Wat is Sonos Trueplay?

Al een tijdje kan je met je iPhone, iPad en iPod Touch je Sonos optimaliseren met Trueplay. Maar wat is Trueplay nou eigenlijk en waarom zou je het gebruiken? Met Trueplay krijgt de Sonos app een beter beeld van de grootte van de kamer, hoe deze is ingericht, welke meubels er staan en waar de Sonos speakers zijn geplaatst. De inrichting van je huis kan van grote invloed zijn op het geluid dat je hoort. Op basis van de informatie na de Trueplay scan worden de woofer en tweeter van de speakers apart getuned voor een optimale geluidsbeleving. Het instellen van Trueplay duurt maar drie minuten en is absoluut de moeite waard om nog meer uit je Sonos te halen.

Hoe werkt Trueplay?

Trueplay werkt op basis van het terugkaatsen van geluid via de muren, meubels en andere objecten. Op basis van deze weerkaatsingen maak je met Trueplay een akoestisch profiel van de kamer waar de Sonos speaker(s) staat. Trueplay past op basis van dat profiel de equalizer- en filtertechnieken toe en voert een correctie uit zodat muziek klinkt zoals de artiest dit in de studio bedoelt heeft.

Hoe Trueplay instellen?

Klein nadeel is dat het op dit moment alleen werkt met iOS apparaten zoals de iPhone, Ipad en iPod Touch. Zorg dat je de laatste versie van de app hebt geïnstalleerd en ga naar Instellingen > Instellingen kamer. Selecteer de kamer die je met Trueplay wilt gaan tunen. Indien er een rode stip naast de kamer staat, dan wil dit zeggen dat deze nog niet getuned is door Trueplay. Vervolgens klik je op ‘Trueplay Tuning’ en dien je de instructies in de app op te volgen.

Enkele tips voor Trueplay

  • Beperk omgevingsgeluid zoveel mogelijk. Voor een goede tuning, is het belangrijk dat omgevingsgeluid zoals ventilatoren, tv, airconditioning en wasmachine uit staan. Ook praten tijdens het tunen wordt afgeraden. Zorg ook dat je hoesje of je handen niet over de microfoon van de smartphone zitten.
  • Zorg dat je een zo groot mogelijke oppervlakte meepakt tijdens het tunen.
  • Tijdens het tunen zal je je apparaat moeten bewegen. Hoe je dit doet zie je in de video in de Sonos app. Bekijk deze goed, zodat je precies weet wat je moet doen tijdens het tunen.
  • Het volume kan tijdens het tunen erg luid zijn. Pas het volume echter niet aan tijdens het tunen, want dit zal het tunen negatief beïnvloeden.
  • Ook na het tunen met Trueplay kan je zelf de EQ-instellingen voor teble en bas aanpassen. Deze instellingen worden toegepast bovenop de instellingen van Trueplay.
  • Via Instellingen > Instellingen Kamer kan je Trueplay op elk moment weer aan- of uitzetten.
  • Verplaats je de speaker of komen er grote objecten in de kamer te staan die het tunen kunnen beïnvloeden, dan is het raadzaam om een nieuwe Trueplay tune uit te voeren.