JBL Flip 5 review

JBL Flip 5 review

En toen was daar ineens de JBL Flip 5. De opvolger van de JBL Flip 4. We gaan de JBL Flip 5 zo snel mogelijk testen, zodat we als één van de eersten deze bluetooth speaker kunnen reviewen. Op dit moment is de JBL Flip 5 enkel te pre-orderen, de verwachte verzenddatum is 29 augustus. In deze JBL Flip 5 review bespreken we dus vooral de specificaties en het design, totdat we de speaker zelf kunnen testen.

In eerste instantie lijkt de JBL Flip 5 erg op zijn voorganger, maar JBL heeft verschillende verbeteringen aan de binnenkant en buitenkant doorgevoerd die de speaker weer iets beter maken dan zijn voorganger. Het uitgangspunt van de JBL Flip 5 blijft hetzelfde als de gehele Flip serie: Een bluetooth speaker die je qua formaat en gewicht eenvoudig mee kan nemen en qua accu goed is voor een halve dag muziek.

In deze JBL Flip 5 review bespreken we de plus-en minpunten van de JBL Flip 5, de mogelijkheden van deze compacte bluetooth speaker en gaan we in op de verschillen met zijn voorganger, de JBL Flip 4.

+ 12 uur batterijduur, binnen twee en half uur volledig opgeladen
+ Vermogen van 20 Watt RMS
+ Nieuw ontwikkelde driver die zorgt voor diepe bassen en heldere hoge tonen
+ Eenvoudige en snelle verbinding via bluetooth
+ IPX7 certificering: Stof- en spatwaterdicht tot 1 meter diep voor een half uur
+ Koppel een onbeperkt aantal JBL Partyboost speakers met elkaar of koppel twee speaker met elkaar voor stereogeluid
+ Zowel verticaal als horizontaal neer te zetten
+ Verkrijgbaar in elf opvallende kleuren

– Niet mogelijk om de speaker via NFC met je smartphone te verbinden
– Geen equalizer in de app
– Passieve radiatoren aan de zijkant zijn niet beschermd met grill
– Geen haak of ring om de speaker aan te bevestigen

JBL Flip 5

Specificaties JBL Flip 5

De volgende specificaties zijn bekend van de JBL Flip 5:

 • 20 Watt (RMS) vermogen
 • 65 HZ – 20 KHZ
 • Omvormer: 80 x 44 mm.
 • Signaal-Ruisverhouding: >80 DB
 • Bluetooth versie: 4.2
 • Afmetingen: 18,1 cm. x 6,9 cm. x 7,4 cm.
 • 540 gram
 • Waterdicht IPX7 certificatie
 • 12 uur batterij (7500 mAh), in 2,5 uur volledig opgeladen

JBL Flip 5 review

Bluetooth verbinding en bereik

Het verbinden van de JBL Flip 5 is eenvoudig met een druk op het Bluetooth symbool gaat de speaker in pairing modus. Je zoekt de speaker in de lijst met gevonden bluetooth apparaten en zonder gedoe met toegangscodes is de speaker verbonden met je smartphone of tablet. Het bereik van de JBL Flip 5 is ongeveer 10 meter.

Bediening

Het is mogelijk om muziek af te spelen zonder gebruik van de knoppen op de speaker, zo kan je op je smartphone het volume aanpassen en een nummer pauzeren. Soms wil je even snel de muziek uitzetten of zachter zetten, daarom zitten bovenop de speaker een aantal knoppen, we bespreken de mogelijkheden van de knoppen één voor één:

 • De meest linkerknop is het verbindingssymbool voor het koppelen van speakers met elkaar. Druk op deze knop en op dezelfde knop van een andere JBL Partyboost speaker en ze worden automatisch aan elkaar verbonden.
 • Met de & + knop kan je het volume verlagen en verhogen.
 • De Play knop is voor het pauzeren en afspelen van het nummer. Als je twee keer snel achter elkaar de knop indrukt gaat deze naar het volgende nummer in je afspeellijst.
 • De powerknop gebruik je voor het aan- en uitzetten van de speaker.
 • Met de bluetooth knop heb je binnen enkele seconden verbinding met je smartphone of tablet.

Geluidskwaliteit

Zodra we de speaker in ons bezit hebben, delen we onze ervaring met de geluidskwaliteit van de JBL FLip 5.

Batterij

Je kan ca. 12 uur muziek afspelen als de batterij volledig is opgeladen. De batterij heeft met 4800 mAh een flink verhoogde capaciteit ten opzichte van de Flip 4 (3000 mAh). De batterijduur is echter hetzelfde, hetgeen met name komt door het hogere vermogen (RMS) dat de speaker kan leveren. De vernieuwde USB-C ingang, zorgt ervoor dat je speaker snel kan worden opgeladen. De batterij is in ca. 2,5 uur volledig opgeladen.

Waterdicht

De Flip 5 is IPX7 gecertificeerd voor stof- en waterdichtheid. IPX7 houdt in dat de speaker ‘dompeldicht’ is, oftewel goed voor een incidentele blootstelling aan water tot 1 meter diepte voor maximaal 30 minuten. Ideaal voor gebruik aan het strand en zwembad, maar neem de speaker niet mee in het zwembad, want daar kan de speaker maar beperkt tegen. Wat is dan het voordeel van deze IPX7 bescherming? Dit merk je pas goed als de speaker onder het stof of zand zit, je spoelt dit er onder de kraan eenvoudig vanaf zonder de speaker te beschadigen.

JBL Flip 5 review

JBL Partyboost

De term ‘JBL Partyboost’ is nieuw bij JBL. Eerst werd er altijd gesproken over JBL Connect+ voor het verbinden van meerdere JBL Bluetooth speakers met elkaar. Ook bij de JBL Charge 4 en JBL Xtreme 2, wordt er nog steeds gesproken over JBL Connect+. Het is echter de verwachting dat je ook deze speakers kan verbinden via JBL Partyboost en dat enkel de naam veranderd is. We gaan dit nog even checken bij JBL. Het verbinden van meerdere speakers met elkaar gaat snel en eenvoudig via het verbindingssymbool op de speaker. Heb je twee JBL Flip 5 speakers met elkaar verbonden? Dan kan je in de app stereogeluid aanzetten voor de beide speakers.

JBL Flip kopen