Bose Home Speaker 500 review

Bose Home speaker 500 review

De Bose Home speaker 500 uit deze review is de eerste smart speaker van Bose. Na de Bose SoundTouch komt Bose opnieuw met een wifi speaker serie, dit keer voorzien van spraakassistent. We hoorden eerder al veel positieve ervaringen over het geluid dat deze Bose smart speaker weet te produceren en konden dan ook niet wachten om deze speaker zelf te testen. Via Bose ontvingen we de Bose Home Speaker 500 een aantal weken om de slimme speaker uitgebreid te testen voor deze review.

Installatie

 1. Zet bluetooth aan op je smartphone of tablet.
 2. Download de Bose Music app.
 3. Selecteer de Bose Home Speaker 500.
 4. Vervolgens wordt gevraagd om het juiste Wifi netwerk te selecteren en het wachtwoord in te voeren.
 5. Selecteer de kamer waarin de speaker staat of geef de speaker een naam.
 6. De Bose Home Speaker 500 wordt nu geüpdatet naar de laatste firmware, volg hiervoor de instructies in de app. Het updaten van de speaker kan een aantal minuten duren.
 7. Voeg muziekdiensten als Spotify en Deezer toe voor het streamen van muziek.
 8. Vervolgens wordt je naar de Google Assistant app doorgestuurd waar je moet inloggen met je Bose account.

Over de installatie kunnen we kort zijn, deze is erg eenvoudig en binnen een paar minuten kan je al beginnen met het afspelen van muziek.

Bediening

Bose Music App

De Bose Music App heeft vele veranderingen ondergaan sinds de laatste keer dat we de app testen voor de Bose SoundTouch review. De app is eenvoudiger in gebruik en muziek van streamingdiensten als Spotify, Deezer en TuneIn kan je in de Bose app afspelen. Ook het wisselen van wifi naar bluetooth of aux-in kan via de  app. Met een klik op het speaker symbooltje kan je onder meer de instellingen en equalizer aanpassen. Via de equalizer stel je de lage en hoge tonen naar wens in.

Het is jammer dat je niet via de app kan zoeken naar muziek die je hebt opgeslagen op je smartphone, tablet, laptop of netwerk harde schijf. Je kan deze uiteraard wel afspelen via bluetooth of de aux-ingang, maar via de app zou dit eenvoudiger zijn. Ook het instellen van een slaaptimer en alarm is niet mogelijk via de app. Dit laatste kan je uiteraard wel instellen via de Google Assistent.

Knoppen

De Bose Soundtouch stond al bekend om de knoppen op de speaker, zodat je ook zonder tussenkomst van de app muziek kon streamen. Dit is bij de Bose Home 500 speaker niet anders. Ook bij deze speaker zitten er verschillende knoppen op:

 • Voorkeurszenders – Je hebt de mogelijkheid om zes voorkeurszenders in te stellen. Dit kan via de app, maar het is ook mogelijk om een voorkeurszender in te stellen door één van de zes cijfers langere tijd ingedrukt te houden tijdens het afspelen. Onder voorkeurszenders kan je albums, afspeellijsten, radiozenders en nummers instellen. Via de zes genummerde knoppen op de speaker kan je vervolgens deze voorkeurszender opzetten. Dit is een functionaliteit waarmee Bose zich weet te onderscheiden van andere merken en de voorkeurszenders worden als erg handig ervaren door gebruikers van de Bose Home speaker 500 en de Bose SoundTouch.
 • Bluetooth / aux – Via de bluetooth en AUX knop switch je eenvoudig tussen bluetooth en de aux ingang.
 • Microfoon – Via deze knop kan je de microfoon aan- en uitzetten.
 • Volume knop
 • Pauze/start knop – Via de pauze en start knop kan je een nummer pauzeren en afspelen. Daarnaast kan je het volgende nummer afspelen door twee keer op de knop te drukken.

Andere apps waarmee je muziek kan afspelen

De Bose Home speaker 500 werkt onder meer met de volgende apps:

 • Spotify connect
 • Deezer
 • Apple Airplay 2

Stembediening met Google Assistant

Met de Bose Home speaker 500 is het mogelijk om de speaker via spraak te bedienen. Zo kan je nummers, afspeellijsten en radiozenders afspelen met een spraakopdracht. Met de spraakopdracht “Hey Google, speel David Bowie”, zet de Google Assistent de “This is David Bowie” afspeellijst op Spotify op. Naast het afspelen van muziek kan je ook vragen stellen aan de Google Assistent, je agenda opvragen, het laatste nieuws beluisteren en je andere slimme apparaten bedienen via je stem.

Sinds een aantal maanden is Google Assistent beschikbaar op de Bose Home Speaker. De spraakbediening werkt erg goed en reageert snel op opdrachten en vragen. Vanuit vrijwel elke hoek in de kamer weten de acht geïntegreerde microfoons het geluid goed op te vangen, ook als de speaker muziek afspeelt op hoog volume. Erg handig is de witte lichtbalk net boven het scherm, deze licht op als er contact is met de Google Assistent.

Uiteraard is het ook bij deze slimme speaker mogelijk om de microfoon uit te zetten.

* Zodra Amazon’s Alexa in het Nederlands beschikbaar is zal het ook mogelijk zijn om via Alexa de speaker te bedienen. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar de website van Bose.

Bluetooth & Aux-ingang

Een mooie extra functie is dat je de Bose Home 500 speaker ook via bluetooth kan koppelen met je smartphone. Ideaal als je een slecht wifi netwerk hebt of geen bereik in de tuin. Ook is het mogelijk om je smartphone, tablet, cd-speler of lp-speler via een aux-kabel direct aan te sluiten op de speaker.

Geluidskwaliteit

We kunnen oprecht zeggen dat de Bose Home Speaker 500 de beste slimme speaker tot nu toe is als het op geluidskwaliteit aankomt. Qua formaat is de speaker te vergelijken met de Sonos One en Harman/Kardon Citation One. De speaker stijgt echter hoog uit boven deze twee speakers als het gaat om de geluidskwaliteit. Wat een geweldig geluid weet deze compacte speaker te produceren. Een heerlijk diepe sound die we nog niet eerder hoorden in een smart speaker van dit formaat.

Bose heeft met de Bose Home speaker 500 dan ook ingezet op het breedste geluidsveld van alle compacte slimme speakers van dit moment. Om dit doel te bereiken heeft de speaker een aluminium behuizing en is deze voorzien van twee 2,5 inch full range drivers die in tegengestelde richting wijzen in plaats van aan de voorkant van de speaker. Dit zorgt ervoor dat het geluid wordt weerkaatst op de muren. Het resultaat is een krachtig en perfect kamervullend stereo-geluid zonder dat er vervormingen optreden.

Multiroom & Home cinema

De Bose Home 500 verzorgt in zijn eentje al voor een indrukwekkend stereo-geluid, waardoor het niet noodzakelijk is om een tweede speaker in je woonkamer te zetten. Uiteraard is het wel mogelijk om een extra Bose Home speaker aan te schaffen en deze te groeperen met de andere Bose Home speaker. Hiervoor heb je keuze uit de Bose Home Speaker 500 en de Bose Home Speaker 300. We hebben deze functie helaas niet kunnen testen.

Ook is het mogelijk om uit dezelfde serie je home cinema van een mooie upgrade te voorzien. Hiervoor heb je de keuze uit de Bose Soundbar 700 en Bose Soundbar 500. De soundbars zijn tot een volwaardige home cinema set uit te breiden met een subwoofer en draadloze surround speakers. Het is niet mogelijk om één van de Bose Home speakers te gebruiken als surround speaker, hiervoor heeft het merk speciale Bose Home surround speakers ontworpen.

Design

Niet alleen op het gebied van geluidskwaliteit wint de speaker het van de andere smart speakers, ook op het gebied van design haal je een speaker in huis die je met trots prominent in je woonkamer zet. De speaker is slechts 20,3 cm. hoog, 16,9 cm. breed en 10,9 cm. diep. De aluminium behuizing geeft de speaker een luxe uitstraling. De speaker is verkrijgbaar in het zwart en in het zilver. De touch-knoppen op de bovenkant zijn mooi verwerkt.

Aan de voorkant van de speaker zit een klein scherm waarop je in standby-modus de tijd kan aflezen en tijdens het afspelen van muziek kan je op het scherm de titel, artiest en muziekbron aflezen. Ook wordt er een afbeelding van de album-cover getoond.

De Voor- en nadelen op een rijtje van de Bose Home speaker 500

+ Sublieme & ongeëvenaarde geluidskwaliteit voor een smart speaker, de speaker voorziet met groot gemak een grote woonkamer van geluid.
+ Eenvoudig te gebruiken App
+ Goed functionerende spraakbediening i.c.m. Google Assistent
+ Luxe design
+ Uit te breiden met meerdere speakers en home cinema mogelijkheden
+ Werkt met Apple Airplay 2

Voor de stroom blijft een kabel nodig, waardoor de speaker niet volledig draadloos is
Werkt niet met Google Chromecast

Afspelen van opgeslagen muziek op smartphone, tablet, laptop en netwerk harde schijf niet mogelijk via de app

Bose Home speakers kopen