JBL Charge 4 review

JBL Charge 4 review

En toen was daar ineens de JBL Charge 4. De lang verwachte opvolger van de JBL Charge 3. We besloten de JBL Charge 4 te bestellen, zodat we als één van de eersten deze bluetooth speaker konden reviewen. Bij het uitpakken van de doos krijgen we een deja vu van onze vorige JBL Charge 3 review. De speaker is op het oog grotendeels hetzelfde als zijn voorganger, toch zijn er kleine details zoals verwisselde knoppen waardoor je het verschil goed kan zien. Uiteraard blijft de speaker een combinatie van speaker en powerbank, dus ook je smartphone kan je er mee opladen tijdens het muziek luisteren.

In deze JBL Charge 4 review bespreken we de plus- en minpunten van de JBL Charge 4, de mogelijkheden van deze bluetooth speaker en gaan we in op de verschillen met zijn voorganger.

Plus- en minpunten JBL Charge 4

+ 20 uur batterijduur, binnen vier uur volledig opgeladen
+ Vermogen van 30 Watt
+ Eenvoudige en snelle verbinding via bluetooth
+ Ook te gebruiken als Powerbank voor het opladen van je smartphone
+ IPX7 certificering: Stof- en spatwaterdicht tot 1 meter diep voor een half uur
+ Koppel tot 100 JBL Connect+ speakers met elkaar
+ Verbind twee smartphones tegelijk met de speaker
+ Zowel verticaal als horizontaal neer te zetten
+ Twee passieve radiatoren voor een krachtige bass
+ Aux-ingang (3,5 mm. mini jack)

– Niet mogelijk om de speaker via NFC met je smartphone te verbinden
– Geen equalizer in de app
– Passieve radiatoren aan de zijkant zijn niet beschermd met grill
– Geen haak of ring om de speaker aan te bevestigen

Specificaties

De volgende specificaties zijn bekend van de JBL Charge 4:

  • 30 Watt vermogen
  • 60 Hz-20 kHz
  • Afmetingen: 22 cm. x 9,5 cm. x 9,3 cm.
  • 2 x passieve radiator voor diepe bas
  • Waterdicht IPX7 certificatie
  • 20 uur batterij (7500 mAh), in 4 uur volledig opgeladen

JBL Charge 4 review

JBL Charge 4 review

Bluetooth verbinding en bereik

Naast het afspelen van muziek via de Aux-ingang, koop je de speaker natuurlijk voornamelijk vanwege de bluetooth mogelijkheid om muziek af te spelen. We kunnen hierover kort zijn, je zet de speaker aan en met een simpele druk op de bluetooth knop verschijnt de speaker in de lijst van gevonden bluetooth apparaten. Geen gedoe met toegangscodes, binnen een paar seconden heb je verbinding en kan je beginnen met het afspelen van muziek via de speaker. Met zijn tweeën de speaker bedienen? Het is mogelijk om een tweede speaker via bluetooth te verbinden met de JBL Charge 4.

Het bereik van de JBL Charge 4 is ongeveer 10 meter. Wij hebben dit getest en ook met je smartphone in je broekzak blijft de verbinding goed tot op zekere afstand.

Bediening

Het is mogelijk om muziek af te spelen zonder gebruik van de knoppen op de speaker, zo kan je op je smartphone het volume aanpassen en een nummer pauzeren. Soms wil je echter niet afhankelijk zijn van je smartphone, daarom zitten bovenop de speaker een aantal knoppen, we bespreken de mogelijkheden van de knoppen één voor één van links naar rechts:

  • De meest linkerknop is het verbindingssymbool voor het koppelen van speakers met elkaar. Druk op deze knop en op dezelfde knop van een andere JBL Connect+ speaker en ze worden automatisch aan elkaar verbonden.
  • Met de knop kan je het volume verlagen.
  • De powerknop gebruik je voor het aan- en uitzetten van de speaker.
  • Met de bluetooth knop heb je binnen enkele seconden verbinding met je smartphone of tablet.
  • Met de + knop kan je het volume verhogen.
  • De Play knop is voor het pauzeren en afspelen van het nummer. Als je twee keer snel achter elkaar de knop indrukt gaat deze naar het volgende nummer in je afspeellijst.
JBL Charge 4

Geluidskwaliteit

De JBL Charge 3 was één van de best verkochte bluetooth speakers ter wereld, dit was niet voor niets. De reden hiervoor was het compacte design van deze middelgrote speaker in combinatie met een erg goede bass voor dit formaat speaker. Ook in de JBL Charge 4 is het geluid weer zoals je dat mag verwachten van een JBL speaker in deze prijsklasse en formaat. Deze sound verwachten we namelijk van een middelgrote speaker met een goede bass. De speaker heeft 360 graden geluid als je deze verticaal plaatst, waarbij bij een kwart van de speaker deels een rubberen plateau zit voor het plaatsen van de speaker in de horizontale stand. Je zal de speaker dan ook met name gebruiken in de horizontale stand, omdat dan de bass radiatoren het beste tot hun recht komen. Dit is dan ook waar de JBL Charge 4 erg goed uit de test komt, een zeer diep en vol bass geluid.

We gaan het geluid van de JBL Charge 4 allereerst testen met Ten Feet Tall van Afrojack. Het volume gaat op standje ‘hoe irriteer ik mijn buren’ en de bass wordt tot het uiterste gedreven tijdens het refrein, de bass radiatoren vibreren zichtbaar en geven het lied goed weer zonder vervoming, ook op hoog volume. We hadden de bass zelfs nog iets dieper verwacht, gezien de vernieuwingen die JBL had doorgevoerd met de vernieuwde passieve radiatoren, maar deze is redelijk gelijk gebleven aan de Charge 3.

Ook de hoge tonen van de zang worden goed weergegeven en zijn goed hoorbaar tussen de bastonen door. Er is dan ook een prima balans tussen lage en hoge tonen. Iets waar JBL veel aandacht heeft besteed bij het ontwerpen van de Charge 4.

Om de jaren 90 te laten herleven zetten we nog even Narcotic op van Liquido. We moeten concluderen dat er een paar mooie feestjes zitten aan te komen met deze speaker, hopelijk gaat het koppelen met de andere JBL Connect+ speakers ook goed, want wat is een feestje met één speaker?

Batterij

Je kan ca. 20 uur muziek afspelen als de batterij volledig is opgeladen. De batterij heeft met 7500 mAh een verhoogde capaciteit ten opzichte van de Charge 3. De batterijduur is echter hetzelfde, hetgeen met name komt door het hogere vermogen dat de speaker kan leveren. We hebben de speaker een paar dagen getest op een normaal volume en kunnen concluderen dat je er twee en halve dag mee kan doen als je er gemiddeld acht uur naar luistert per dag. Dit is uiteraard zonder het opladen van je smartphone, in dat geval gaat de speaker minder lang mee dan 20 uur. De vernieuwde USB-C ingang, zorgt ervoor dat je speaker snel kan worden opgeladen. De batterij is in ca. 4 uur volledig opgeladen.

Waterdicht

De Charge 4 is IPX7 gecertificeerd voor stof- en waterdichtheid. IPX7 houdt in dat de speaker ‘dompeldicht’ is, oftewel goed voor een incidentele blootstelling aan water tot 1 meter diepte voor maximaal 30 minuten. Ideaal voor gebruik aan het strand en zwembad, maar neem de  speaker niet mee in het zwembad. Wat is dan het voordeel van een IPX7 bescherming? Dit merk je pas als de speaker onder het stof of zand zit, je spoelt dit er onder de kraan eenvoudig vanaf zonder de speaker te beschadigen.

JBL Connect+

In deze test hebben we de beschikking over één Charge 4. Gelukkig hebben we nog de JBL Charge 3 en JBL Flip 4 uit de vorige test om het synchroon afspelen van muziek met meerdere speakers te testen. Via het JBL verbindingssymbool kan je de speakers met elkaar verbinden. Heb je twee speakers met elkaar verbonden dan kan je in de app voor stereo het link en rechter kanaal wisselen. Naast het wijzigen van de naam van de speaker is dit één van de weinige instellingen die je via de app kan instellen. De speakers weten elkaar snel te vinden en met de party modus aan, worden we van alle kanten voorzien van goed synchroon geluid.

Eindoordeel

Ben je op zoek naar een waterdichte bluetooth speaker met een goed basgeluid? Dan is de JBL Charge 4 wat je zoekt. Deels vergelijkbaar met zijn voorganger de JBL Charge 3, maar toch ook wel op een aantal punten verbeterd, waarover later in deze review meer. De batterij gaat erg lang mee in vergelijking met andere bluetooth speakers en de bluetooth verbinding is erg stabiel. Wat jammer is is dat het bereik maar 10 meter is, meestal is dit wel voldoende, maar in vergelijking met de ca. 30 meter van Ultimate Ears speakers redelijk beperkt. De geluidskwaliteit is in ieder geval top van deze middelgrote bluetooth speaker, met de passieve bass radiatoren overtreft de speaker veel andere bluetooth speakers, dus als je van een volle en diepe bass houdt, dan is het zeker een aanrader. Met de JBL Connect+ optie is het daarnaast mogelijk om de speaker te connecten met andere JBL Connect+ speakers, erg handig tijdens een feestje of als je graag stereogeluid wil.

JBL Charge 4 kopen

De JBL Charge 4 is niet meer te koop, de opvolger de JBL Charge 5 is te koop bij:

JBL Charge 4 en JBL Charge 3 verschillen

De opvolger van de JBL Charge 4 is op verschillende punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de JBL Charge 3.

  • De batterijduur van beide speakers is 20 uur. Toch heeft de JBL Charge 4 een betere capaciteit van 7500 mAh, ten opzichte van 6000 mAh.
  • Vermogen: 30 watt vs. 20 watt.
  • Frequentiebereik: 60 Hz – 20 kHz vs. 65 Hz – 20 kHz
  • De JBL Charge 4 heeft verbeterde 3D passieve radiatoren voor een nog betere bass op hoog volume.
  • Beide speakers hebben IPX7 water- en stofdichtheid certificering.
  • De JBL Charge 4 heeft een USB-C ingang voor het opladen van de speaker. Dit is ten opzichte van de oude mini usb ingang een verbetering, omdat de speaker nog sneller kan worden opgeladen.
  • Afmetingen / gewicht:
    • Charge 4: 220 x 95 x 93 mm. – 965 gram
    • Charge 3: 213 x 87 x 88,5 mm. – 800 gram