SonosSonos is op dit moment het beste multiroom systeem. Het installeren van Sonos is simpel en de bediening van Sonos via computer, tablet en smartphone (Android en IOS) is erg duidelijk en gemakkelijk gemaakt. Ook op punten als kwaliteit, design en mogelijkheden scoort Sonos het best van alle multiroom speakers. We gaan per punt de kenmerken en functionaliteiten van de Sonos speakers bespreken.

Op zoek naar Sonos aanbiedingen? We hebben een overzicht met de beste Sonos Aanbiedingen van dit moment.

Installatie Sonos

Als je Sonos koopt moet je van te voren goed bedenken welke Sonos-componenten je nodig hebt voor jouw situatie.

Heb je geen goede Wifi router, dan is het verstandig om een Sonos Boost aan te schaffen. In plaats van een Sonos Boost kan je er ook voor kiezen om één Sonos component met een netwerk kabel te verbinden. Je creëert dan een eigen netwerk, Sonosnet, dat het signaal van speaker naar speaker doorgeeft. Hierdoor is je bereik vaak veel groter dan je Wifi router.

Indien je volledige muzieksysteem uit Sonos producten bestaat is de installatie simpel, met één simpele druk op de knop verbind je de verschillende Sonos componenten met elkaar. Heb je echter nog een receiver of versterker en/of speakers die je via Sonos wilt laten functioneren dan heb je of een Sonos Connect (voor het aansluiten van een receiver of versterker) of een Sonos AMP (voor het aansluiten van bekabelde speakers) nodig.

Denk voordat je begint aan de installatie goed na over welke zones je in je huis wilt instellen. Zo kan je een zone maken voor Sonos in de woonkamer en Sonos op de slaapkamer. Je hebt dan de mogelijkheid om beide zones tegelijk af te spelen met verschillende muziek, maar ook de mogelijkheid om beide zones (tijdelijk) samen te voegen zodat dezelfde muziek wordt afgespeeld in verschillende ruimtes.

Meer informatie over de ideale setup van je Sonos audiosysteem

Bediening

Het handige van Sonos is dat je voor het bedienen van het systeem niet afhankelijk bent van één afstandbediening en dat je overal in huis Sonos kan bedienen. Sonos heeft een app voor Android en iOs waarmee je Sonos door het hele huis kan bedienen. Ook is er software beschikbaar om Sonos via de PC of Mac te bedienen. Op de speakers zitten volume knoppen en een start/pauze knop. Met deze laatste knop kan je ook het volgende nummer aanzetten (2 keer drukken)

Kwaliteit speakers

Wij vinden de kwaliteit van de draadloze speakers van Sonos zeer goed. Allereerst de kwaliteit van het multiroom afspelen. De speakers hebben geen vertraging ten opzichte van elkaar en reageren snel op commando’s vanuit de app. De audiokwaliteit verschilt per speaker. Allereerst moet je er rekening mee houden dat high-res (24-bit) en Ultra HD streamen niet mogelijk is. Het streamen van Lossless audio (CD-kwaliteit) is wel mogelijk via Sonos. De reden dat high-res en hoger niet op het prioriteiten lijstje staat heeft te maken met het feit dat de overgrote meerderheid nog steeds naar MP3 luistert en het verschil tussen MP3 en CD-kwaliteit niet eens horen, laat staan het verschil tussen CD-kwaliteit en High-res. Merken als Heos by Denon, Bluesound en Raumfeld ondersteunen wel High-res streamen.

Kijk van tevoren goed naar de grootte van de ruimte en besluit daarna welk soort Sonos speaker je het beste in die ruimte kan plaatsen. Zo zal een Sonos One prima voldoen in een badkamer of keuken, de Sonos Move voor een studiekamer, tuin of slaapkamer en de Sonos Play 5 voorziet moeiteloos een woonkamer van muziek. Uiteraard kan je ook overwegen om in plaats van een Sonos Play 5, twee Sonos One of Sonos Move speakers als stereopaar in de woonkamer te zetten. Je speelt erg eenvoudig muziek gesynchroniseerd af op beide speakers via de Sonos App. De speakers spelen onafhankelijk van de afstand tot de router synchroon de gewenste muziek af en worden in hun signaal niet gestoord door de draadloze signalen van andere netwerken. Dit laatste komt doordat Sonos gebruik maakt van het eigen SonosNet, het enige wat je hiervoor moet doen is minimaal één Sonos component of Sonos Boost via UTP-kabel aansluiten. Iedere speaker versterkt dit signaal weer en zendt dit signaal door naar de volgende speaker. Een zwak wifi signaal heeft dus geen enkele invloed op het signaal van de Sonos speakers. Mocht je toch het gevoel hebben dat de verbinding tussen Sonos speakers niet optimaal is, dan is het aan te raden om de volgende stappen te doorlopen:

  • Instellingen –> geavanceerde instellingen –> SonosNet-kanaal –> Stel het draadloos kanaal in op een ander kanaal

Sonos home cinema

Met de Sonos Playbar, Sonos Beam en Sonos Playbase heb je de mogelijkheid om TV geluid af te spelen via Sonos. In combinatie met de Sonos Sub voor extra bass en twee draadloze Sonos OneSonos One SL of Sonos Play:5 achterspeakers kijk je je films voortaan in 5.1 dolby surround. Lees alles over Sonos Home cinema.

Mogelijkheden

De app van Sonos krijgt  met enige regelmaat een update. Eventuele foutmeldingen zijn dus snel verholpen en ook nieuwe muziek streamingdiensten zijn snel te gebruiken via Sonos. Voor het gebruik van streamingdiensten als Spotify is geen externe app nodig, via de Sonos-app kan je direct zoeken naar muziek in Spotify met de inloggegevens die je bij Spotify gebruikt, wel is een premium abonnement noodzakelijk. Ook is het mogelijk om met Sonos automatisch een muziekbibliotheek te creëren met de muziek op je netwerk harde schijf. Luister je liever naar de radio, dan kan je via Sonos luisteren naar meer dan 10.000 radiozenders wereldwijd, waaronder natuurlijk alle populaire Nederlandse zenders. Je kan de radiozenders onder meer selecteren op basis van muziekgenre, land en categorie. In de app zit ook een handige wekker en timer functie. De wekkerfunctie geeft je de mogelijkheid een weekschema in te stellen voor de dagen waarop je gewekt wilt worden. Met de timer kan je muziek na een aantal minuten automatisch uitzetten, ideaal als je graag gaat slapen met muziek op de achtergrond.

Design

Sonos staat bekend om speakers met een mooi en strak design. De Sonos One, Sonos One SL, Sonos Play 5, Sonos Playbase en Sonos Sub zijn verkrijgbaar in een witte en zwarte versie. De Sonos Playbar en Sonos Move zijn enkel in het zwart verkrijgbaar.

Voordelen Sonos

+ Compacte speakers met mooi design
+ Diep en helder geluid
+ Met SonosNet creëer je een eigen Sonos netwerk
+ Eenvoudig geïnstalleerd met één druk op de knop
+ Ondersteunt Spotify, iTunes en Deezer
+ Eenvoudig te bedienen met Sonos App
+ Speel muziek eenvoudig te gelijk of juist onafhankelijk van elkaar af in verschillende ruimtes
+ Wekker en timerfunctie
+ Homecinema mogelijk met Sonos Beam/Sonos Playbar/Sonos Playbase + Sub
+ Eenvoudig muziek van PC en netwerk harde schijf afspelen

Nadelen Sonos

Geen bluetooth verbinding mogelijk (Allen via Sonos Move)
Geen ondersteuning voor High-res en Ultra HD
 

Sonos Kopen

Kijk op de Sonos aanbiedingen pagina voor de beste aanbiedingen

Sonos is bij veel webshops verkrijgbaar. Er zijn regelmatig Sonos aanbiedingen. Ook zijn er bundelkortingen, voor een overzicht kijk op onze Sonos aanbiedingen pagina. Bij deze webshops is Sonos voordelig verkrijgbaar:

Menu