Luisterboeken via Sonos

Via Sonos kan je via verschillende abonnementsdiensten naar luisterboeken of audioboeken luisteren. Heb je weinig tijd of ben je vaak onderweg, dan is een abonnement op een aanbieder van luisterboeken een aanrader. Ik heb dit zelf ervaren toen ik afgelopen maand door Vietnam aan het reizen was. In de slaapbussen was de weg vaak te hobbelig om de teksten op mijn e-reader te lezen. Ook had ik moeite om in slaap te vallen. Het luisteren van een audioboek werkte voor mij om toch nog enigszins vermaakt te worden tijdens de reis van 13 uur in een veel te klein ligbedje. Ik gebruik hier Storytel voor, deze aanbieder heeft zowel een groot aanbod Nederlandse als Engelse luisterboeken. Wilde ik in slaap vallen dan zette ik een Engels luisterboek op over bijvoorbeeld de Vietnam oorlog, een hoorcollege van Maarten van Rossem of een begeleidende slaapmeditatie. Op het strand en in de trein overdag luisterde ik naar onder meer de boeken ‘Wild’ van Cheryl Strayed, ‘Sapiens’ van Yuval Noah Harari en een aantal boeken met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling.

Deze ervaring heeft natuurlijk niks met Sonos te maken, maar na het gratis proefabonnement van 14 dagen besloot ik het abonnement te verlengen en luister ik sindsdien regelmatig via Sonos thuis naar de luisterboeken van Storytel. Erg fijn voor het slapen gaan met de slaaptimer van Sonos. Maar ook tijdens het werken, sporten, strijken en koken vind ik het fijn om naar een luisterboek te luisteren.

Je hebt een aantal manieren om via Sonos naar luisterboeken te luisteren, we bespreken hieronder de meest handige manieren om luisterboeken te streamen via Sonos.

Storytel via Sonos

Storytel is voor Nederlanders de meest interessante luisterboeken abonnementendienst. Er staan veel Nederlandse luisterboeken op de site, waaronder veel nieuwe boeken. Naast romans, drama en thrillers is er een groot aanbod aan biografieën, geschiedenis, persoonlijke ontwikkeling en misdaadboeken. Ook voor kinderen zijn er leuke kinderluisterboeken. Heb je veel tijd? Luister dan de volledige Harry Potter reeks of luister naar de meer dan 30 uur durende ‘Game of Thrones’ van George R.R. Martin.

Ik heb zelf ondervonden hoe handig Storytel is. Ideaal is dat als je in de app een audioboek hebt geluisterd dit ook in Sonos wordt bijgehouden. Je kan dus direct verder via Sonos op het punt waar je in de app was gestopt.

Aanmelden Storytel

Voordat je Storytel op Sonos kan afspelen moet je je aanmelden op Storytel.nl. De eerste 14 dagen zijn gratis, daarna betaal je 12,99 euro per maand of minder per persoon als je een familie abonnement afsluit. Je kan onbeperkt luisteren naar de luisterboeken.

Installatie Storytel op Sonos

De installatie van Storytel in de Sonos app is eenvoudig. Je gaat naar ‘meer’ –> ‘muziekservices toevoegen’ –> ‘Storytel’. Vervolgens kan je je aanmelden met de gegevens die je hebt ingevuld tijdens het aanmelden.

Luisterboeken via Bol.com

Ook op Bol.com kan je luisterboeken los bestellen en een abonnement afsluiten voor luisterboeken via KoboPlus. KoboPlus kan je nog niet als streamingservice toevoegen aan Sonos. Met de komst van Bluetooth Sonos speakers kan je uiteraard wel via Bluetooth naar luisterboeken van KoboPlus luisteren.

Bestel je losse luisterboeken bij Bol.com, dan zal je deze waarschijnlijk ontvangen op een CD. Uiteraard kan je deze vervolgens digitaliseren op je computer of met je CD-speler afspelen op je Sonos speakers in combinatie met een Sonos AMP of Sonos Port.

Gedownloade luisterboeken

Heb je een luisterboek gedownload en wil je deze afspelen via Sonos? Dan heb je ongeveer vier mogelijkheden.

  1. Via je smartphone streamen naar Sonos. Via ‘bladeren’ kan je bladeren door de muziek ‘op dit mobiele apparaat’.
  2. Via Bluetooth naar een Sonos speaker met Bluetooth, bijvoorbeeld de Sonos Era 100 en Sonos Era 300.
  3. Via een netwerk harde schijf. Zet het audioboek op de harde schijf en plaats deze in een map die wordt geïndexeerd door Sonos.
  4. Via de PC. Uiteraard kan je als je PC aanstaat ook luisterboeken streamen die op je PC staan.

Nextory via Sonos

Een andere aanbieder van luisterboeken en e-books in Nederland is Nextory. Voor 11,99 euro kan je kiezen uit honderdduizenden e-books en luisterboeken. Helaas is Nextory nog niet beschikbaar als Streamingservice in de Sonos app. Je zou wel via Bluetooth naar de luisterboeken van Nextory kunnen luisteren.

Audible via Sonos

Audible, de audioboeken abonnementsdienst van Amazon, is sinds kort ook te luisteren via Sonos. Voor Nederlanders waarschijnlijk minder interessant, want op dit moment zijn er met name Engelse boeken en via het Duitse Amazon Duitse audioboeken te luisteren. De kosten van het abonnement zijn 14,95 dollar per maand.

Audiobooks.com

Liefhebber van Engelse audioboeken, neem dan ook zeker even een kijkje op Audiobooks.com. Deze website heeft erg veel nieuwe en oude Engelse luisterboeken van onder meer George R.R. Martin, Stephen King, Brene Brown en John Green. Na de proefperiode betaal je 14,95 dollar per maand.