Welke Sonos speakers kan je verbinden via Bluetooth?

Jarenlang werkten Sonos speakers enkel via WiFi. Maar met de komst van de Sonos Era speakers, Sonos Move, Sonos Roam is ook verbinding via Bluetooth mogelijk. Toch betekent dit niet dat je de Sonos Move en Sonos Roam niet via WiFi kan verbinden. Uiteraard kan je ze niet tegelijk verbinden met zowel WiFi als Bluetooth, maar er zijn verschillende voordelen voor een Sonos speaker met zowel Bluetooth als WiFi verbinding. In dit blog kijken we welke Sonos Bluetooth speakers er zijn en wat de voordelen hiervan zijn.

Welke Sonos speakers werken met Bluetooth?

Op dit moment werken de Sonos Era 100, Sonos Era 300, Sonos Move, Sonos Roam en Sonos Roam SL met Bluetooth. De Sonos Era 100, Sonos Era 300, Sonos Roam en Sonos Roam SL zijn voorzien van Bluetooth 5.0, de Sonos Move heeft Bluetooth 4.1.

Voordelen Sonos via Bluetooth

+ Sommige Sonos speakers met Bluetooth hebben een accu, dus je kan ze overal mee naar toe nemen.
+ Ook zonder WiFi signaal muziek streamen naar je Sonos speaker, perfect voor in de tuin of in het park.

Nadelen Sonos via Bluetooth

De Sonos speakers die via bluetooth gekoppeld zijn met je smartphone kan je niet koppelen als stereopaar.
Als je wordt gebeld of een berichtje ontvangt, dan wordt de muziek onderbroken.

Sonos Roam met Bluetooth

De Sonos Roam is de kleinste Sonos speaker met Bluetooth. Je hebt keuze uit de Sonos Roam en Sonos Roam SL. De Sonos Roam SL is speechless, wat inhoudt dat deze speaker niet voorzien is van een microfoon voor spraakbediening. De Sonos Roam heeft deze microfoons wel en heeft dus wel de mogelijkheid om via Google Assistant en Amazon Alexa aangestuurd te worden.

Wil je de Sonos Roam koppelen via bluetooth aan je smartphone? Dan is het belangrijk dat je je Sonos Roam via WiFi eerst toevoegt aan de Sonos app. Daarna kan je via Bluetooth verbinding maken met de Sonos Roam.

Via deze stappen is het mogelijk om je Sonos Roam te koppelen via Bluetooth:

 1. Houd de powerknop aan de achterkant van de Sonos Roam ingedrukt voor ca. 2 seconden, waarna je de knop loslaat. Het koppelsignaal klinkt nu en het witte lampje gaat nu blauw knipperen.
 2. Ga naar de Bluetooth instellingen van je smartphone of tablet en selecteer de Sonos Roam, staat deze er niet bij kies dan voor ‘zoek nieuwe apparaten’.
 3. Wanneer je je smartphone hebt verbonden hoor je een geluidsignaal en zal het led lampje continue blauw gaan branden.

Sonos Move met Bluetooth

De Sonos Move is de grootste Sonos speaker met Bluetooth die voorzien is van een accu. Deze neem je iets minder eenvoudig mee naar het park of strand, maar heeft wel voldoende power om je tuinfeest van muziek te voorzien, ook als je geen goed Wi-Fi signaal hebt in de tuin.

Via deze stappen is het mogelijk om je Sonos Move te koppelen via Bluetooth:

 1. Druk op de knop aan de achterkant van de Sonos Move om deze in te stellen op Bluetooth.
 2. Ga naar de Bluetooth instellingen van je smartphone of tablet en selecteer de Sonos Move, staat deze er niet bij kies dan voor ‘zoek nieuwe apparaten’.
 3. Wanneer je je smartphone hebt verbonden hoor je een geluidsignaal ter bevestiging. De volgende keer dat je de Sonos Move instelt op Bluetooth zal deze automatisch verbinding maken met je smartphone.

Sonos Era 100 met Bluetooth

De Sonos Era 100 is ook voorzien van Bluetooth, maar heeft geen accu. Een stopcontact moet dus in de buurt zijn. Over het algemeen zal je de Sonos Era 100 dus op een vaste locatie in huis gebruiken. Maar neem je de Sonos Era 100 mee op vakantie of naar vrienden, dan is het erg handig dat je de speaker niet eerst hoeft te verbinden via WiFi, maar direct kan koppelen via Bluetooth.

Via deze stappen is het mogelijk om je Sonos Era 100 te koppelen via Bluetooth:

 1. Druk op de Bluetoothknop aan de achterkant van de Sonos Era 100 tot dat je een bevestigingssignaal hoort. Vervolgens laat je de knop los en zal het led-lampje blauw gaan knipperen zodat je weet dat de Sonos Era 100 klaar is om te koppelen met Bluetooth.
 2. Ga naar de Bluetooth instellingen van je smartphone of tablet en selecteer de Sonos Era 100, staat deze er niet bij kies dan voor ‘zoek nieuwe apparaten’.
 3. Wanneer je je smartphone hebt verbonden hoor je een geluidsignaal ter bevestiging. De volgende keer dat je de Sonos Era 100 instelt op Bluetooth zal deze automatisch verbinding maken met je smartphone.

Sonos Era 300 met Bluetooth

De Sonos Era 300 is de grootste Sonos speaker met Bluetooth. Ook de Sonos Era 300 zal je altijd moeten aansluiten op een stopcontact voor stroom. Je neemt deze ook iets minder eenvoudig mee op vakantie vanwege het grote formaat. Toch kan bluetooth op de Sonos Era 300 erg handig zijn als je deze speaker onder de overkapping hebt staan en daar geen wifi bereik hebt.

Via deze stappen koppel je de Sonos Era 300 via Bluetooth:

 1. Druk op de Bluetoothknop aan de achterkant van de Sonos Era 300 tot dat je een bevestigingssignaal hoort. Laat vervolgens de knop los, het led-lampje zal blauw gaan knipperen zodat je weet dat de Sonos Era 300 klaar is om te koppelen met Bluetooth.
 2. Ga naar de Bluetooth instellingen van je smartphone of tablet en selecteer de Sonos Era 300, staat deze er niet bij kies dan voor ‘zoek nieuwe apparaten’.
 3. Wanneer je je smartphone hebt verbonden hoor je een geluidsignaal ter bevestiging. De volgende keer dat je de Sonos Era 300 instelt op Bluetooth zal deze automatisch verbinding maken met je smartphone.

Veel gestelde vragen over Sonos & Bluetooth

Hoe Sonos met Bluetooth verbinden?

Het verschilt per Sonos speaker hoe je deze met Bluetooth kan verbinden. Maar over het algemeen is er een modus knop die je ingedrukt houdt tot je een koppelsignaal hoort, waarna je op je smartphone of tablet naar de Sonos speaker kan zoeken tussen je Bluetooth apparaten. Daar selecteer je de Sonos speaker, waarna je apparaat verbinding maakt met de Sonos speaker via Bluetooth.

Hoe werkt Sonos Bluetooth?

Zodra je Sonos speaker gekoppeld is met Bluetooth zal deze alle audio afspelen van je smartphone. Dit gaat dus niet meer via de Sonos app, maar direct via de app van een streamingdienst of bijvoorbeeld het geluid van een Youtube filmpje.

Kan je Sonos gebruiken zonder Wifi?

De meeste Sonos speakers hebben een wifi verbinding nodig om te verbinden, maar je hebt ook de mogelijkheid om ze via een ethernetkabel op je netwerk aan te sluiten. Ook zijn er een aantal andere manieren om zonder netwerkverbinding muziek af te spelen op Sonos. Zo kan je met de Sonos Era 100 & 300, Sonos Move en Sonos Roam verbinding maken via Bluetooth. De Sonos Era 100 & 300 en Sonos Five hebben ook nog de mogelijkheid om via een Aux-ingang apparaten aan te sluiten.

Heeft de Sonos ARC Bluetooth?

Nee, de Sonos ARC heeft geen mogelijkheid om te koppelen via Bluetooth.