Samsung Multiroom

Samsung heeft sinds de introductie van Samsung Multiroom niet stilgezeten. Zo is er een geheel nieuwe lijn speakers geïntroduceerd on de naam Wireless Audio by Samsung. Het merk zet in op 360 graden speakers die je zowel via WIFI als bluetooth aan je smartphone of tablet kan koppelen. Zowel in de Appstore (IOS) als in Google Play (Android) is een app beschikbaar. We kwamen na een uitgebreide test met de Samsung R1 en de Samsung R5 tot de volgende review.

Update: Inmiddels lijkt Samsung de stekker uit de Samsung Wireless lijn te hebben getrokken. De laatste voorraad wordt op dit moment tegen dumpprijzen verkocht door webshops. Voor het uitbreiden van je Samsung multiroom systeem kan je dus bij sommige webshops nog terecht. Ga je een nieuw multiroom systeem aanschaffen, dan kan je beter kiezen voor een ander merk. Wij raden Sonos en Bose Home aan als alternatief voor Samsung.

Samsung Wireless Audio Review

Samsung Wireless Audio 360 heeft vijf verschillende type speakers. De volgende speakers zijn ideaal om in een kamer te zetten of als stereopaar in een grote kamer:

 • Samsung R1 WAM1500 – 45 watt, zwart of wit, 12,3 cm. breed / 23,2 cm. hoog.
 • Samsung R3 WAM3500 – 60 watt, zwart of wit, 14,5 cm. breed / 27,3 cm. hoog
 • Samsung R5 WAM5500 – 80 watt, zwart, 16,6 cm. breed / 31,3 cm. hoog

Ten slotte is er nog de Samsung R7. Deze speaker heeft een premium design en produceert een zuiver HD-geluid.

Installatie Samsung Multiroom

Via WIFI

 • Stop de stekker van de speaker in het stopcontact, zorg ervoor dat de speaker binnen het bereik van je WIFI-signaal staat.
 • Download de app in de App Store (Apple) of Google Play (Android) of download de software voor op PC of Mac.
 • De app zal je vragen om een nieuwe speaker toe te voegen, in het volgende scherm selecteer je welk type speaker je wilt toevoegen. De app gaat nu op zoek naar je speaker en zodra deze is gevonden heb je de Samsung Wireless Audio Speaker gekoppeld via WIFI en is het mogelijk om via de app/software muziek te streamen.
 • Heb je meerdere speakers? Deze kan je ook weer via WIFI koppelen. Een aparte HUB of speaker aansluiten via een utp-kabel is bij Samsung Multiroom niet nodig.

Via Bluetooth

 • Klik op de “Mode” knop totdat je hoort “Bluetooth is ready”.
 • Scan op je smartphone of tablet naar beschikbare apparaten en zoek naar bijv. “Samsung R1”.
 • Na koppeling kan je muziek op je smartphone of tablet afspelen, welke vervolgens naar de Samsung Wireless Audio speaker wordt gestreamd. Het is niet nodig om hiervoor de Samsung Multiroom app te downloaden.

Bediening

Er is zowel een IOS als Android app (Samung Multiroom) beschikbaar om Samsung Multiroom te bedienen. Je bent dus niet afhankelijk van één afstandsbediening en kan met verschillende apparaten zoals een tablet of smartphone muziek streamen. Wel dienen deze smartapparaten verbonden te zijn met het WIFI netwerk. De app is erg gebruiksvriendelijk, je streamt moeiteloos gesynchroniseerd of apart muziek af op meerdere speakers.

Er is geen aparte afstandsbediening te koop, wel hebben de speakers aan de bovenkant een touchpad waarmee je het volume kan regelen, het volgende nummer kan beginnen en kan switchen tussen bluetooth en WIFI.

Via de App is het erg eenvoudig om verschillende zones te creëren voor het synchroon dan wel apart afspelen van muziek in verschillende ruimtes. Via de app is het mogelijk om muziek te streamen vanaf netwerk harde schijf of computer.

Ook het instellen van een wekker en slaaptimer is in de nieuwe app mogelijk.

Er is ook software om de speakers te bedienen vanaf je computer of Mac. Hoewel je met deze software alles kan wat je ook met de app kan, is er naar onze mening weinig tijd en moeite in deze software gestoken.

Kwaliteit speakers

Bij de review van de geluidskwaliteit van de speakers gaan we uit van de Samsung R1 en Samsung R5. Naast deze twee speakers is er nog de qua design zelfde Samsung R3. Qua vorm en mogelijkheden zijn deze drie speakers hetzelfde. Ook hebben alle drie de speakers eenzelfde 25 mm tweeter. De woofer is bij iedere speaker wel iets groter, deze zorgt voor de bastonen. De Samsung R1 heeft een 88 mm. woofer en bij de R5 is de woofer 125 mm. groter.

De speakers geven een helder, diep en krachtig geluid. De bass van de twee geteste speakers is mooi diep, waarbij de zang en hoge tonen helder en scherp blijven. Doordat de muziek 360 graden wordt gestuurd heb je overal een fijne luisterervaring.

Het koppelen van de speakers is eenvoudig en de muziek wordt zonder vertraging afgespeeld. Voor een gemiddelde woonkamer zijn twee Samsung R5 speakers aan te raden voor optimaal en kamer vullend geluid.

Mogelijkheden Samsung Wireless Audio

Samsung Wireless Audio blijft in ontwikkeling, ook de naam van het systeem blijft veranderen. In eerste instantie werden de speakers Samsung Shape genoemd en later viel het onder de noemer Samsung Multiroom. Ook qua technologie blijft Samsung de speakers ontwikkelen en heeft het inmiddels de volgende functies:

 • Streamen via WIFIBluetooth & NFC.
 • Streamingdiensten: TuneIn Radio, Spotify, Deezer, Qobuz, Napster, Juke, 7Digital, Murfie & Tidal.
 • Streamen van muziek vanaf PC of netwerk harde schijf.
 • Streamen van TV geluid naar de speakers via sommige smart TV’s van Samsung.
 • Wekker- en slaaptimerfunctie

Design

Was de eerste versie van Samsung Wireless Audio nog een uitgesproken speaker in de vorm van een driehoek, de R1, R3 en R5 hebben een iets saaier design. Met name de zwarte variant van de speakers hebben een “traditioneel” design gekregen. De speakers zijn in de vorm van een ronde koker en zijn volledig omhult door zwarte stof. Hoewel dit de kwaliteit van het geluid ten goede komt, ziet het er wel een beetje goedkoop uit in vergelijking met de Sonos, Heos en Bose Soundtouch speakers.

De Samsung R6 en R7 hebben dan wel weer een premium design dat niet misstaat in menig woonkamer.

Samsung Multiroom vs. Sonos

Samsung heeft het systeem grotendeels afgekeken van Sonos en vervolgens her en der verbeterd met bijvoorbeeld de bluetooth verbinding en erg goede kwaliteit speakers. Samsung Wireless Audio is over het algemeen goedkoper dan Sonos.

Net als bij Sonos is er ook een soundbar met subwoofer welke je kan verbinden met het Samsung multiroom systeem. Een pluspunt voor Samsung is dat je ook zonder de soundbar Samsung Wireless speakers kan koppelen met sommige Samsung tv’s.

De app van Samsung is inmiddels al sterk verbeterd en handig in gebruik. Toch blijft Sonos voorop lopen met de integratie van bijvoorbeeld Spotify in de Sonos App, bij Samsung gaat dit via Spotify connect. Per gebruiker zal de voorkeur uiteraard anders zijn. Ook heeft de Sonos app iets meer functies en mogelijkheden dan de Samsung App.