Harman Kardon Citation review

Met de introductie van de Harman/Kardon Citation heeft ook Harman/Kardon een met Google Assistant werkende slimme speaker. Ideaal dus als je op zoek bent naar een speaker waarmee je via stembediening muziek kan afspelen, verlichting bedienen, wekkers kan instellen en nog veel meer. We ontvingen de Harman Kardon Citation ONE om uitvoerig te testen op stembediening, audio en design.

Erg handig aan de Harman Kardon Citation speakers is dat je ze ook in een multiroom opstelling kan gebruiken. Heb je dus meerdere Harman Kardon Citation speakers, dan verbind je deze met elkaar voor surround en multiroom geluid.

Ben je niet in de buurt van je Wifi netwerk? De speakers zijn ook via bluetooth te verbinden met je smartphone. De slimme speaker functies werken in dat geval niet, daarvoor is een internetverbinding nodig. We gaan uitgebreid in op alle functies en mogelijkheden van Harman Kardon Citation in deze review. Daarnaast gaan we in op de geluidskwaliteit van de Harman/Kardon Citation ONE. De Harman/Kardon Citation 500, Harman/Kardon Citation 300 en Harman/Kardon Citation 100 hopen we in de toekomst te reviewen.

Harman Kardon Citation review

Harman Kardon Citation kenmerken

  • Keuze uit vier slimme speakers in verschillende formaten. Uitbreidbaar met soundbar, subwoofer, surround speakers en zuil speakers van de Harman/Kardon Citation lijn.
    Benieuwd naar de volledige Harman/Kardon Citation speakerlijn? Ga naar Bol.com
  • Bedien de speaker en je slimme apparaten via Google Assistent.
  • Hoogwaardig industrieel design met gemixte wollen stof. De speakers zijn in het zwart en grijs verkrijgbaar.
  • 5.1 surround geluid met de draadloze surround speakers.
  • Ingebouwde Google Chrome Cast-technologie voor streaming in HD-kwaliteit.
  • Eenvoudige Setup via de Google Home app.

Harman Kardon Citation stembediening

De Harman Kardon Citation is de eerste speaker van het merk met stembediening. Voor de stembediening heeft Harman/Kardon gekozen voor Google Assistent. Een goede keuze wat ons betreft, want eerdere ervaringen met de Google Home Mini waren erg goed. Je activeert de slimme assistent met ‘Hey Google’, waarna je een commando kan geven of een vraag kan stellen. Bijvoorbeeld “Hey Google, zet verlichting woonkamer aan’ of ‘Hey Google, speel David Bowie af op Spotify’. Maar ook op vragen als ‘”wat staat er in mijn agenda?”, “Wat is het weer vandaag?” en “Hoeveel werd het bij de wedstrijd Nederland-Frankrijk?” heeft de Google Assistent een antwoord. In het begin is het even wennen om tegen een speaker te praten, maar na een paar dagen is het wel erg handig dat je niet meer je smartphone erbij hoeft te halen voor het bedienen van verlichting en afspelen van muziek.

Harman/Kardon Citation review

In deze review hebben we de beschikking over de Harman/Kardon Citation One. We hebben dus helaas niet de multiroom en surround functies kunnen testen. Hopelijk kunnen we dit later nog testen in een uitgebreide Harman/Kardon Citation review.

Specificaties Harman/Kardon

Harman Kardon Citation ONE: 40 watt | Tweeter 1 x 20 mm. | Woofer 1 x 89 mm. | Afm. 14 x 18,8 x 14 cm. | 2 kg.
Harman Kardon Citation 100: 50 watt | Tweeter 1 x 20 mm. | Woofer 1 x 102 mm. | Afm. 17,2 x  27,5 x 16,3 cm. | 2,7 kg.
Harman Kardon Citation 300:
100 watt | Tweeter 2 x 20 mm. | Woofer 2 x 89 mm. | Afm. 30,6 x 18,0 x 14,2 cm. | 4,1 kg.
Harman Kardon Citation 500:
200 watt | Tweeter 2 x 25 mm. | Woofer 2 x 131 mm. | Afm. 37,4 x 21,2 x 17,2 cm. | 7,6 kg.
Harman Kardon Citation Bar: 150 watt | Tweeter 3 x 20 mm. | Woofer 6 x 50 x 100 mm. | Afm. 115 x 6,4 x 11,5 cm. | 4,1 kg.
Harman Kardon Citation Sub:
200 watt | Subwoofer  254 mm. | Afm. 44,7 x 33,4 x 36,7 cm. | 14,35 kg.
Harman Kardon Citation Tower Pair:
200 watt (per speaker) | Tweeter 1 x 25 mm. | Woofer 2 x 102 mm. | Subwoofer 1 x 203 mm. | Afm. 34,7 x 116 x 34,7 cm. | 19 kg.

Harman/Kardon Citation installatie

De installatie van de Harman/Kardon Citation gaat via de Google Home app. In deze app ga je via ’toevoegen’ –> ‘apparaat instellen’ –> ‘Nieuwe apparaten in huis instellen’ op zoek naar de speaker. De app kan vervolgens een directe verbinding maken met de Harman/Kardon Citation speaker, waarna je deze kan verbinden met een wifi netwerk naar keuze. Vervolgens kan je aangeven in welke kamer de speaker komt te staan. Ten slotte word je gevraagd een aantal commando’s te geven met je stem, voor het koppelen van je stem aan de speaker. Hierna kan je de speaker op elk willekeurig moment via stembediening een commando geven door je verzoek of vraag te beginnen met ‘Hey Google’. Wil je je verlichting of andere slimme apparatuur bedienen via Google Assistant, dan moet je deze ook eerst instellen via de Google Home app.

Harman/Kardon Citation bediening

Naast stembediening kan je de speaker bedienen vanuit de Google Home app. Hier kan je bijvoorbeeld het volume aanpassen en een stereopaar maken. Het is op dit moment niet mogelijk om Equalizer instellingen aan te passen via de app. Ook is er geen aparte Citation App voor het bedienen van de speaker. Maak je gebruik van Spotify dan kan je via de Google Chromecast muziek streamen naar de speaker. Dit is ook met andere apps mogelijk die Google Chromecast ondersteunen.

Op de speaker zitten knoppen voor het hoger en lager zetten van het volume, het aanzetten van bluetooth en het aan en uitzetten van de microfoon. Met de ronde knop in het midden kan je het afspelen van muziek onderbreken en hervatten. Ook kan je een timer, alarm of antwoord van de Google Assistent hiermee onderbreken.

De speaker heeft verschillende led indicators. Begint de speaker langzaam wit te knipperen dan is de assistent aan het luisteren, knippert het witte licht sneller dan reageert de speaker. Als je de microfoon dempt dan kleuren de led indicators oranje. Blauwe indicatoren geven een bluetooth koppeling aan.

Jammer is dat er (nog) geen mogelijkheid is om in de Google Home app de equalizer instellingen aan te passen naar wens.

Design

Complimenten voor het design van de Citation speakers. Het industriële ontwerp met grijze of zwarte stof van Kvadrat, in Europa de marktleider op het gebied van akoestische stoffen, straalt kwaliteit uit. De stoffen zijn vuilafstotend en vlamwerend. Het tijdloze ontwerp geeft een perfecte combinatie van een klassieke en moderne speaker. Op de bovenkant zit een fijne aluminium afwerking die de speaker een strakke look geeft.

Geluidskwaliteit

Zoals je van een merk als Harman/Kardon mag verwachten zijn er geen concessies gedaan op de geluidskwaliteit. Voor een dergelijk kleine speaker komt er een prachtig geluid uit dat niet vervormt bij een hoger volume. In vergelijking met bijvoorbeeld de Sonos One scoort de Harman/Kardon qua geluidskwaliteit beter. De bass is bij sommige nummers iets te overheersend en het is dan ook jammer dat je de equalizer instellingen niet naar wens kan instellen, maar het is wat ons betreft niet hinderlijk.

Geen stereogeluid. We hebben dit zelf niet kunnen testen helaas, maar op internet lezen we dat er geen sprake is van stereogeluid. Je kan speakers wel met elkaar koppelen, maar dit levert 2 x mono geluid op in plaats van stereogeluid. Harman/Kardon wijst hiervoor naar Google Home. De eigen Google Home speakers worden wel op de juiste wijze ondersteunt met stereogeluid.

Ruis. Helaas hoor je als de speaker aan staat een zachte ruis. Dit hoor je pas als je zeer dicht met je oor bij de speaker staat, maar als je van plan bent om de speaker op je slaapkamer te zetten kan dit als storend worden ervaren. Bij gebruik in de woonkamer zal het je waarschijnlijk niet opvallen. Het is in dit geval geen productiefout, want we lezen op internet van meerdere mensen dat ze deze ruis horen.

Harman/Kardon Citation 5.1 Surround opstelling

Op zoek naar hoogwaardig televisie geluid zonder onnodige kabels? Met de Harman/Kadon Citation Bar, Sub en Surround speakers creëer je een 5.1 surround systeem voor je TV. Je sluit de Harman/Kardon Citation Bar aan via een HDMI ARC kabel, waarmee je de Bar kan bedienen met de afstandsbediening van je tv of via je smartphone. De Sub en achter speakers krijgen draadloos het signaal door van de Bar. Uiteraard hebben ook deze speakers stroom nodig, je hebt dus altijd een voedingskabel, volledig draadloos zijn de achter speakers dan ook nooit. De tijd van audiokabels door het hele huis is echter voorbij.

Wil je echt indruk maken dan is het mogelijk om je surround systeem nog verder uit te breiden met de Harman/Kardon Citation Towers. Deze kunnen de linker en rechter front kanalen van de Citation Bar overnemen, zodat de Bar volledig als center het geluid weergeeft. Je hebt dan één van de meest indrukwekkende surround systemen met spraakbediening en multiroom mogelijkheden.

*De surround mogelijkheden zijn in deze review niet zelf getest!

Conclusie

De Harman/Kardon Citation is één van de betere slimme speakers op dit moment op de markt qua geluidskwaliteit. De focus bij de Google Home speakers en Amazon Alexa speakers ligt met name op de stembediening en minder op het afspelen van muziek. Bij een merk als Harman/Kardon verwacht je meer en de speaker maakt deze verwachtingen meer dan waar qua geluidskwaliteit. Ook de stembediening werkt goed, de speaker reageert snel op stemcommando’s en vragen. Jammer is dat als je heel dicht tegen de speaker aan staat er een ruis te horen is en dat er monogeluid in plaats van stereogeluid wordt weergegeven als je twee speakers koppelt. Wellicht dat dit in de toekomst nog zal worden verbeterd. De mogelijkheden voor homecinema zijn in ieder geval erg uitgebreid en geven je mogelijkheden om een prachtige thuisbioscoop te maken zonder kabels te hoeven leggen.

Harman/Kardon Citation kopen

Harman Kardon Citation review
Harman Kardon Citation
Harman Kardon Citation ONE
Citation of Sonos