Verschillende merken zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een slimme speaker. Ook zijn er al een aantal merken die een slimme speaker op de markt hebben gebracht, bijvoorbeeld de Amazon Echo en Google Home. We bespreken een aantal slimme speakers van merken die op dit moment op de markt zijn gebracht en zijn aangekondigd of waarover geruchten zijn dat ze in ontwikkeling zijn. Ook houden we je op de hoogte over welke slimme speakers op dit moment in Nederland te koop zijn.

Wat is een slimme speaker?

Een slimme speaker of smart speaker is een speaker die je met je stem opdrachten kan geven. Niet alleen commando’s voor bedienen van de speaker zelf, maar ook van andere slimme apparaten. Dit kunnen commando’s zijn als ‘speel muziek’ of ‘licht aan’, maar ook kan je je slimme speaker koppelen aan je agenda en je op tijd laten waarschuwen voor afspraken. Op dit moment werken ze overigens alleen nog maar in Engels, ze zijn in Nederland dan ook nog niet te koop.

Mocht je Apple’s Siri kennen, dan kan je al een beetje inschatten wat de mogelijkheden zijn met een slimme speaker. Enig verschil is dat een smart speaker achtergrond geluid kan filteren en daardoor beter in staat is opdrachten te horen. Het is een kwestie van tijd voordat alle populaire apps kunnen worden aangestuurd via je slimme speaker en ook onderling samenwerken.

Welke slimme speakers zijn er op dit moment?

Google Home

Credits: Google

Google Home

De Google Home speaker wordt aangedreven door de Google Assistant. Je kan vragen stellen aan de Assistant en opdrachten geven. Zo kan je met Google Home je slimme verlichting van Philips Hue bedienen of via Spotify muziek beluisteren. Andere apparaten en sites die moeiteloos samenwerken met Google Home zijn Nest, TP-Link, Wemo, IFTTT, Youtube en Google Play Music. Bekijk hier alle compatibele apparaten, apps en websites.

Heb je een vraag, dan kan je deze stellen aan de Assistant. Een moeilijke rekensom of het Duitse woord voor ‘ziekenwagen’? Google geeft je het antwoord. Ook kan je met je stem een wekker instellen en Google je laten waarschuwen als je een afspraak hebt. Het is zelfs mogelijk om een pizza te bestellen met de Google Home.

Ten slotte is het uiteraard een prima high-excursion speaker welke een helder en vol HiFi geluid produceert. Ook is het mogelijk om andere multiroom systemen te bedienen via de Google Home, maar op dit moment is dit voor de populairdere merken nog niet mogelijk.

Google Home speakers

De Google Home speaker is inmiddels te koop in Nederland en werken met Google Assistent in het Nederlands. De volgende webshops verkopen Google Home speakers:

Verkrijgbaar: Bol.com | Coolblue

Sonos OneSonos One | Sonos Beam

Ook Wifi speaker merk Sonos gaat zijn nieuwe speakers voorzien van stembediening. De Sonos One en Sonos Beam zijn klaar voor de toekomst. Ze zijn hiervoor nog wel afhankelijk van Google Assistent en Amazon Alexa. Deze slimme assistenten moeten eerst beschikbaar worden in het Nederlands voordat je Sonos One gebruiken als smart speaker. Tot die tijd is stembediening nog niet mogelijk.

Als stembediening mogelijk is, dan werkt de Sonos One als een echte slimme speaker en kan je dus naast het afspelen van muziek via stembediening ook andere smart apparaten bedienen via voice control. Uiteraard beschikt de Sonos One ook over alle andere handige functies die je mag verwachten van een Sonos speaker. Je kan de speaker dan ook bedienen via de Sonos App en koppelen met andere Sonos speakers voor multiroom geluid.

Verkrijgbaar: Te verkrijgen bij Bol.com | Coolblue | Sonos One aanbiedingen

Amazon Echo

Credits: Amazon

Amazon Echo

De Amazon Echo is een slimme speaker van de Amerikaanse webshop Amazon.com. De persoonlijke assistent heet Alexa. Veel van de mogelijkheden die de Google Home speaker heeft, heeft Amazon Echo ook. De Echo wordt beschouwd als een betere assistent voor het online shoppen, terwijl Google je betere informatie geeft als antwoord op vragen. De Amazon Echo werkt met verschillende andere smart devices en apps, kijk hier voor een overzicht van de mogelijkheden die de Amazon Echo heeft.

 Verkrijgbaar: Te verkrijgen bij MegekkoAmazon.de (verzend naar Nederland!)

Apple Homepod

Credits: Apple

Apple kondigde in 2017 de Apple Homepod aan. Een slimme speaker, die zoals gebruikelijk bij Apple, redelijk Apple minded wordt. Zo is het enkel mogelijk om direct via Apple Music muziek te streamen en niet via andere diensten als Spotify. Het is wel mogelijk om met een omweg via Apple Airplay Spotify te streamen.

Met een woofer en zeven tweeters zorgt de Apple Homepod voor een groot bereik. De buitenkant van gaasweefsel ziet er zeer strak uit, waardoor deze speaker niet misstaat in je woonkamer. De ingebouwde Apple A7-chip, die ook in de iPhone 6 Plus zit. Deze chip is zich bewust van zijn omgeving en kan met deze informatie echo’s filteren, om zo de kwaliteit van het geluid te optimaliseren.

Uiteraard wordt er voor de stembediening van de Apple Homepod gebruik gemaakt van Siri. De Homepod beschikt over zes microfoons die je stem herkennen, ook als er luide muziek wordt afgespeeld. Met “Hey Siri” activeer je de microfoons en kan je de speaker een opdracht geven. Slimme apparaten die compatibel zijn met Apple HomeKit kan je via de speaker bedienen. Onder meer Honeywell en Philips Hue kan je bedienen met de Apple Homepod.

Er is inmiddels een Europees model van de Apple Homepod. Je kan de Apple Homepod op dit moment nog niet in het Nederlands bedienen. De bediening gaat op dit moment enkel in het Engels.

Verkrijgbaar: Te verkrijgen bij Megekko

Menu