Sonos behaalt overwinning op Google in patentenstrijd

Sonos heeft deze week een belangrijke overwinning behaald bij de rechter in het juridische gevecht met Google over patenten. Volgens de rechter van de AITC (American International Trade Commission) heeft Sonos gelijk over de schending van Google van vijf patenten van Sonos. De conclusie zou tot gevolg kunnen hebben dat een aantal producten van Google van de Amerikaanse markt moeten worden geweerd, maar voorlopig is dat nog niet het geval. De partijen krijgen eerst nog de mogelijkheid te reageren op de eerste uitspraak van de rechter en daarna volgt pas een definitieve uitspraak. Het vonnis wordt dan verwacht in december.

Om welke Sonos patenten gaat het?

Sonos loopt al vele jaren voorop in streaming technologieën en merken als Google willen daar graag gebruik van maken en het liefst zonder te betalen uiteraard. De technieken worden door Google onder meer gebruikt in de slimme speakers, Pixel telefoons, Pixel Tablets en Pixel laptops.

Google kreeg inzicht in deze technieken toen Sonos in 2013 de muziekdienst Google Play Music wilde integreren in haar eigen app. Sonos heeft op dat moment gedetailleerde schema’s aan Google laten zien hoe het eigen systeem werkte om samenwerking met de app mogelijk te maken. Op dat moment richtte Google zich nog niet op de speakermarkt, hetgeen met de introductie van Google Assistent in een stroomversnelling is geraakt met de Google Nest Audio een Google Nest Mini.

Al jarenlang zijn beide partijen in gesprek over licentiebetalingen, maar tot op heden is het nooit tot een akkoord gekomen, mede omdat Google tot op heden altijd beweerd heeft geen inbreuk te maken op de patenten van Sonos.