Sonos of Heos?

We krijgen regelmatig de vraag wat nou het beste multiroom systeem is. Er zijn twee multiroom speakersystemen die op dit moment de boventoon voeren qua kwaliteit en productaanbod, Sonos en Heos by Denon. Sonos verkoopt sinds 2005 multiroom speakers, Heos is sinds 2014 op de multiroom markt te vinden. In die periode heeft Heos de speakers beetje bij beetje verbeterd en ook het productaanbod kan zich inmiddels prima meten met dat van Sonos. Zo kan je ook met Heos inmiddels 5.1 homecinema creëren met draadloze achterspeakers, je huidige versterker en bekabelde speakers aansluiten en werkt ook de Heos app inmiddels stabiel. Toch zijn er ook een paar grote verschillen, ik heb zelf Sonos in mijn woonkamer en slaapkamer staan en Heos by Denon op kantoor. Op basis van mijn eigen ervaringen met beide speakers zal ik de verschillen bespreken per merk. Tot slot geef ik advies of je het beste voor Sonos of voor Heos kan kiezen.

De grootste verschillen tussen Heos en Sonos

Sonos:

  • Via de Sonos app kan je alle streamingdiensten vanuit de app bedienen, je kan dus een afspeellijst maken met verschillende bronnen, bijvoorbeeld muziek uit zowel Deezer, Spotify en je netwerk harde schijf. Ook is het veel eenvoudiger om favoriete TuneIN radiozenders, podcasts en liedjes te bewaren voor later. Bij Heos is het bijvoorbeeld niet mogelijk om je favoriete podcasts ergens te bewaren en moet je iedere keer dus de volledige lijst doorzoeken naar de juiste podcast. Daarbij is mijn ervaring dat de Sonos app veel handiger te bedienen is dan de Heos app.
  • Wekker en timer functie, gek genoeg ontbreekt deze handige functie in de Heos app. Vandaar dat ik Sonos speakers op mijn slaapkamer heb staan. S’avonds luister ik nog even een podcast via TuneIN radio en zet ik de timer aan, zodat de podcast automatisch stopt na een half uur. S’ochtends word ik gewekt door mijn favoriete radiozender. Waarom iets simpels als een wekker en timer ontbreekt bij Heos weet ik niet, ik vind het een gemiste kans.
  • Met het eigen SonosNet creëer je een eigen Sonos netwerk, dat het signaal doorgeeft aan andere speakers. Je bent dus niet afhankelijk van een zwak Wifi signaal. Enige voorwaarde is dat je minimaal één Sonos device verbindt met een utp kabel.
  • De prijs. Vond men Sonos in het verleden duur, de adviesprijs van Heos speakers ligt nog iets hoger dan de vergelijkbare speakers van Sonos. Ook de Heos Bar, vergelijkbaar met de Sonos Playbar (799,-), is met een adviesprijs van 999,- euro duurder.

Heos:

  • Je Heos speaker kan je ook koppelen via Bluetooth, erg handig als je ergens anders muziek wilt streamen naar de speaker, maar je geen WIFI bereik hebt. Ga je je speakers voornamelijk binnenshuis gebruiken dan voegt het in mijn ogen weinig toe. Met de Heos 1 GoPack kan je een Heos 1 speaker maak je een mobiele speaker van je Heos 1 en kan je overal muziek luisteren zonder stroomkabel. Erg handig voor in de tuin, maar er zijn op dit moment compactere en lichtere bluetooth speakers die je hier beter voor kan gebruiken.
  • Met Heos heb je de mogelijkheid om hi-res audio te streamen. Bij Sonos is de kwaliteit maximaal lossless audio in cd-kwaliteit, het staat op dit moment ook niet in de planning om Hi-res audio te gaan ondersteunen bij Sonos. Met je Heos systeem kan je dus ongecomprimeerd luisteren naar WAV, ALAC en FLAC bestanden tot 24-bit/192-kHz. De audiokwaliteit van Heos is dan ook beter dan Sonos. Wel zal je voor jezelf moeten afvragen hoe je muziek gaat streamen. Heb je CD’s gedigitaliseerd of muziek gedownload in deze kwaliteit dan is het van meerwaarde, ga je met name Spotify en TuneIN luisteren dan voegt het weinig toe.
  • Geen eigen netwerk. Bij een zwak Wifi signaal, zal je dit ook merken bij het streamen naar een Heos component.
  • Muziek afspelen van USB stick. Het is via Heos mogelijk om een USB stick of USB harde schijf aan te sluiten op één van de speakers. Vervolgens kan je via de app op de USB stick muziek selecteren en afspelen. Bij Sonos is het niet mogelijk om een USB stick af te spelen, wel kan je een netwerk harde schijf koppelen en erg eenvoudig afspelen via de Sonos app.

Sonos vs. Heos

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of je voor Sonos of Heos by Denon moet kiezen. Beide merken hebben zo hun voordelen en nadelen. Het is aan jou om te beslissen wat het belangrijkste is. Beide merken zijn volop in ontwikkeling en brengen regelmatig software updates en nieuwe speakers op de markt. De audiokwaliteit wordt over het algemeen als iets beter ervaren bij Heos, ook de mogelijkheid om Hi-Res muziek te streamen is een pluspunt ten opzichte van Sonos. Hecht je hier echter weinig waarde aan, omdat je toch vooral via streamingdiensten als Spotify, Deezer en TuneIN muziek en radio gaat streamen, dan is mijn inziens Sonos een betere keuze. Dit heeft met name te maken met het eigen Sonosnet waardoor je geen last hebt van een slecht Wifi bereik en de Sonos app, die naar mijn mening op dit moment veel beter werkt dan de Heos app. Onder meer het aanmaken van afspeellijsten, bewaren van favoriete zenders en muziek en de in-app werking van Spotify zijn voor mij van grote meerwaarde. Ten slotte blijf ik het jammer vinden dat er geen wekker- en timerfunctie is in de Heos app, ook hier heeft Sonos een groot voordeel vind ik.

Van plan om Sonos of Heos te kopen, kijk dan eens bij de door ons verzamelde Sonos aanbiedingen en Heos aanbiedingen of ga direct naar je favoriete webshop: