft met de Sony SRS lijn bluetooth speakers van klein naar groot. Door de serie nummers in plaats van een naam per speaker, zoals bij merken als JBL en Ultimate Ears, is er niet echt een lijn te ontdekken in het verschil tussen de speakers. Zo is bijvoorbeeld niet meteen het verschil te ontdekken tussen de Sony SRS-XB31 en Sony SRS-XB32. Het werd in ieder geval tijd om ook een keer een Sony bluetooth speaker te testen, dus tijd voor een review van de Sony SRS-XB32. In deze Sony XB32 review bespreken we de specificaties, bluetooth verbinding, geluidskwaliteit, design en de app. Wat we in ieder geval alvast kunnen vertellen is dat als je op zoek bent naar een bluetooth speaker met lange batterijduur en een diepe bas, je zeker even deze Sony XB32 review moet lezen.

Sony SRS-XB32 review

Specificaties Sony XB32

 • Extra Bass modus
 • Live-Sound
 • 23,8 cm. (breedte) x 8,3 cm. (diepte) x 8,5 cm. (hoogte) | 0,9 Kg.
 • Stereogeluid
 • Batterij: Ca. 24 uur (Normale modus met de verlichting uit) / Ca. 14 uur (EXTRA BASS-modus / lichtjes aan)
 • Water- en stofbestendig: IP67-classificatie
 • Feestverlichting voor extra sfeer
 • Geluidseffecten met Party Booster
 • Via de USB-poort kan je je smartphone opladen
 • Aux-ingang
 • Dankzij NFC en Bluetooth is het eenvoudig om de speaker met een smartphone of tablet te verbinden.
 • 10 meter bluetooth bereik.
Sony bluetooth speaker review
Sony XB32
Sony XB32 review

Sony SRS-XB32 review

Bluetooth verbinding

Het koppelen van de Sony SRS-XB32 was erg eenvoudig, met een simpele druk op de pairingknop hoef je alleen nog maar even het apparaat te zoeken tussen de beschikbare bluetooth apparaten en je hebt verbinding. De bluetooth verbinding is stabiel en heeft een bereik van maximaal 10 meter. We hebben het bereik ook even getest door in een andere kamer met een stenenmuur er tussen te gaan staan en de deuren open. Ook dan weet de Sony SRS-XB32 zonder hapering de muziek af te spelen.

Ook beschikt de speaker over NFC. Hiermee kan jij of iemand anders eenvoudig en snel verbinding maken met de speaker.

Geluidskwaliteit

De Sony SRS-XB32 wordt geroemd vanwege de bassprestaties. De Xtra bass modus zorgt voor een diepe bass die je niet altijd even goed hoort in een bluetooth speaker van dit formaat. De SRS-XB32 is uitgerust met twee passieve radiatoren die samenwerken met de twee interne speakers (48 mm.) voor een optimaal bereik van de lage tonen. Maar naast de bass komen ook de hoge tonen en midden tonen goed tot hun recht. We moeten wel opmerken dat in de Extra Bass modus lage frequenties erg worden benadrukt, maar deze bass modus is ook weer eenvoudig uit te zetten als je hier geen fan van bent. Dit kan via de app of door de volume omlaag en afspeelknop ca. 3 seconden ingedrukt te houden.

Op de speaker zit een LIVE knop. Hiermee zet je de Live SOUND modus aan. Volgens Sony is dit de manier om het feest tot leven te brengen met een unieke driedimensionale geluidservaring en te zorgen voor festivalvibes. De Extra bass blijft ook in deze modus behouden en verder lijkt het volume iets te worden verhoogd, waarbij de midden tonen worden verbeterd, maar verder voegt deze functie niet heel veel toe naast de Extra Bass modus.

Batterij

Een heel groot pluspunt aan deze speaker is de batterijduur. Deze is in de normale modus maar liefst 24 uur en in de Extra Bass modus met verlichting ongeveer 14 uur. Als we dit vergelijken met vergelijkbare speakers van JBL (Charge 4, 20 uur) en Ultimate Ears (Boom, 20 uur), dan heb je met deze speaker vier uur langer batterij. In de praktijk hebben we dit even uitgetest en de speaker gaat vele dagen met een paar uur per dag gebruik mee, zonder dat je de speaker hoeft op te laden.

Design & Verlichting

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de speakers van JBL en UE heeft deze speaker niet 365 graden geluid. De speaker is 23,8 centimeter breed, 8,3 centimeter diep en 8,5 centimeter breed. Met een gewicht van 900 gram neem je de speaker eenvoudig mee. De speaker is onder meer verkrijgbaar in het zwart, blauw, groen, rood en wit. Uniek is de feestverlichting met soort van stroboscoop. Je kan in de app bepalen op welke wijze de speaker moet worden verlicht. Zo kan je deze instellen op verschillende sferen, waaronder ‘Calm Daylight’, ‘Strobe’, ‘Cool’ en ‘Hot’. Voegt deze verlichting wat toe? Als je feest in een volledig donkere ruimte is, dan valt de verlichting van de speaker op. Bij een normale verlichting zal deze feestverlichting het feest niet op gang brengen. Het is dan ook vooral een leuke sfeervolle toevoeging, waar met name kinderen leuk mee kunnen spelen. Zoals in de commercials allemaal met een speaker in de hand aan het zwembad staan zal namelijk niet snel gebeuren.

Sony Party Booster

De meest overbodige functie op een bluetooth speaker ooit vinden we de Party Booster functie. Hiermee kan je door op verschillende plekken op de speaker te tikken verschillende geluiden maken, bijvoorbeeld een kick-drum of scratch geluid. Dit zou sfeer verhogend moeten werken tijdens een feestje. In de commercials en online advertentieposters zie je dan ook ieder persoon op het feest met een Sony speaker in de hand staan en vrolijk op de speaker slaan terwijl het feest vol aan de gang is. Ik kan mij echter geen situatie indenken waarop je in real life ook je feesten op die manier beleefd. Daarnaast reageert de speaker erg traag op de tikken, dus een fatsoenlijk melodietje krijgen wij er niet uit. Een leuke functie voor een kind van vier, maar ga ons niet wijs maken dat dit sfeerverhogend is voor een feestje.

Connect meerdere Sony speakers met elkaar

Met de Wireless Party Chain functie is het mogelijk om tot wel 100 bluetooth speakers van Sony met elkaar te verbinden. Zowel de muziek als verlichting kan worden gesynchroniseerd. We hebben deze functie zelf niet getest.

Sony apps

Er zijn twee apps van Sony. Sony Music Center app, in deze app vind je alle instellingen terug van de speaker en kan je bijvoorbeeld switchen naar de Aux-ingang of je eigen muziekbibliotheek. Ook kan je in deze app de verlichting op een bepaalde sfeer zetten en de equalizer instellen naar wens. De app is erg handig in gebruik.

De andere app is de Fiestable app. Een app waarmee je de verlichting op een bepaalde kleur kan zetten en via het bewegen van je telefoon het volgende nummer kan opzetten en het volume kan verhogen. Wellicht dat ze dit in Japan een gave functie vinden, ik kan me niet voorstellen dat er Nederlanders zijn die deze app ooit gebruiken.

Volledig stof- en waterbestendig & Schokbescherming

Met de IP67 classificatie is de speaker stof- en waterbestendig, het eerste getal staat voor de stofdichtheid. Zes is daarbij de hoogste classificatie en betekent dat de speaker volledig bescherming biedt tegen stof en bijvoorbeeld zand op het strand. Het tweede getal staat voor de waterdichtheid. De 7 classificatie is een garantie voor dompeldicht. Dit betekent dat je de speaker een half uur op 1 meter diepte kan houden, zonder dat de speaker beschadigt raakt. Je kan de speaker dus ook eenvoudig in het water onderdompelen om schoon te maken.

De SRS-XB32 kan tegen een stootje. De schokbescherming is getest en de speaker kan zonder te beschadigen op de vloer vallen en is erg slijtvast.

Aux ingang

Op de achterkant van de speaker zit een AUX-ingang, zodat je ook zonder bluetooth muziek kan afspelen op de speaker via een kabeltje. Handig als je een LP- of Cd-speler hebt.

Powerbank

Is je smartphone bijna leeg? Geen probleem, steek je oplaadkabel in de USB-poort van de Sony SRS-XB32 en je smartphone is binnen een mum van tijd weer opgeladen.

Handsfree bellen

Met de ingebouwde microfoon is het mogelijk om telefoongesprekken te voeren met je smartphone op zak. We hebben dit uiteraard getest en het voeren van een gesprek ging prima.

Google Assistent?

Via de speaker is het ook mogelijk om Google Assistent op je smartphone te gebruiken. Hiervoor druk je de afspeelknop voor ongeveer drie seconden in en stel je vervolgens je vraag of geef je een opdracht. De Google Assistent is echter niet geïntegreerd in de speaker en werkt dus via je smartphone, die je op dat moment vergrendeld kan laten. Het is dus niet mogelijk om Google Assistent te activeren met ‘Hey Google’. Hiervoor zal je een echte slimme speaker moeten aanschaffen.

Sony XB31 of Sony XB32?

In het kort is de Sony XB32 de opvolger van de Sony XB31 uit 2018. De Sony SRS-XB31 is echter op dit moment een stuk goedkoper te koop bij een aantal webshops. Is het dus het geld waard om voor de XB32 te gaan? De XB32 is iets breder, maar het is nauwelijks een verschil te noemen. In het design is wel een groot verschil aan te wijzen. Zo is de XB32 aan de achterkant en zijkant omhult door een rubberen buitenlaag, waar de XB31 volledig omringt is door een stoffen gril buitenlaag. Op het gebied van geluidskwaliteit hoor je wel verschil tussen de XB31 en XB32, waarbij de XB32 het duidelijk wint. Maar mocht je al in het bezit zijn van een XB31, dan is er op dit moment geen reden om de nieuwe XB32 aan te schaffen, daarvoor zijn de verschillen te klein.

Sony XB41 of Sony XB32 – Een maatje groter…

Is de Sony SRS-XB32 te klein voor jou gevoel? Met de Sony SRS-XB41 heeft Sony een groter alternatief met dezelfde opties. De XB41 is voorzien van twee 58 mm. interne speakers in plaats van 48 mm. speakers, zodat deze een veel groter bereik heeft. Maar met een formaat van 29,1 cm. bij 10,5 neem je de speaker minder snel mee op vakantie.

Sony SRS-XB32 kopen

De Sony SRS speakers zijn te koop bij Bol.com