WIFI of bluetooth speaker?

Veel mensen hebben nog niet precies in de gaten wat nou precies de verschillen in mogelijkheden zijn van een WIFI speaker en een bluetooth speaker. Voor hen is dit artikel, waarin we ingaan op de verschillen en advies geven of het verstandiger is om een WIFI of een bluetooth speaker aan te schaffen. Uiteraard is er geen eenduidig antwoord op deze vraag, het is afhankelijk van je wensen en verwachtingen van een draadloze speaker.

Het belangrijkste is uiteraard om na te denken waarvoor je de speaker gaat kopen. Wil je een speaker die je gemakkelijk kan meenemen en ook in een tuin, zonder WIFI bereik, kan afspelen dan is een bluetooth speaker ideaal, omdat deze in de meeste gevallen op een accu werkt, compact is en ook zonder internet muziek kan afspelen. Je pakt een bluetooth speaker eenvoudig op en neemt deze mee naar iedere locatie waar je muziek wil luisteren. Enige voorwaarde is dat je de audiobron, bijvoorbeeld een tablet of smartphone, binnen het bluetooth-bereik van de speaker blijft. Dit is meteen ook een groot nadeel van een bluetooth speaker, want de audiobron moet binnen bereik blijven. Groot voordeel is uiteraard dat de muziek van alle apps die u via uw tablet en smartphone kunt afspelen, bijvoorbeeld van streamingdiensten als Spotify en Deezer, ook op de speaker kunt afspelen. Bij een WIFI speaker bent u hiervoor afhankelijk van de bijgeleverde software/app en of deze compatibel is met de streamingdienst.

Indien je op zoek bent naar een vast muzieksysteem voor in huis of op een vaste plek, dan is een draadloos muzieksysteem met WIFI aan te raden. Het bereik van WIFI is vele malen groter dan het bereik van een bluetooth speaker, dus je kan ze overal in huis plaatsen. Ook is het voordeel van wifi speakers dat je ze kan koppelen als stereopaar. Via een app op je smartphone of tablet (of software op je computer) stream je eenvoudig muziek via streamingdiensten, harde schijf en tienduizenden internetradiozenders. Ook is het mogelijk om je cd-speler en huidige stereo-installatie en bekabelde speakers aan te sluiten op sommige multiroom systemen, iets wat bij een bluetooth speaker vaak niet mogelijk is.

Het is wel per producent verschillend wat de mogelijkheden zijn om af te spelen, zo is het met een Sonos speaker mogelijk om muziek te streamen vanaf een netwerk harde schijf, terwijl dit bij enkele andere multiroom audiosystemen niet mogelijk is. Het is dus per merk verschillend wat de mogelijkheden zijn.

Indien je echt op zoek bent naar een volledig muzieksysteem waarbij je mogelijk nog gebruik wilt maken van uw reeds bestaande Hifi-set dan is een WIFI muzieksysteem aan te raden. Met een WIFI muzieksysteem je een volwaardige muziekinstallatie in huis met ontzettend veel mogelijkheden voor het afspelen van muziek. Om per merk te lezen wat de mogelijkheden zijn van de diverse draadloze muzieksystemen kan je terecht op de volgende pagina’s van Draadlozemuzieksystemen.nl:

Sonos | Bose SoundTouch | Harman/Kardon | Bluesound | Libratone Zipp | Bluetooth Speakers | Sonos of Bose SoundTouch?

Top 3 Multiroom Speaker merken (WIFI)

  1. Sonos
  2. Heos by Denon
  3. Bose SoundTouch

*Gebaseerd op best verkochte multiroom speakers, eigen ervaringen en beoordelingen gebruikers

Top 3 Bluetooth Speaker merken

  1. JBL
  2. Ultimate Ears
  3. Bose

*Gebaseerd op best verkochte bluetooth speakers, eigen ervaringen en beoordelingen gebruikers

De verschillen tussen bluetooth speakers en wifi speakers:

[table]

,Bluetooth speaker,WIFI speaker

Multiroom,,+

Te bedienen met computer en Android/IOS tablet en smartphone,+,+

Spotify,+,+

Deezer,+,+

Muziek streamen vanaf netwerk harde schijf?,,Soms (Bijv. Sonos)

Internetradio,+,+

Prijs,Goedkoper,Duurder

Volledig draadloos?,Werkt meestal op een accu,Bijna altijd voedingskabel (Heos heeft een speaker met accu mogelijkheid)

Stereogeluid?,Soms,Meeste merken wel

Aux-aansluiting?,Soms,Soms

USB-aansluiting?,Soms,Soms

Eenvoudige installatie?,+,+

[/table]