Het inrichten van uw Sonos muzieksysteem

Je bent van plan over te stappen van een bekabeld muziekinstallatie naar multiroom. Of je wilt gedeeltelijk overstappen naar een draadloos muzieksysteem van Sonos met één of meerdere draadloze speakers en je eigen nog prima functionerende versterker met bekabelde speakers. Sonos geeft je zelfs de mogelijkheid om de versterker er tussenuit te halen en de bekabelde speakers direct op Sonos aan te sluiten.

Omdat het voor veel mensen niet direct duidelijk is welke Sonos componenten nodig zijn voor de installatie van het ideale Sonos systeem leggen we per situatie uit wat je dient aan te schaffen om het geheel goed met elkaar te laten functioneren. Ten eerste zullen we uiteenzetten wat je nodig hebt indien je een volledig nieuwe draadloze muziekinstallatie in huis wilt installeren. Daarna bespreken we welke Sonos componenten nodig zijn voor het combineren van de huidige muziekinstallatie met Sonos. Ten slotte leggen we de mogelijkheden uit voor het direct aansluiten van bekabelde speakers op Sonos. Bij de laatste twee situaties is het tevens mogelijk om een CD-speler aan te sluiten op Sonos.

Een volledig draadloze muziekinstallatie

Indien je volledig draadloos wilt genieten van Sonos, dan is het aan te raden om de volgende Sonos componenten aan te schaffen:

  • Afhankelijk van de ruimte waarin je muziek wilt afspelen een Sonos One, Sonos Move of Sonos Five. Je kan speakers van hetzelfde formaat koppelen voor stereogeluid. Ook kan je speakers van verschillende formaten met elkaar koppelen, er is dan echter geen sprake van stereogeluid.
  • Indien je ook op zoek bent naar een Homecinema oplossing, kan je via de Sonos ARC, Sonos Ray of Sonos Beam tv geluid afspelen. Voor 5.1 Dolby surround kan je hier nog een Sonos Sub en draadloze achter speakers van Sonos aan toevoegen (bijv. 2 x een Sonos One SL).

Sonos verbinden met de Wifi router

In het verleden was het noodzakelijk om minimaal één Sonos component bekabeld met de router te verbinden, om zones te kunnen aanmaken voor het synchroon afspelen van muziek. Nu is dit enkel nog nodig indien je een apart SonosNet wilt aanmaken. Met SonosNet geven de Sonos speakers en andere Sonos apparaten het draadloze signaal door naar elkaar. Hierdoor heb je een veel grotere reikwijdte dan bij een installatie waar geen Sonos apparaat is verbonden via een UTP-kabel. Voor de duidelijkheid: Het is dus tegenwoordig wel mogelijk om zones aan te maken, zonder Sonos met een netwerkkabel te verbinden aan je router!

Heb je je router in de meterkast staan of is het lastig om een speaker direct te verbinden met een UTP-kabel, dan is de Sonos Boost een goede oplossing. De Sonos Boost heeft een 360 graden antenne die het signaal doorgeeft aan de speakers. De Boost is vele malen krachtiger dan een normale router en dus een goede oplossing als je router een zwak signaal afgeeft.

Sonos installeren

Ga naar de website van Sonos en installeer de software, indien je via je smartphone of tablet werkt ga je naar de app store (IOS) of Playstore (Android) en download je de Sonos App. Tijdens de installatieprocedure wordt er gevraagd om de knop binnen twee minuten in te drukken van het Sonos onderdeel dat via een utp-kabel in verbinding staat met de router, in dit geval is dat de Sonos Boost. Je houdt de knop ingedrukt en de software herkent de Boost nu.

Daarna ga je de Sonos speaker (bijv. Play:3) koppelen met het SonosNet, steek de stekker in het stopcontact en de speaker staat aan. In de Sonos app ga je via het tabblad beheer naar “Sonos-component toevoegen”. Vervolgens heb je wederom twee minuten om de knop van de Sonos speaker in te drukken. Nu je Sonos speaker herkend wordt kan je in de Sonos App een naam geven aan deze speaker, het is het handigst als je de speaker de naam geeft van de kamer waarin deze staat, bijvoorbeeld keuken of studeerkamer. Indien je meerdere speakers aan Sonos toevoegt kan je meerdere speakers na installatie samenvoegen als één zone, bijvoorbeeld woonkamer.

De installatie zonder bekabelde aansluiting verloopt vrijwel hetzelfde. Volg hiervoor de stappen in de app, om de speaker draadloos te verbinden met de router. Wij raden aan om indien mogelijk altijd één speaker of ander Sonos apparaat bekabeld te verbinden.

Installatie van een draadloos muzieksysteem in combinatie met de huidige versterker of receiver

Heb je al een goede versterker of receiver welke je graag op het Sonos systeem wilt aansluiten, zodat je via Sonos muziek kan streamen naar deze muziekinstallatie. Met een Sonos Port verbind je heel eenvoudig je huidige versterker met Sonos. De Sonos Port beschikt over één analoge (RCA) en twee digitale (optical en coaxiaal) line-out verbindingen. Indien je een cd-speler ook via de draadloze speakers van Sonos wilt laten afspelen dan kan je deze aansluiten via de automatisch detecterende analoge RCA line-in verbinding.

Indien je voor het eerst Sonos aanschaft en de huidige versterker op Sonos wilt aansluiten heb je de volgende Sonos componenten nodig:

  • Sonos Port
  • Optische kabel voor het aansluiten (niet meegeleverd).
  • Eventueel een Sonos Boost indien je een apart SonosNet wilt creëren.

In deze situatie heb je dus geen draadloze speakers, maar kan je muziek streamen naar je versterker die het audiosignaal doorgeeft aan de bekabelde speakers. Uiteraard kan je het systeem nog verder uitbreiden met een  Sonos One, Sonos One SL, Sonos Move, Sonos Roam of Sonos Five.

Installatie van een draadloos muzieksysteem in combinatie met bekabelde speakers

Voor het aansluiten van bekabelde speakers op Sonos is er de Sonos AMP. Met de Sonos AMP kan je muziek streamen naar je bekabelde speakers met 55 watt aan versterker vermogen. De Sonos AMP heeft een ingebouwde versterker en is aan te sluiten op alle soorten speakers (boekenplank, vrijstaand, buitenshuis, in het plafond, etc.). Ook heeft de Sonos AMP een automatisch detecterende analoge RCA line-in verbinding waar je bijvoorbeeld een CD-speler op kunt aansluiten.

Indien je voor het eerst Sonos aanschaft en de huidige bekabelde speakers op Sonos wilt aansluiten heb je de volgende Sonos componenten nodig:

  • Sonos AMP
  • Eventueel een Sonos Boost voor het creëren van SonosNet of bij een zwak Wifi signaal.

Sonos aansluiten op de router

Het volgende schema laat zien welke mogelijkheden er zijn om Sonos te verbinden met de router. Het is niet meer nodig om minimaal één Sonos component bekabeld aan te sluiten op de router voor het maken van zones en het synchroon afspelen van verschillende speakers.

Toch heeft het voordelen om minimaal één Sonos speaker of ander Sonos apparaat bekabeld te verbinden. Bij een bekabelde verbinding met de router creëer je namelijk een eigen Sonosnetwerk, genaamd SonosNet. Deze stelt de speakers in staat om het signaal door te geven aan de andere Sonos apparaten en speakers.

Haalt je WIFI verbinding de tuin niet, maar staat er wel een andere Sonos component, bijvoorbeeld een Sonos One, in de woonkamer welke aan de tuin ligt, dan zal de Sonos One het signaal draadloos doorgeven aan de Sonos speaker of Sonos Port in de tuin. Het bereik van Sonos kan bij gebruik van meerdere Sonos componenten dus groter zijn dan het bereik van de router.

Overzicht van de meest actuele Sonos aanbiedingen op internet!