Yamaha MusicCast review

In deze review aandacht voor het Yamaha MusicCast multiroom systeem. Onder de naam MusicCast heeft Yamaha een grote collectie draadloze speakers, soundbars, AV-receivers en audiostreamers waarmee je je volledige woning van een prachtig multiroom systeem kan voorzien. Uniek is dat je zelfs een Yamaha piano (Disklavier piano) kan koppelen met je andere MusicCast componenten voor het afspelen van pianogeluid. Dit kan uiteraard de muziek zijn die je zelf speelt op de piano, maar ook bladmuziek die je in de Yahama MusicCast app vindt en kan laten afspelen op de piano. Maar buiten deze unieke functionaliteit, is het gewoon een erg compleet multiroom systeem waar we graag aandacht aan willen besteden middels deze review. We kennen uiteraard allemaal de reputatie van Yamaha op speaker gebied en het is dan ook goed dat het merk ook eigen multiroom speakers en andere componenten heeft, zodat je hiervoor niet afhankelijk bent van andere merken als Sonos en Heos.

In deze review reviewen we de Yamaha MusicCast WX-030. We gaan uiteraard in op de geluidskwaliteit en het design van de WX-030, maar reviewen ook de mogelijkheden van de MusicCast app en het hele systeem voor bijvoorbeeld home cinema geluid.

Wat is MusicCast?

MusicCast is het multiroom systeem van Yamaha. Het bestaat uit Wifi speakers in verschillende maten. Zo is er de kleine Yamaha WX-010, de middelgrote WX-030 en de grote Yamaha MusicCast 50. Uiteraard kan je de verschillende speakers met elkaar koppelen en als je twee dezelfde MusicCast speakers hebt is stereogeluid mogelijk. Ook zijn de speakers te gebruiken als achterspeakers van een Yamaha AV-receiver of soundbar. Uiteraard moet het dan wel een specifieke MusicCast AV-receiver of soundbar zijn. De apparaten kunnen Hi Res muziek streamen

Waarmee kan je streamen naar MusicCast?

In de app kan je muziek streamen via de streamingdiensten Spotify, Deezer, Napster, Juke en Tidal. Voor Spotify maak je gebruik van de eigen Spotify app via Spotify Connect. Via Net Radio kan je duizenden internetradiozenders streamen naar de MusicCast speakers en receivers. Ook is het mogelijk om muziek op je smartphone of tablet te streamen naar de speaker. Heb je muziek geript op een netwerk harde schijf of computer? Ook deze kan je afspelen via de MusicCast app. Naast de Yamaha MusicCast app is het ook mogelijk om via Airplay en Bluetooth muziek te streamen naar de MusicCast speakers, AV-receivers en soundbars.

MusicCast app

De MusicCast is erg intuïtief ingericht. Het is erg eenvoudig om muziek te streamen via één van de streamingdiensten of vanaf je smartphone. Ook het opzoeken van een radiozender is een fluitje van een cent. Als je meerdere Yamaha MusicCast speakers of andere componenten hebt dan kan je deze via de ‘link button’ linksboven in de app aan elkaar koppelen.

Naast de volumeregeling zit een knop voor de Equalizer instellingen. Hier kan je per speaker de hoge, midden en lage tonen instellen. Daarnaast is het in dit tabblad mogelijk om een timer in te stellen. Ideaal voor je als je wilt gaan slapen en de muziek na een half uur automatisch moet worden uitgezet.

Een aantal van de Musiccast speakers hebben een wekker of alarm functie, maar dit is niet bij alle speakers het geval. De door ons geteste speaker, de WX-030, heeft deze functie niet. De MusicCast 20 en MusicCast 50 hebben wel een wekker functie.

Yamaha WX-030 review

Om met de deur in huis te vallen vinden we de WX-030 niet de mooiste speaker die we ooit getest hebben. Zeker in vergelijking met de MusicCast 50 en MusicCast 20 is de WX-030 iets minder subtiel. De naam, oftewel een typenummer, maakt het er niet veel beter op. De speaker begint onze test dus met een kleine achterstand en uiteraard is het een kwestie van smaak. Het belangrijkste is wat ons betreft echter de geluidskwaliteit en het gebruiksgemak.

Allereerst het installeren van de Yamaha WX-030. Dit ging zonder problemen, je volgt de stappen in de app. Drukt 3 seconden kort op de connect knop en de Yamaha app maakt een directe verbinding met je Yamaha speaker. Hierdoor heb je een paar minuten geen internet, want je device wordt direct met de speaker verbonden waarna je op je smartphone je Wifi netwerk selecteert. Zorg ervoor dat dit hetzelfde netwerk is als waarmee je smartphone of tablet verbinding heeft.

Hierboven hebben we de voor- en nadelen van de app al besproken. Het is in ieder geval goed om te zien dat de speaker snel reageert als je in de app muziek wilt afspelen. Ook via Spotify Connect is het snel en eenvoudig om muziek af te spelen op de speaker. Even de equalizer naar wens instellen, keuze uit en we kunnen beginnen met het testen van de geluidskwaliteit van de Yamaha WX-030.

De Yamaha WX-030 is qua grote en bereik te vergelijken met de Sonos Move, nog iets kleiner dan de Sonos Move, maar qua volume zit er geen verschil in. De speaker heeft een vermogen van 30 watt. Al bij het afspelen van het eerste nummer valt meteen de power van deze compacte speaker op. Een volwassen bass die je ook nog naar wens kan instellen in de app. De speaker vult zonder problemen een ruimte van ongeveer 25 m2.

Voordelen Yamaha MusicCast

  • Zowel verbinding via bluetooth als wifi mogelijk
  • Ondersteuning van Airplay en Spotify Connect
  • Ondersteuning van FLAC en ALAC
  • Verschillende AV-receivers en soundbars die beschikken over MusicCast (MultiCast). Ideaal voor het afspelen van je oude CD-speler of platenspeler via je bekabelde speakers en MusicCast speakers.
  • De prijs ligt een stuk lager dan vergelijkbare modellen van Sonos, Heos en Bose SoundTouch

De Yamaha MusicCast multiroom speakers zijn te koop bij Bol.com

Yamaha MusicCast WX-030 review

Yamaha MusicCast 50
Yamaha MusicCast 50

 

Yamaha MusicCast 20
Yamaha MusicCast 20
MusicCast of Sonos
Een vergelijking in grote van de Sonos Play:1 en de Yamaha MusicCast WX-030

* De in deze review gebruikte Yamaha WX-030 MusicCast is niet beschikbaar gesteld door een webshop of door Yamaha. Wij hebben deze zelf aangeschaft t.b.v. deze review en het in de gaten houden van verbeteringen aan de app en firmware.