Sonos review

Sonos is op dit moment het beste multiroom systeem. Het installeren van Sonos is simpel en de bediening van Sonos via computer, tablet en smartphone (Android en IOS) is erg duidelijk en eenvoudig gemaakt. Ook op punten als kwaliteit, design en mogelijkheden scoort Sonos het beste van alle multiroom speakers. We gaan per punt de kenmerken en functionaliteiten van de Sonos speakers bespreken.

Op zoek naar Sonos aanbiedingen? We hebben een overzicht met de beste Sonos Aanbiedingen van dit moment.

Installatie Sonos

Als je Sonos koopt moet je van te voren goed bedenken welke Sonos-componenten je nodig hebt voor jouw situatie.

Het beste bereik heb je als je minimaal één speaker of ander Sonos product bekabeld op je router kan aansluiten. Heb je geen mogelijkheid om direct een UTP-kabel aan te sluiten, dan is het verstandig om een Sonos Boost aan te schaffen. Je creëert in beide gevallen een eigen netwerk, Sonosnet, dat het signaal van speaker naar speaker doorgeeft. Hierdoor is het bereik van Sonos vaak veel groter dan je Wifi router.

Indien je volledige muzieksysteem uit Sonos producten bestaat is de installatie simpel, met één simpele druk op de knop verbind je de verschillende Sonos componenten met elkaar, volg hiervoor de instructies in de Sonos app. Heb je echter nog een receiver of versterker en/of speakers die je via Sonos wilt laten functioneren dan heb je of een Sonos Port (voor het aansluiten van een receiver of versterker) of een Sonos AMP (voor het aansluiten van bekabelde speakers) nodig.

Denk voordat je begint aan de installatie goed na over welke zones je in je huis wilt instellen. Zo kan je een zone maken voor Sonos in de woonkamer en Sonos op de slaapkamer. Je hebt dan de mogelijkheid om beide zones tegelijk af te spelen met verschillende muziek, maar ook de mogelijkheid om beide zones (tijdelijk) te koppelen zodat dezelfde muziek wordt afgespeeld in verschillende ruimtes.

Meer informatie over de ideale setup van je Sonos systeem

Bediening

Het fijne van Sonos is dat je muziek van vrijwel alle populaire streamingdiensten vanuit de Sonos app kan afspelen. Sonos heeft een app voor Android en iOs waarmee je Sonos door het hele huis kan bedienen. Ook is er software beschikbaar om Sonos via de PC of Mac te bedienen.

Op de speakers zitten volume knoppen en een start/pauze knop. Met deze laatste knop kan je ook het volgende nummer aanzetten (2 keer drukken). Op de nieuwere Sonos speakers zit een intuïtieve touchbediening.

Ook zijn een aantal Sonos speakers voorzien van spraakbediening via Google Assistant. Dit is onder meer het geval bij de volgende Sonos speakers:

  • Sonos One
  • Sonos Move
  • Sonos Roam
  • Sonos Beam
  • Sonos ARC
  • Sonos Era 100 (Geen Google Assistant, wel Sonos Voice Control & Amazon Alexa)
  • Sonos Era 300 (Geen Google Assistant)

Ook ondersteunen de speakers van Sonos Apple AirPlay 2 en kan je het volume van de home cinema regelen met de afstandsbediening van je tv.

Kwaliteit Sonos speakers

Met de introductie van een aantal nieuwe Sonos speakers en de Sonos S2 app is het eindelijk mogelijk om Hi-res muziek te streamen via Sonos. Uiteraard moet de bron hiervoor wel Hi-Res streaming mogelijk maken, bij bijvoorbeeld Spotify luister je in een lagere kwaliteit, namelijk MP3 formaat. Het is nu dus mogelijk om je CD’s in cd-kwaliteit te streamen via de Sonos app.

Wij vinden de kwaliteit van de draadloze speakers van Sonos zeer goed. Allereerst de kwaliteit van het synchroon afspelen. De speakers hebben geen vertraging ten opzichte van elkaar en reageren snel op commando’s vanuit de app.

Kijk van tevoren goed naar de grootte van de ruimte en besluit daarna welk soort Sonos speaker je het beste in die ruimte kan plaatsen. Zo zal een Sonos Era 100, Sonos One of Sonos One SL prima voldoen in een badkamer of keuken, de Sonos Move en Sonos Roam zijn ideaal voor een studiekamer, tuin of slaapkamer en de Sonos Era 300 en Sonos Five voorziet moeiteloos een woonkamer van muziek. Uiteraard kan je ook overwegen om in plaats van een Sonos Five, twee Sonos One of Sonos Move speakers als stereopaar in de woonkamer te zetten. Je speelt erg eenvoudig muziek gesynchroniseerd af op beide speakers via de Sonos App. De speakers spelen onafhankelijk van de afstand tot de router synchroon de gewenste muziek af en worden in hun signaal niet gestoord door de draadloze signalen van andere netwerken. Dit laatste komt omdat Sonos gebruik maakt van het eigen SonosNet, het enige wat je hiervoor moet doen is minimaal één Sonos component of de Sonos Boost via UTP-kabel aansluiten. Iedere speaker versterkt dit signaal weer en zendt dit signaal door naar de volgende speaker. Een zwak wifi signaal heeft dus geen enkele invloed op het signaal van de Sonos speakers. Mocht je toch het gevoel hebben dat de verbinding tussen Sonos speakers niet optimaal is, dan is het aan te raden om de volgende stappen te doorlopen:

  • Instellingen –> geavanceerde instellingen –> SonosNet-kanaal –> Stel het draadloos kanaal in op een ander kanaal

Sonos home cinema

Met de Sonos ARC, Sonos Beam en Sonos Ray heb je de mogelijkheid om TV geluid af te spelen via Sonos. In combinatie met de Sonos Sub of Sonos Sub Mini voor extra bas en twee draadloze Sonos OneSonos One SL, Sonos Era 100, Sonos Era 300 of Sonos Five surround speakers kijk je je films voortaan in 5.1 dolby surround. Lees alles over Sonos Home cinema.

Sonos ARC en Sonos Beam (Gen 2) ondersteunen Dolby Atmos voor ruimtelijk geluid dat weerkaats via het plafond.

Mogelijkheden van de Sonos app

De app van Sonos krijgt  met enige regelmaat een update. Eventuele foutmeldingen zijn dus snel verholpen en ook nieuwe muziek streamingdiensten zijn snel te gebruiken via Sonos. Voor het gebruik van streamingdiensten als Spotify is geen externe app nodig, via de Sonos-app kan je direct zoeken naar muziek in Spotify met de inloggegevens die je bij Spotify gebruikt, een premium abonnement is noodzakelijk.

Ook is het mogelijk om met Sonos automatisch een muziekbibliotheek te creëren met de muziek op je netwerk harde schijf.

Luister je liever naar de radio, dan kan je via Sonos luisteren naar meer dan 10.000 radiozenders wereldwijd, waaronder natuurlijk alle populaire Nederlandse zenders. Je kan de radiozenders onder meer selecteren op basis van muziekgenre, land en categorie.

In de app zit ook een handige wekker en slaaptimer functie. De wekkerfunctie geeft je de mogelijkheid een weekschema in te stellen voor de dagen waarop je gewekt wilt worden. Met de timer kan je muziek na een aantal minuten automatisch uitzetten, ideaal als je graag gaat slapen met muziek op de achtergrond.

Design

Sonos staat bekend om speakers met een mooi en strak design. De Sonos Era 100, Sonos Era 300, Sonos One, Sonos One SL, Sonos Move, Sonos Roam, Sonos Five, Sonos Beam, Sonos ARC en Sonos Sub zijn verkrijgbaar in een witte en zwarte versie.

Voordelen Sonos

+ Compacte speakers met mooi design
+ Diep en helder geluid
+ Ondersteuning voor High-res muziek
+ Met SonosNet creëer je een eigen Sonos netwerk
+ Eenvoudig geïnstalleerd met één druk op de knop
+ Ondersteunt Spotify, Apple Music en Deezer
+ Eenvoudig te bedienen met Sonos App
+ Speel muziek eenvoudig te gelijk of juist onafhankelijk van elkaar af in verschillende ruimtes
+ Wekker en timerfunctie
+ Homecinema mogelijk met Sonos ARC/Sonos Beam/Sonos Ray + Sonos Sub of Sonos Sub Mini
+ Eenvoudig muziek van PC en netwerk harde schijf afspelen

Nadelen Sonos

Geen bluetooth verbinding mogelijk (Alleen via Sonos Era 100, Sonos Era 300, Sonos Move & Sonos Roam)

Sonos Kopen

Kijk op de Sonos aanbiedingen pagina voor de beste aanbiedingen

Sonos is bij veel webshops verkrijgbaar. Er zijn regelmatig Sonos aanbiedingen. Ook zijn er bundelkortingen, voor een overzicht kijk op onze Sonos aanbiedingen pagina. Bij deze webshops is Sonos voordelig verkrijgbaar:

Veel gestelde vragen over Sonos

Welke Sonos moet ik kiezen?

De keuze voor een Sonos speaker is afhankelijk van de ruimte waarin je de speaker gaat gebruiken. De kleinere Sonos speakers, zoals de Sonos Era 100, Sonos One en Sonos One SL zijn geschikt voor de middelgrote en kleine kamer, eventueel als stereopaar. Heb je een ruime woonkamer, dan zijn de Sonos Era 300, Sonos Five of Sonos Move aan te raden.
De Sonos Move en Sonos Roam kan je daarnaast gebruiken als bluetooth speaker met accu, dus kan je ook meenemen in de tuin.
Wil je graag in je badkamer of een andere vochtige ruimte muziek luisteren via Sonos? De Sonos Era 100, Sonos One, Sonos Move en Sonos Roam zijn vochtbestendig.

Kan je Sonos speakers aansluiten op je televisie?

Voor het aansluiten van Sonos op je televisie kan je kiezen uit de Sonos ARC, Sonos Beam en Sonos Ray. De Sonos Beam is een kleine soundbar en Sonos ARC een grote soundbar met onder meer Dolby Atmos ondersteuning. De Sonos Era 100, Sonos Era 300, Sonos One, Sonos Five kan je als achter speaker gebruiken voor surround geluid.

Het is in theorie mogelijk om via de AUX-ingang van de Sonos Five tv-geluid af te spreken. Hierbij kunnen echter problemen optreden met betrekking tot de synchronisatie.
Het is niet mogelijk om de Sonos One direct aan te sluiten op je tv.

Hoe luister je radio op Sonos?

Voor het luisteren van radio op Sonos maak je gebruik van een gratis radio apps als TuneIN en Sonos Radio. Zij streamen tienduizenden radiozenders wereldwijd zodat je favoriete radiozender er altijd tussen zit. Ook regionale zenders en kleinere radiozenders zijn te vinden bij deze streamingdiensten. In beginsel zijn TuneIN en Sonos Radio gratis, maar je kan een abonnement afsluiten voor betere muziekkwaliteit en reclamevrij luisteren.

Is de Sonos app gratis?

Ja, je kan de Sonos app voor zowel Android als iOS gratis op je smartphone installeren en gebruiken. Ook de Windows en Apple software zijn gratis te downloaden. Het gebruik is gratis, maar als je bepaalde streamingdiensten wilt gebruiken dan is het soms noodzakelijk om de betaalde versie aan te schaffen.

Hoe stream je muziek naar je Sonos speakers?

Er zijn een aantal mogelijkheden om muziek naar Sonos te streamen:
– Via streamingdiensten als Spotify, Deezer, Tidal en Apple Music.
Internet Radio, Sonos Radio staat voorgeïnstalleerd bij het downloaden van de Sonos App. Naast Sonos Radio is het ook mogelijk om via bijvoorbeeld TuneIN radio te luisteren.
Muziekbibliotheek. Heb jij muziek op je smartphone, computer, tablet of netwerk harde schijf staan? Het is mogelijk om via de Sonos app deze muziek af te spelen op je Sonos speakers.
– De meeste speakers ondersteunen inmiddels ook Airplay 2 voor het streamen van geluid via je iPhone, iPad, MacBook en iMac.