Sonos One of Sonos Play:1

Sonos One of Sonos Play:1

Vorig jaar introduceerde Sonos de Sonos One. Een luidspreker die qua design heel erg lijkt op de Sonos Play:1. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de Sonos Play:1 en Sonos One die je kunnen helpen bij je keuze. In dit blog bespreken we dan ook alle overeenkomsten en verschillen tussen de Sonos One en Sonos Play:1. Zo weet jij na het lezen van dit blog een goede keuze te maken voor de Sonos One of Sonos Play:1.

Wat zijn de overeenkomsten tussen de Sonos One en Sonos Play:1?

Ondanks dat de Sonos One voorzien is van een mooie upgrade, is er ook veel gelijk gebleven. Zo bedien je de speaker nog steeds via de handige Sonos app. Deze app komt op onze site als beste uit de test als het gaat om gebruiksgemak van een multiroom app. Als we kijken naar het design dan zijn beide speakers even groot. Ook zijn beide speakers voorzien van twee Klasse-D versterkers die worden aangedreven door speciaal ontwikkelde drivers. De geluidskwaliteit van beide speakers is daarom vrijwel identiek, hoewel er in de Sonos One gebruik wordt gemaakt van iets nieuwere technieken. Beide speakers zijn bestand tegen condens, zodat je ze ook zonder problemen in de badkamer kan plaatsen.

Stereogeluid

Heb je twee van dezelfde Sonos speakers, dan is het mogelijk om ze te pairen als Stereopaar, je hebt een dan een linker en rechter luidspreker. Dit kon al bij de Sonos Play:1 en is ook mogelijk met de Sonos One. Ondanks dat de speakers veel op elkaar lijken, is het niet mogelijk om een Sonos Play:1 speaker te koppelen met de Sonos One als stereopaar. Je kan ze uiteraard wel als groep samenvoegen en hetzelfde laten afspelen. Ook kunnen de Sonos One speakers, net als de Sonos Play:1 speakers, fungeren als achterspeakers in een surround systeem in combinatie met de Sonos Playbar, Sonos Beam en Sonos Playbase.

Verschillen Sonos One en Sonos Play:1

Van de buitenkant zien ze er wellicht in eerste instantie hetzelfde uit, toch zijn er een flink aantal verschillen op te noemen. Zo heeft de Sonos One een veel strakker design. De hoeken zijn mooier en ronder afgewerkt in dezelfde kleur als de grill. Ook de touch-knoppen in plaats van indruk knoppen hebben onze voorkeur, omdat dit er strakker uitziet.

Inmiddels is er alweer een nieuwe versie van de Sonos One, deze wordt verkocht onder dezelfde naam en staat heel klein gen2 achter op de doos. Deze is voorzien van een iets snellere processor. Waarschijnlijk om de Google Assistent nog beter te laten werken met de Sonos One.

Het ophangen van de Sonos One en Sonos Play:1

Ook het ophangen van de Sonos One en Sonos Play:1 is verschillend. Had je bij de Sonos Play:1 nog een schroefgat, bij de Sonos One was hier kennelijk geen ruimte meer voor. Uiteraard hebben muurbeugel en standaard merken als Vogel’s, Cavus en Flexson hier wel een oplossing voor gevonden, waarbij je de speaker in de standaard of muurbeugel plaatst, maar voor het netjes ophangen hadden we toch graag een schroefgat gezien. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat je je oude Sonos Play:1 standaard niet kan gebruiken voor de Sonos One.

Stembediening op de Sonos One

Het grootste verschil en de reden voor veel mensen om de Sonos One te kopen is uiteraard de aanwezigheid van stembediening. In eerste instantie dachten wij ook dat we het helemaal niet nodig hadden, maar na een paar maanden kunnen we niet meer zonder “Hey Google, zet de verlichting uit”, “Hey google voeg toe aan de agenda”, “Hey Google zet een timer voor 5 minuten” en de andere opdrachten waarvoor we onze smartphone in de zak kunnen laten zitten. Zelfs de Sonos app hoeven we nog nauwelijks te gebruiken, want via de Google Assistant kunnen we iedere playlist, radiozender en album afspelen. Heb je liever niet dat Google Assistant met je meeluistert, dan kan je de microfoon met een knop op de speaker uitzetten.

Krijg je de kriebels van Google? De Sonos One ondersteunt ook Amazon Alexa, maar deze spraakassistent is op dit moment enkel in het Engels beschikbaar.

Apple Airplay 2 op de Sonos One

Heb je een iPhone of iPad, dan ben je waarschijnlijk heel erg blij met deze nieuwe functie. Sinds een paar maanden ondersteunt Sonos namelijk Apple Airplay 2. Althans dit geldt voor een aantal van de laatste speakers waaronder de Sonos One. Op de Sonos Play:1 is het dus niet mogelijk om muziek te streamen via Apple Airplay 2, tenzij je deze groepeert met een Sonos One, Sonos Play:5 (Gen2), Sonos Beam of Sonos Playbase. Met Apple Airplay 2 is het onder andere mogelijk om het geluid van bijvoorbeeld een app als Netflix en Youtube op je Sonos One te laten afspelen.

Sonos One of Sonos Play:1?

In het kort nog even de belangrijkste verschillen en overeenkomsten:

 Sonos OneSonos Play:1
TouchknoppenJaNee
StembedieningJaNee
TrueplayJaJa
VochtbestendigJaJa
Bediening via AppJaJa
Adviesprijs229,- euro179,- euro

Sonos One of Sonos Play:1 kopen

De Sonos Play:1 is inmiddels niet meer verkrijgbaar. Het meest vergelijkbaar is op dit moment de Sonos One SL, dit is dezelfde speaker als de Sonos One, maar dan zonder microfoon voor stembediening.