JBL Playlist review

JBL Playlist Review

Via JBL kregen we de mogelijkheid om de JBL Playlist te reviewen. Een middelgrote bluetooth & WIFI speaker waarbij ons als eerste opvalt dat er geen accu in zit. Hier kwamen we vrij snel achter, want zonder stekker in het stopcontact werkt de JBL Playlist niet. Ben je dus op zoek naar een mobiele bluetooth speaker, dan kan je deze JBL Playlist review aan je voorbij laten gaan. De JBL Playlist is echt bedoeld om op een vaste plek in huis te zetten.

Wat zijn dan wel de kwaliteiten van deze speaker? De JBL Playlist is een speaker waarmee je via bluetooth, Chromecast (Wifi) en Spotify Connect (Wifi) muziek kan streamen vanaf je smartphone of middels een app van een streamingdienst, bijv. TuneIN Radio of Spotify, op je smartphone. Alles staat in het teken van eenvoudig en zonder technische kennis muziek te streamen naar de speaker. Klik in de app waarmee je muziek luistert op het Chromecast logootje en selecteer de speaker. Heb je meerdere speakers met Chromecast ondersteuning, dan kan je ze eenvoudig met elkaar verbinden en als multiroom systeem muziek laten afspelen. Ondersteunt de app geen Chromecast of Spotify Connect, dan kan je de muziek alsnog via bluetooth streamen naar de speaker.

De JBL Playlist streamt muziek in een geluidskwaliteit van 24bit/96kHz, een betere kwaliteit dan bijvoorbeeld Sonos (16bit/44,1kHz). De speaker heeft een totaal vermogen van 30 watt.

Review JBL Playlist

Design

Met afmetingen van 31,6 cm. breed, 14 cm. hoog en 21 cm. diep is de JBL Playlist een flinke speaker die je niet zomaar even op je nachtkastje zet. Toch is het geen lompe speaker met zijn ovale vorm, die doet denken aan de Harman/Kardon Citation, niet gek want JBL is een dochterbedrijf van Harman/Kardon. De voorkant heeft een flinke maar mooi afgewerkte grill. Ook zit er aan de voorkant een Wifi icoontje dat knippert op het moment dat er gezocht wordt naar Wifi en aanstaat als er verbinding is gemaakt. Aan de achterkant zie je de basmodule zitten en is een resetknop, aux-ingang en ingang voor de voedingskabel. De speaker in het zwart, blauw en wit verkrijgbaar. Bovenop de speaker zitten vijf knoppen om de speaker mee te bedienen. Deze zijn mooi verwerkt zodat ze als je recht op de speaker kijkt niet zichtbaar zijn.

JBL Playlist verbinden met WIFI

Het verbinden van de speaker met Wifi gaat via de Google Home app, deze maakt direct een wifi verbinding met de speaker en zorgt dat de speaker automatisch verbinding maakt met je router. Je kan de speaker een naam geven, zodat je deze eenvoudig terugvindt in je muziek app. Dit proces is erg eenvoudig en binnen drie minuten afgerond.

JBL PlaylistBediening

Je kan de speaker op vijf manieren aansturen:

  • Knoppen op de speaker: Er zitten vijf knoppen op de speaker. Naast een power- en bluetooth-knop kan je middels de knoppen ook het volume instellen en de muziek pauzeren.
  • Bluetooth: Verbind je de speaker via bluetooth, dan speelt deze al het geluid af dat je smartphone of tablet maakt. Je kan dus iedere app gebruiken waarmee je ook muziek afspeelt op je smartphone. Ook als je bijv. Youtube of Netflix kijkt gaat het geluid via de speaker.
  • Wifi: Via Wifi heb je de mogelijkheid om muziek te streamen via Chromecast of Spotify Connect.
    • Chromecast: Zodra de speaker verbonden is met je netwerk, zie je deze terug als je op het Chromecast logo in de desbetreffende app klikt. Ook kan je een multiroom systeem opzetten via Chromecast als je meerdere speakers hebt.
    • Spotify Connect: Hiermee stream je muziek via de handige app van Spotify naar de JBL Playlist. Onderaan het afspeelscherm staat “Beschikbare apparaten”, daar vind je de JBL Playlist terug en kan je deze selecteren om muziek naar toe te streamen.
  • Aux-in: Met een audio-kabel kan je ook een afspeeldevice aansluiten.

Alle vier de manieren van bedienen hebben we getest. Zowel via Bluetooth als via Wifi verloopt het verbinden en afspelen van muziek zonder problemen. Jammer is dat de volume knoppen op de speaker en het volume van je afspeel-device apart van elkaar werken. Zorg dus dat je het volume op de speaker niet al te hard hebt staan, zodat je het volume met name regelt op je device.

Audiokwaliteit

Met recht mag je het geluid van de JBL Playlist warm noemen. Zonder gemis van details speelt de JBL Playlist een diep, maar helder, geluid af. Zelfs bij een hoger volume blijf je verschil horen in de tonen en gebruikte instrumenten. De hoge tonen zijn ook bij een hoger volume aangenaam, zonder schel te worden. Ook de baslijnen zijn fijn om te horen en kraken niet bij een hoger volume. De speaker is geschikt voor kamers van 20-25 m², wat je niet zou zeggen als je de speaker in eerste instantie ziet. Heb je twee JBL Playlist’s dan kan je er zelfs een nog grotere ruimte mee vullen door ze als multiroom systeem te koppelen via Chromecast.

Eindoordeel

Ben je op zoek naar een krachtige bluetooth/wifi speaker die je op een vaste plek in huis kan zetten, dan is de JBL Playlist een aanrader. Je moet er wel rekening mee houden dat de JBL Playlist geen accu heeft, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de diepe en heldere audio die deze middelgrote speaker produceert. Erg handig is de Chromecast bediening, waarmee je ook een multiroom systeem kan opzetten met meerdere speakers. Vind je Sonos en Heos te duur? Dan is de JBL Playlist een zeer goed alternatief waarbij je niet hoeft in te leveren op audiokwaliteit. Het enige dat je mist is een centrale app zoals bij bijvoorbeeld Sonos.

De JBL Playlist is te koop bij Bol.com

Update: De opvolger van de JBL Playlist is de JBL Link. Ook deze speaker kan worden gekoppeld via Wifi en Bluetooth. Bijkomend voordeel is dat de speaker werkt met stembediening via Google Assistant. Lees onze JBL Link review.

JBL Playlist review