Wat is noise cancelling?

We krijgen regelmatig de vraag: wat is noise cancelling? Noise cancelling betekent eigenlijk dat omgevingsgeluiden gefilterd of tegengehouden worden door een koptelefoon of oordopjes. Dit is een uitkomst als je bijvoorbeeld onderweg bent met het openbaar vervoer, gaat vliegen of in een kantoortuin werkt. Je wilt dan graag naar je favoriete muziek luisteren zonder gestoord te worden door andere passagiers, zoemend geluid van vliegtuigmotoren of collega’s.

Verschil tussen actieve en passieve noise cancelling

Er zijn twee manieren waarop noise cancelling ingezet kan worden. Je hebt passieve noise cancelling en actieve noise cancelling. Bij passieve noise cancelling zorgt het ontwerp van de koptelefoon ervoor dat omgevingsgeluiden tegengehouden worden. De koptelefoon sluit bijvoorbeeld de gehoorgang af door over de oren heen te vallen. Bij actieve noise cancelling wordt er een techniek gebruikt om omgevingsgeluiden te dempen. De koptelefoon is voorzien met ingebouwde microfoons. De microfoons vangen de omgevingsgeluiden op en analyseren de geluiden. Vervolgens wordt er een anti geluid naar het oor gezonden. Dit zorgt ervoor dat de omgevingsgeluiden gedempt worden en je ongestoord naar je favoriete muziek kan luisteren.

Actieve noise cancelling instellen

Bij de duurdere koptelefoons is het mogelijk om noise cancelling per niveau in te stellen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts een deel van de geluiden te dempen. Handig als je op kantoor nog wel een gesprek met een collega wilt voeren. Maar je kan er ook voor kiezen om bijna alles te dempen als je bijvoorbeeld in de trein zit in een lawaaierige coupe. Als je aan het verkeer deelneemt kan je ervoor kiezen om noise cancelling uit te zetten. Je kan zo veilig deelnemen aan het verkeer.

De voordelen van noise cancelling

Eén van de voordelen is dat je ongestoord naar je muziek kan luisteren. Doordat storende omgevingsgeluiden gedempt worden kan je zelfs in een drukke winkelstraat naar je muziek blijven luisteren. Nog een voordeel is dat je muziek nooit meer harder hoeft te zetten. Dit voorkomt vooral op de lange termijn gehoorschade. Het is een stuk veiliger om met noise cancelling naar je favoriete muziek te luisteren.

Nadelen bij noise cancelling

Een nadeel aan passieve noise cancelling is dat je soms je omgeving juist wel wilt horen. Dit is het voordeel van active noise cancelling. Je kan dan noise cancelling uitzetten indien gewenst. Handig als je bijvoorbeeld aan het verkeer deelneemt. Een ander nadeel is dat de koptelefoons met active noise cancelling, op dit moment nog een wat hoger prijskaartje hebben. Dit kan in de toekomst mogelijk wel gaan veranderen.

Wat is de beste noise cancelling koptelefoon?

Op dit moment heeft ieder groot koptelefoon merk een active noise cancelling koptelefoon op de markt gebracht. Een aantal noise cancelling koptelefoons worden op dit moment als beste beoordeeld:

Lees ook ons volledige blog waarin we op zoek gaan naar de beste noise cancelling koptelefoon van dit jaar.

Noise cancelling aanbieding

Regelmatig zijn er aanbiedingen met noise cancelling koptelefoons. De beste aanbiedingen vind je echter tussen de Noise cancelling Black Friday deals en de Sennheiser Black Friday pagina.