JBL Flip 5 of JBL Flip 4

JBL Flip 4 of JBL Flip 5

Met de introductie van de nieuwe JBL Flip 5 krijgen we regelmatig de vraag of je nou voor de JBL Flip 5 of JBL Flip 4 moet kiezen. Van de buitenkant zie je vrijwel geen verschil tussen beide JBL Bluetooth speakers, wel is er een groot verschil in de prijs. Op het moment van schrijven kost een JBL Flip 5 129,- euro en de JBL Flip 4 is 84,- euro. Dus is het de moeite waard om 45 euro extra te betalen voor de JBL Flip 5 of kan je net zo goed kiezen voor de JBL Flip 4. We zochten de overeenkomsten en verschillen tussen beide speakers voor je uit en schieten je te hulp bij het maken van een keuze tussen de JBL Flip 4 en JBL Flip 5.

Meer vermogen & beter geluid

Laten we maar meteen met het belangrijkste verschil beginnen. De JBL Flip 5 beschikt over één transducer van 44 x 88 mm. met een output van 20 watt RMS. De JBL Flip 4 beschikt over twee 44 mm. transducers van ieder 8 watt. Oftewel de JBL Flip 5 heeft een betere bas en kan een harder volume aan in vergelijking met de JBL Flip 4. Ook nieuw is de racetrack-shaped driver in de JBL Flip 5, waarmee een hogere output kan worden bereikt.

Als we kijken naar het frequentiebereik van beiden speakers, dan zien we dat de Flip 5 een frequentiebereik heeft van 65Hz – 20 kHz en de Flip 4 een bereik heeft van 70Hz – 20 kHz. Dit betekent dat de JBL Flip 5 de lage tonen weergeeft vanaf 65Hz, terwijl de Flip 4 pas lage tonen weergeeft vanaf 70 Hz. Oftewel het bereik van de bas is groter bij de JBL Flip 5. Let wel op dat dit een minimaal verschil is dat in de praktijk niet direct zal opvallen.

Design Flip 5 & Flip 4

De JBL Flip 5 (18,1 x 6,9 x 7,4 cm.) is iets groter dan de JBL Flip 4 (17,5 x 6,8 x 7 cm.). Qua gewicht is de Flip 5 25 gram zwaarder dan zijn voorganger, maar met 540 gram neem je de Flip 5 nog net zo eenvoudig mee in je koffer op vakantie.

De knoppen op de zijkant zijn vrijwel hetzelfde. Op het rubber vinden we de Powerknop en Bluetooth pairing knop. Op de grill een afspeelknop waarmee je de muziek kan pauzeren, afspelen en het volgende nummer kan afspelen. Daarnaast vind je er twee volume knoppen en een BartyBoost knop. Deze PartyBoost knop verschilt in vergelijking met de JBL Flip 4 waar een JBL Connect+ knop op zat. Met de PartyBoost knop kan je andere JBL speakers koppelen en via de JBL App is het mogelijk om de speakers als stereopaar te laten fungeren. Let wel op, want oude JBL speakers met JBL Connect+ functionaliteit werken niet met PartyBoost.

Opladen

Beschikte de JBL Flip 4 nog over de ouderwetse micro-USB ingang. De Flip 5 beschikt over een waterdichte USB-C ingang. Hierdoor kan je de JBL Flip 5 nog sneller opladen dan zijn voorganger. De JBL Flip 4 had een oplaadtijd van 3,5 uur en de JBL Flip 5 is in 2,5 uur opgeladen.

De Flip 5 heeft met 4800 mAh een grotere batterij dan de Flip 4 (3000 mAh). De batterijduur is bij beide speakers echter 12 uur. Dit komt door het grotere vermogen van de Flip 5, waardoor deze meer power nodig heeft van de batterij.

Het flapje dat de JBL Flip 4 ingangen nog moest beschermen tegen water is dan ook niet terug te vinden op de JBL Flip 5. Toch heeft ook de Flip 5 IPX7 bescherming en kan dus ca. 30 minuten worden ondergedompeld in water.

Spraakbediening

Kon je op de JBL Flip 4 nog via een knop op de speaker Siri of Google Assistant activeren, bij de JBL Flip 5 is deze functie weggelaten. Onze ervaring is ook dat je deze functie nauwelijks gebruikt in de praktijk, omdat je meestal toch wel je smartphone op zak hebt bij een bluetooth speaker en Spraakassistenten het beste functioneren met een slimme speaker die is aangesloten op het Wifi netwerk.

Geen Aux-ingang op de JBL Flip 5

Beschikte de JBL Flip 4 nog over een Aux-ingang of 3,5 mm. audioaansluiting, de JBL Flip 5 kan je enkel via Bluetooth 4.2 verbinden.

JBL Flip 4 of JBL Flip 5 kopen

Klik hier voor de beste JBL aanbiedingen van dit moment