Fresh ’n Rebel Rockbox Bold review

In deze review hebben we de Fresh ’n Rebel Rockbox Bold L getest. Het is met een breedte van 25,2 cm. en hoogte van 11 cm. de grootste bluetooth speaker van Fresh ’n Rebel. Wil je een kleinere variant van deze speaker dan is er de Rockbox Bold M (16 watt), deze is met 18,2 cm. bij 8 cm. iets kleiner en heeft hetzelfde design.

Met een vermogen van 30 watt heeft deze speaker een groot bereik waardoor het een ruime woonkamer van muziek kan voorzien. Ook in de tuin is deze spatwaterbestendige speaker een handige hulp bij ieder tuinfeest. Wil je toch een hoger volume, dan kan je er voor kiezen om twee Fresh ’n Rebel speakers met elkaar te koppelen. In deze Fresh ’n Rebel Rockbox Bold review testen we de speaker uitgebreid op geluidskwaliteit, design, mogelijkheden en batterijduur.

Plus- en minpunten Fresh ’n Rebel Rockbox Bold

+ Accuduur van 15 uur, volledig opgeladen in 4 uur
+ 30 Watt vermogen
+ 2.0 stereo weergave middels twee interne speaker kanalen. Creëer ook een echte stereosound door twee Rockbox Bold’s te koppelen met elkaar
+ Eenvoudige en snelle bluetooth verbinding, bereik tot 10 meter

+ Te gebruiken als powerbank voor het opladen van je smartphone
+ Stof- en spatwaterbestendig ontwerp (IPX7 certificatie), tot 1 meter diep
+ Knoppen voor het aanpassen van volume, pauzeren en volgende of vorige nummer
+ Pick up the phone functie voor handsfree bellen via de ingebouwde microfoon
+ Aux-ingang en uitgang, erg handig voor het via bluetooth streamen naar een versterker
Geen app met equalizer voor afstellen van de speaker naar eigen wens
Het is niet mogelijk om de speaker via NFC te verbinden met je smartphone

Specificaties

Op de website van Fresh ’n Rebel worden weinig technische specificaties gegeven over de ‘inhoud’ van de speaker. We vinden daar bijvoorbeeld enkel terug dat de speaker 1,28 kilo weegt en een formaat heeft van 252x110x110 mm. Onder op de doos wordt al wat meer informatie gegeven over de specificaties van de speaker:

  • 30 Watt vermogen – 2 x 15 watt
  • 60 Hz-20 KHz
  • 2 x 2,5 inch drivers – 1 x passieve radiator voor diepe bas
  • Waterdicht IPX7 certificatie
  • 15 uur batterij (8000 mAh), in 4 uur volledig opgeladen

Review Fresh ’n Rebel Rockbox Bold L

We hebben de Fresh ’n Rebel Rockbox Bold enkele dagen zorgvuldig getest voor deze review en bespreken per punt wat ons opviel aan deze speaker.

Bluetooth verbinding en bereik

Belangrijk is natuurlijk dat een bluetooth speaker eenvoudig te koppelen is met je smartphone. Bij de Rockbox ging dit erg intuïtief. Speaker aanzetten, op de bluetooth knop drukken en zoeken maar op je smartphone naar de Rockbox. Binnen enkele seconden hadden we verbinding. Ook het bereik was goed en zonder storing, pas als we iets verder dan 10 meter afstand namen van de speaker viel het geluid af en toe weg.

Bediening

De speaker heeft verschillende opvallende knoppen. Als je de speaker horizontaal zet, dan heeft deze op de bovenkant twee volume knoppen, twee knoppen voor het volgende en vorige nummer en een pauzeer/afspeelknop. Aan de zijkant vind je de powerknop en bluetooth-verbindingsknop. Ook zit er onder deze knoppen een met een irritant lipje beschermde usb-ingang, mini usb-ingang en aux-in/uitgang. De reden dat ik het lipje irritant noem is omdat je deze met je vingers er nauwelijks uit krijgt. Het zal echter wel nodig zijn voor de waterdichtheid, dus die bescherming zit in ieder geval wel goed.

Geluidskwaliteit

Via Spotify testen we de speaker met de soundtrack van de film ‘A Star is born’ met het nummer Shallow van Bradley Cooper en Lady Gaga en als we dan toch op de Lady Gaga tour zijn, luisteren we ook nog even naar ‘Bad Romance’. We sluiten af met ‘A Thousand Years’ van The Piano Guys.

Allereerst het volume. Dit kan vrij hoog en als deze het maximum bereikt hoor je een duidelijke pieptoon ten teken dat de speaker niet harder kan. Het volume is hard genoeg om je buren mee lastig te vallen. Je zal de speaker volgens ons dan ook niet al te vaak op het hoogste volume niveau gebruiken. Bij ‘Bad Romance’ leverde dit namelijk een lichte vervorming op door de iets zwaardere bas in dit nummer. Terugkomend op het volume, deze is ruim voldoende voor een middelgrote woonkamer en voor gebruik in de tuin. Je zal de speaker zelden op het hoogste niveau hebben, want ook bij een gemiddeld niveau heeft de speaker voldoende power.

Er is zeker een goede bass aanwezig in deze speaker, zij het niet zo overheersend als bij vergelijkbare modellen van merken als JBL en UE. Er is helaas geen app met equalizer aanwezig voor het aanpassen van bass en treble niveau. Het bass niveau zorgt bij vol volume wel voor een lichte kraak wat ten koste gaat van de helderheid van het nummer. Je moet de speaker wel op standje ‘lekker de buren irriteren’ zetten wil je dit horen, dus de vraag is of je hier last van gaat hebben.

De nummers ‘Shallow’ en ‘A thousand Years’ zijn mooie tracks om de helderheid te testen. De muziek wordt goed weergegeven door de speaker, maar het is ook niet mind blowing, maar wellicht vergelijken we de speaker dan iets te veel met de Sonos Play:1 wifi speaker die ik er nu naast heb staan. Een oneerlijke vergelijking, als we de speaker vergelijken met de JBL Charge 3 en UE Megaboom dan kan deze speaker van Fresh ’n Rebel zich erg goed meten met de vergelijkbare speakers van de populairste bluetooth speaker merken.

Batterij

Door Fresh ’n Rebel wordt geclaimd dat de speaker 15 uur kan worden gebruikt als deze volledig is opgeladen. Op gemiddeld volume klopt deze bewering, speel je continu op een hoger volume en laad je daarbij ook je smartphone op, dan is de batterijduur uiteraard korter. Naast de bluetooth knop zit een indicator van vier ledlampjes waaruit je kan afleiden wat de nog resterende batterijduur is, je kan deze lampjes activeren door op een willekeurige knop op de speaker te drukken. Na vier uur opladen kan je er vervolgens weer 15 uur tegenaan. Wat ons betreft een prima batterijduur voor een hele dag muziek zonder tussendoor opladen.

Waterdicht

De speaker is IPX7 gecertificeerd voor stof- en waterdichtheid. IPX7 houdt in dat de speaker ‘dompeldicht’ is, oftewel goed voor een incidentele blootstelling aan water tot 1 meter diepte voor maximaal 30 minuten. Ideaal voor gebruik aan het strand en zwembad, maar ga de  speaker niet meenemen in het zwembad. Wat kan je dan wel met deze IPX7 bescherming? Als de speaker onder het stof of zand zit, spoel je dit er onder de kraan vanaf zonder de speaker beschadigt raakt.

Twee speakers koppelen

In deze test hebben we de beschikking over één speaker uit de Rockbox Bold lijn. We hebben nog geprobeerd om de Rockbox Bold te koppelen met de Rockbox Brick XL, maar dit is ons niet gelukt. We kunnen dus enkel afgaan op andere reviews waarbij dit wel tot tevredenheid is getest. Waaruit ook blijkt dat het pairen van een Rockbox Bold L met een Rockbox Bold M mogelijk is.

Eindoordeel

We hebben deze week meerdere Fresh ’n Rebel speakers getest en we kunnen wel concluderen dat dit de meest veelzijdige bluetooth speaker van Fresh ’n Rebel is uit onze test. Het is niet een speaker die je snel mee op een vliegvakantie neemt, daarvoor is de M meer geschikt, maar een prima speaker voor in huis en in de tuin. Ook voor een feestje heb je met deze speaker een prima party sound met een bereik door de hele kamer. De geluidskwaliteit is goed. Enkel bij een (te) hoog niveau volume hoor je wat onzuiverheden. De speaker heeft een normale bass die niet uitschiet naar te diepe lage tonen.

De extra mogelijkheden van deze speaker springen er ook uit. Zo is de speaker stof- en spatwaterdicht, kan je de speaker gebruiken als powerbank en heeft de speaker ook een 3.5 mm Jack in/uitgang. Dit alles tegen een concurrerende prijs in vergelijking met de vergelijkbare speakers van JBL en Ultimate Ears.

*Omdat we benieuwd waren naar de kwaliteit van het merk Fresh ’n Rebel, hebben we verschillende Fresh ’n Rebel bluetooth speakers gekocht en aan een test onderworpen. De Rebel Rockbox Bold L uit deze test is dus niet beschikbaar gesteld door een webshop of door het merk zelf.