Sonos Five review

De Sonos Five is de grootste wifi speaker van Sonos. Met de Sonos App kan je de Sonos Five eenvoudig bedienen zoals je gewend bent van Sonos. We besloten de Sonos Five te bestellen en aan een test te onderwerpen. Na een aantal dagen de Sonos Five te hebben getest zijn we wederom weer overtuigd van de kracht van Sonos. Goed geluid in combinatie met een intuïtieve app die ook door een digibeet kan worden gebruikt voor het afspelen van muziek.

In deze Sonos Five review bespreken we de specificaties, het design, installatie, TruePlay en de geluidskwaliteit van de Sonos Five.

Specificaties Sonos Five

 • Bediening
  • Sonos App
  • Airplay 2
  • Direct via apps als Spotify, Amazon Music en Tidal.
  • Touchknoppen op de speaker
 • Geluid
  • Zes D-klasse digitale versterkers
  • Drie tweeters voor de hoge tonen
  • Drie midwoofers voor de middenfrequenties en lage tonen
 • Design
  • De afgesloten behuizing zorgt ervoor dat je geen galm, echo’s en vervorming krijgt.
 • EQ instellen
  • In de Sonos App kan je eenvoudig de bass, treble en loudness aanpassen
 • Sonos Trueplay
  • Heb je een iPhone of iPad dan kan je met Sonos Trueplay de Sonos Five automatisch perfect instellen.
 • Streamingdiensten
  • In de Sonos app of via de apps van de streamingdiensten zelf kan je muziek streamen. Vrijwel iedere streamingdienst werkt met Sonos.
 • Stembediening
  • De Sonos Five heeft geen microfoons voor stembediening. Wil je de Sonos Five toch aansturen met stembediening dan zal je gebruik moeten maken van een slimme speaker van Sonos of een ander merk. Je kan dan bijvoorbeeld zeggen: Hey Google, speel Qmusic af op Sonos Five woonkamer.
 • Surround systeem
  • De Sonos Five is ook te gebruiken als achterspeaker van een Sonos Beam, Sonos ARC of Sonos Playbar.
 • Aux-ingang
  • De Sonos Five is de enige Sonos speaker met een 3,5 mm. aansluiting. Hierop kan je bijvoorbeeld een Cd-speler of platenspeler aansluiten
 • Ethernet aansluiting
  • De Sonos Five heeft uiteraard Wifi (2,4/5 GHz), maar wil je de beste kwaliteit geluid dan is een aansluiting met een ethernet kabel altijd de beste keuze.

Sonos Five design

Het kenmerkende Sonos design komt ook weer terug in deze vernieuwde Sonos Five. Het design is er verder op gericht om op gericht om te zorgen voor de beste audiobeleving. De afgesloten behuizing voorkomt galm, echo’s en vervorming. Je kan de speaker zowel liggend als staand plaatsen. De Sonos Five kan ook constateren of deze staat of ligt en past daarop de instellen van het stereo afspelen ook op aan.

Erg subtiel verwerkt is de touchbediening op de speaker. Ze vallen nauwelijks op en je kan er muziek mee afspelen, op pauze zetten, het volgende nummer afspelen en het volume mee bepalen.

De Sonos Five is verkrijgbaar in het zwart en wit.

Afmetingen & gewicht: 20,3 x 36,4 x 15,4 cm, 6,35 kg

Sonos Five installatie

De installatie van de Sonos Five is zoals je van Sonos gewend bent erg eenvoudig. In het kort even de stappen die je in de app moet volgen: Open de Sonos App –> Instellingen –> Systeem –> Product toevoegen. Vanaf dat moment zal de Sonos app begeleiden in de installatie en kan je binnen vijf minuten muziek luisteren via de Sonos Five.

Sonos Five afstemmen via Sonos TruePlay

Met de Sonos TruePlay functie kan je de speaker perfect afstemmen op de ruimte waar deze in staat. Deze functie werkt op dit moment enkel met een iOS-apparaat (Apple). Door middel van de microfoon op je smartphone of tablet wordt gemeten hoe geluid weerkaatst vanaf muren, meubels en andere oppervlakken in de ruimte waar de Sonos Five staat. Na deze metingen zal Sonos de speaker finetunen zodat deze geweldig klinkt op die plek. Na dit proces kan je de speaker nog verder instellen via de equalizer instellingen.

Geluidskwaliteit Sonos Five

Geluid van hoge kwaliteit

Ten opzichte van de Sonos Play:5 (gen2) heeft Sonos heel wat verbetering doorgevoerd voor nog beter geluid. In combinatie met de nieuwe Sonos App wordt er optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de Sonos Five. De drie speciaal ontworpen midwoofers zorgen voor indrukwekkende lage tonen. De drie tweeters, waarvan één in het midden van de speaker zit en de andere twee meer naar buiten zijn gericht, zorgen voor helde hoge tonen. Iedere tweeter en midwoofer wordt aangestuurd door een eigen klasse D-versterker voor het creëren van een zo breed mogelijk geluidsbeeld.

Ondersteuning hi-res bestandsformaten

Met de komst van de nieuwe Sonos App is het ook mogelijk om op een aantal speakers 24 bit audio af te spelen. Eindelijk is er dus ondersteuning voor High-res bestandsformaten en dus ook voor de streamingdiensten die in Hi-res kunnen streamen.

Stereo of mono

De Sonos Five bevat een sensor die constateert of de speaker rechtop staat of liggend is gepositioneerd. Ligt de Sonos Five dan speelt de Sonos Five in stereo af, de drivers spelen links en rechts dus apart af voor een stereogeluid met één speaker. Staat de Sonos Five dan wordt het geluid in mono afgespeeld, koppel je de speaker met een andere Sonos Five als groep dan creëer je een stereopaar, waarbij iedere speaker één van de twee stereokanalen afspeelt.

Waar is de Sonos Five het goedkoopst?

De Sonos Five is het meestal goedkoopst bij Bol.com & HifiKlubben. Deze twee webshops houden de prijzen van andere webshops in de gaten en passen daar hun prijs op aan, zodat je de Sonos Five altijd voor de laagste prijs koopt. Het komt steeds vaker voor dat de Sonos Five in de aanbieding is.

Heb je nog oude Sonos speakers liggen, dan is het mogelijk dat de Sonos Five goedkoper is in de officiële webshop van Sonos via het Upgrade programma.

Veel gestelde vragen over de Sonos Five

Heeft de Sonos Five bluetooth?

Nee, net als de andere Sonos speakers zonder accu, heeft ook de Sonos Five geen bluetooth connectiviteit. Je kan de Sonos Five dus enkel verbinden via wifi of via een ethernetkabel.

Is de Sonos Five een smart speaker?

Nee, er zijn geen microfoons aanwezig op de Sonos Five waarmee je middels spraak de speaker kan bedienen en andere slimme apparaten in huis. Wel is het mogelijk om de Sonos Five met je stem te bedienen als je een andere slimme speaker van Sonos of een ander merk in huis hebt.

Is het mogelijk om een televisie aan te sluiten op de Sonos Five?

In theorie is het mogelijk om de Sonos Five aan te sluiten op je televisie via de aux-ingang. Onze ervaring is echter dat je dit beter niet kan doen en ook Sonos raadt het af. De aux-ingang is hiervoor niet ontworpen waardoor er vertragingen ontstaan en je lip-sync problemen krijgt omdat het signaal moet worden omgezet van analoog naar digitaal. Wil je het geluid van je tv verbeteren, kies dan voor de Sonos Beam of Sonos ARC.

Is het mogelijk om een platenspeler aan te sluiten op de Sonos Five?

Via de AUX-ingang kan je een platenspeler of cd-speler aansluiten op de Sonos Five. Naast dat je de muziek van je vinyl-plaat of CD kan afspelen via de Sonos Five is het ook mogelijk om deze muziek vanaf de Sonos Five naar andere Sonos speakers te streamen.

Tip: Sluit wel een LP-speler aan met een versterkte uitgang of zet een phono voorversterker tussen de platenspeler en de Sonos Five.

Wat zijn de mogelijkheden met Airplay 2 en Sonos?

Airplay 2 maakt het mogelijk om vanuit vele streaming apps direct vanuit de app muziek te streamen naar de Sonos Five. Uiteraard heb je hiervoor wel een iPhone of iPad nodig van Apple. Met Airplay 2 is het ook mogelijk om multiroom af te spelen met speakers van verschillende merken. Heb jij dus al een Harman/Kardon Citation dan kan je deze nu synchroon laten afspelen met Sonos.

Kan je de Sonos Five ook groeperen met andere Sonos speakers?

Het is mogelijk om Sonos speakers te groeperen, ook als ze verschillen. De muziek wordt dan mono afgespeeld en er is dus geen sprake van een linker en rechterkanaal voor stereogeluid. Je kan het volume van de hele groep in één keer aanpassen, maar je kan ook per speaker het volume regelen. Ga in de Sonos App naar Systeem en klik daar op het icoontje rechts in de hoek van de speaker die je wil groeperen met andere Sonos speakers.

Als je de Sonos Five met elkaar koppelt, dan maakt Sonos er een stereopaar van en wordt er dus afgespeeld via een linker en rechterkanaal. Je koppelt twee speakers via Instellingen –> Systeem –> Producten.

Wat zijn de minpunten van de Sonos Five?

Het ontbreken van stembediening en bluetooth vinden wij jammer. Ook is het een minpunt dat er geen digitale ingang aanwezig is en je dus nog steeds enkel via een analoge ingang andere apparaten kan aansluiten.