Slimme speaker

Verschillende merken zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een slimme speaker. Ook zijn er al een aantal merken die een slimme speaker op de markt hebben gebracht, bijvoorbeeld de Amazon Echo en Google Home. We bespreken een aantal slimme speakers van merken die op dit moment op de markt zijn gebracht en zijn aangekondigd of waarover geruchten zijn dat ze in ontwikkeling zijn. Ook houden we je op de hoogte over welke slimme speakers op dit moment in Nederland te koop zijn.

Wat is een slimme speaker?

Een slimme speaker of smart speaker is een speaker die je met je stem opdrachten kan geven. Niet alleen commando’s voor bedienen van de speaker zelf, maar ook van andere slimme apparaten. Dit kunnen commando’s zijn als ‘speel muziek’ of ‘licht aan’, maar ook kan je je slimme speaker koppelen aan je agenda en je op tijd laten waarschuwen voor afspraken. Op dit moment werken ze overigens alleen nog maar in Engels, ze zijn in Nederland dan ook nog niet te koop.

Mocht je Apple’s Siri kennen, dan kan je al een beetje inschatten wat de mogelijkheden zijn met een slimme speaker. Enig verschil is dat een smart speaker achtergrond geluid kan filteren en daardoor beter in staat is opdrachten te horen. Het is een kwestie van tijd voordat alle populaire apps kunnen worden aangestuurd via je slimme speaker en ook onderling samenwerken.

Welke slimme speakers zijn er op dit moment?

Google Home
Credits: Google

Google Home

De Google Home speaker wordt aangedreven door de Google Assistant. Je kan vragen stellen aan de Assistant en opdrachten geven. Zo kan je met Google Home je slimme verlichting van Philips Hue bedienen of via Spotify muziek beluisteren. Andere apparaten en sites die moeiteloos samenwerken met Google Home zijn Nest, TP-Link, Wemo, IFTTT, Youtube en Google Play Music. Bekijk hier alle compatibele apparaten, apps en websites.

Heb je een vraag, dan kan je deze stellen aan de Assistant. Een moeilijke rekensom of het Duitse woord voor ‘ziekenwagen’? Google geeft je het antwoord. Ook kan je met je stem een wekker instellen en Google je laten waarschuwen als je een afspraak hebt. Het is zelfs mogelijk om een pizza te bestellen met de Google Home.

Ten slotte is het uiteraard een prima high-excursion speaker welke een helder en vol HiFi geluid produceert. Ook is het mogelijk om andere multiroom systemen te bedienen via de Google Home, maar op dit moment is dit voor de populairdere merken nog niet mogelijk.

Google Home speakers

De Google Home speaker is inmiddels te koop in Nederland en werken met Google Assistent in het Nederlands.

Op de Google Home aanbiedingen pagina houden we alle aanbiedingen met Google Home in de gaten

Sonos OneSonos One | Sonos Beam

Ook Multiroom speaker merk Sonos gaat zijn nieuwe speakers voorzien van stembediening. De Sonos One en Sonos Beam zijn klaar voor de toekomst. Het is mogelijk om via Google Assistent en Amazon Alexa je smart home te bedienen via stembediening.

Uiteraard beschikt de Sonos One ook over alle andere handige functies die je mag verwachten van een Sonos speaker. Je kan de speaker dan ook bedienen via de Sonos App en koppelen met andere Sonos speakers voor multiroom geluid.

Kijk op Sonos aanbiedingen & Sonos One aanbiedingen voor de beste prijs

Bose Home

Bose Home 500

Bose Home heeft een volledig nieuwe slimme speaker serie op de markt gebracht met de naam Bose Home. Eerder al schreven we een review over de Bose Home Speaker 500. Je hebt de keuze uit de Bose Home Speaker 500, met klein led-scherm, en de Bose Home Speaker 300. De speaker werkt met de spraakbediening van Google Assistant. Net als bij de Bose SoundTouch heeft de Bose Home zes knoppen voor het snel aanzetten van voorkeurszenders. Zo kan je zonder tussenkomst van de app je favoriete radiozender of afspeellijst afspelen met één druk op de knop. Met de Bose Soundbar 700 en Bose Soundbar 500 kan je ook je home cinema van een upgrade voorzien, ook deze soundbars zijn te bedienen via Google Assistent. Ze zijn uit te breiden tot een 5.1 surround systeem met de Bose Bass Module en Bose Surround speakers.

We hebben in onze review al geconstateerd dat wat ons betreft de Bose Home speaker 500 op dit moment de beste slimme speaker is qua geluidskwaliteit. Het is werkelijk verbluffend wat voor een bereik deze speaker heeft en niet te vergelijken met de andere slimme speakers op dit moment.

Voor meer informatie lees onze Bose Home Review of kijk op Bol.com

Harman/Kardon Citation

De smart speakers van Harman/Kardon zijn verzameld in de serie Harman/Kardon Citation. Deze combineert een geweldig draadloos geluid met stembediening van Google Assistant. Harman/Kardon heeft op dit moment als enige smart speaker merk in één keer een uitgebreide speakerlijn op de markt gebracht. Zo heb je de keuze uit vijf verschillende Harman/Kardon Citation speakers, waaronder de Citation Tower, twee slimme vloerspeakers van top kwaliteit. Met de Harman/Kardon Citation Bar, Citation Sub en Citation Surround speakers maak je zelfs je home cinema slim.

Voor meer informatie lees onze Harman/Kardon Citation review of kijk op Bol.com

Amazon Echo
Credits: Amazon

Amazon Echo

De Amazon Echo is een slimme speaker van de Amerikaanse webshop Amazon.com. De persoonlijke assistent heet Alexa. Veel van de mogelijkheden die de Google Home speaker heeft, heeft Amazon Echo ook. De Echo wordt beschouwd als een betere assistent voor het online shoppen, terwijl Google je betere informatie geeft als antwoord op vragen. De Amazon Echo werkt met verschillende andere smart devices en apps.

Apple Homepod

Credits: Apple

De Apple HomePod is een slimme speaker, die zoals gebruikelijk bij Apple, redelijk Apple minded is. Zo is het enkel mogelijk om direct via Apple Music muziek te streamen en niet via andere diensten als Spotify. Het is wel mogelijk om met een omweg via Apple Airplay Spotify te streamen.

Met een woofer en zeven tweeters zorgt de Apple Homepod voor een groot bereik. De buitenkant van gaasweefsel ziet er zeer strak uit, waardoor deze speaker niet misstaat in je woonkamer. De ingebouwde Apple A7-chip, die ook in een aantal iPhones zit. Deze chip is zich bewust van zijn omgeving en kan met deze informatie echo’s filteren, om zo de kwaliteit van het geluid te optimaliseren.

Uiteraard wordt er voor de stembediening van de Apple Homepod gebruik gemaakt van Siri. De Homepod beschikt over zes microfoons die je stem herkennen, ook als er luide muziek wordt afgespeeld. Met “Hey Siri” activeer je de microfoons en kan je de speaker een opdracht geven. Slimme apparaten die compatibel zijn met Apple HomeKit kan je via de speaker bedienen. Onder meer Honeywell en Philips Hue kan je bedienen met de Apple Homepod.

Er is inmiddels een Europees model van de Apple Homepod. Je kan de Apple Homepod op dit moment nog niet in het Nederlands bedienen. De bediening gaat op dit moment enkel in het Engels.

Verkrijgbaar: Te verkrijgen bij Bol.com