JBL Link review

JBL Link is de verzamelnaam voor de slimme speakers van JBL. Dit zijn speakers waarmee je op basis van je stembediening naar je favoriete muziek kan luisteren en andere slimme apparaten in huis kan aansturen met je stem. Doordat ze met meerdere speakers aan elkaar te koppelen zijn kan je in verschillende ruimtes tegelijkertijd naar je favoriete muziek luisteren. In dit artikel gaan we verder in op de JBL Link slimme speakers.

JBL Link review

JBL Link in het kort

  • Keuze uit twee slimme speakers in verschillende formaten.
    Benieuwd naar de volledige JBL Link speakerlijn? Ga naar Bol.com
  • Bedien de speaker en je slimme apparaten via Google Assistent.
  • De speakers zijn in het zwart en wit verkrijgbaar.
  • Ingebouwde Google Chrome Cast-technologie voor streaming.
  • Eenvoudige Setup via de Google Home app.

JBL Link review

In deze review van de JBL Link hebben we de beschikking over één JBL Link 20. We hebben de multiroom functionaliteit dus niet optimaal kunnen testen, maar enkel in combinatie met speakers van een ander merk met Chromecast.

De JBL Link 20 is niet meer te koop. Op dit moment zijn de JBL Link Portable & JBL Link Music nog te koop.

Specificaties JBL Link

JBL Link 10:  2 x 8 watt | 5 uur batterij | 96 kHz / 24-bit-HD-audio | IPX7 waterbestendig | Bluetooth & Wifi
JBL Link 20: 2 x 10 watt | 10 uur batterij | 96 kHz / 24-bit-HD-audio | IPX7 waterbestendig | Bluetooth & Wifi
JBL Link 300: 2 x 25 watt | 96 kHz / 24-bit-HD-audio | Bluetooth & Wifi
JBL Link 500: 4 x 15 watt | 96 kHz / 24-bit-HD-audio | Bluetooth & Wifi

JBL Link speakers
De JBL Link 10, JBL Link 500, JBL Link 300 en JBL Link 20

Installatie JBL Link

Als je de JBL Link speaker aanzet, krijg je na een aantal seconden al de stem van de Google Assistent te horen met het verzoek de Google Home app te downloaden. In de Google Home app kan je vervolgens via ‘Apparaat instellen’ de speaker instellen in jouw netwerk. De speaker maakt een geluid zodat je zeker weet dat je het juiste apparaat aan het instellen bent. In de Google Home app wordt ook meteen een update gedownload, zodat de speaker de laatste software heeft. Dit proces gaat tegenwoordig zo eenvoudig, dat iedereen deze speaker kan instellen.

JBL Link bediening

Je kan de JBL Link naast stembediening via de Google Home app, verschillende apps van streamingdiensten en met de knoppen op de speaker zelf bedienen.

Via Google Home app

In de Google Home app kan je speaker vinden bij de apparaten van de ruimte waar je de speaker hebt ingedeeld. Je kan hier het volume aanpassen en ook de bas en treble instellen. Handig is dat je in de app ook tijden voor de nachtmodus kan instellen. Hiermee kan je onder meer de helderheid van de led lampjes instellen en het geluid beperken. Timers en wekkers functioneren nog wel in de nachtmodus. Heb je twee Chromecast of JBL Link speakers in dezelfde ruimte, dan kan je deze via de Google Home koppelen als stereopaar.

Knoppen op de JBL Link

De JBL Link heeft een powerknop aan de achterkant, zodat je de speaker indien gewenst volledig uit kan zetten. Onder de powerknop zit tevens een ‘microfoon uit’ knop voor het uitzetten van de microfoon voor stembediening. Bovenop de speaker zitten volume knoppen, een play/pauze knop, bluetooth connect knop en een Google Assistent knop, waarmee je de stembediening kan activeren.

JBL Link slimme speaker
JBL Link 20 review
JBL Link

Stembediening via Google Assistent

De JBL Link speakers werken met Google Assistent voor stembediening. Je activeert de Assistent met de woorden ‘Hey Google’. Vervolgens kan je een vraag stellen of een opdracht geven. Dit kan bijvoorbeeld voor het afspelen van muziek zijn: “Hey Google, speel af “Klassieke muziek”. De Google Assistent kijkt vervolgens of er een streamingdienst, bijv. Spotify, is aangemeld en speelt een afspeellijst met klassieke muziek af.

Staat je Philips Hue verlichting te fel? Met “Hey Google, zet verlichting woonkamer op 20 %”, zal de verlichting dimmen naar 20 %.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je de Google Assistent ook om het weer vragen, de tijd en een wekker of timer laten instellen.

Voor zover een algemene introductie tot Google Assistent. De JBL Link reageert vrijwel direct op een vraag of commando. Als de speaker je vraag beantwoord, dan zie je de led-lampjes knipperen als deze geactiveerd is.

Als je de Google Home app al gebruikte kan je meteen beginnen met het geven van opdrachten en stellen van vragen. Ik merk wel dat de Assistent nog iets te vaak reageert op stemmen op tv, bijv. bij reclames over een Google Assistent speaker, dus de stemherkenning mag van mij nog wat scherper, maar dit ervaar ik bij alle slimme speakers helaas.

Muziek streamen

Omdat de speaker gebruik maakt van ingebouwde chromecast technologie, kan je via vrijwel elke streamingdienst direct van uit de app van de streamingdienst muziek streamen. Bij bijvoorbeeld Spotify verschijnt de speaker na het verbinden met het Wifi netwerk direct onder ‘Beschikbare apparaten’.

O.a. de volgende populaire streamingdiensten werken met JBL Link:

Spotify | Google Play Music | Youtube | Deezer | TuneIn Radio | Juke

Geluidskwaliteit van de speakers

Je kan bij JBL Link kiezen uit vier verschillende speakers met het volgende vermogen:

JBL Link 10:  2 x 8 watt
JBL Link 20: 2 x 10 watt
JBL Link 300: 2 x 25 watt
JBL Link 500: 4 x 15 watt | 2 x 89 mm woofer, 2 x 20 mm tweeter | Frequentiebereik: 55Hz – 22kHz (-6dB)

Met alle vier de speakers kan je streamen met een geluidskwaliteit van 24 bit/96kHz. Oftewel het is mogelijk om Hi-Res audio te streamen via de speakers. De meeste streamingdiensten zoals Spotify en Deezer bieden muziek niet in deze hoge kwaliteit aan, met Qobuz en Tidal heb je wel abonnementen voor het streamen van Hi-res audio.

De JBL Link 10 en JBL Link 20 hebben 360 graden geluid. Op de accu kan je deze dan ook prima midden op de tafel zetten, zodat iedereen eenzelfde geluidsbeleving heeft. De JBL Link 20 heeft een iets minder diepe bas dan een aantal van de JBL bluetooth speakers die we eerder hebben getest. Het volume kan vrij hoog, zonder dat er vervormingen optreden. Voldoende bereik dus voor deze relatief kleine speaker. Een slaapkamer, keuken, badkamer en woonkamer van maximaal 30 m2 kan deze speaker zeker van muziek voorzien.

Met de multiroom functie creëer je een stereo setup en nog meer bereik. Dit kan met een JBL Link speaker, maar ook met een willekeurige andere speaker met ingebouwde Chromecast functionaliteit. Het instellen van een stereopaar gaat via de Google Home app.

Spatwaterdicht met Accu, ideaal voor in de tuin

Voor in de tuin is de JBL Link 20 de ideale speaker. Als je nog binnen Wifi bereik bent met de speaker, dan kan je via Wifi in optimale kwaliteit blijven streamen. Indien je geen Wifi bereik in je tuin hebt, koppel je je smartphone of tablet via bluetooth met de speaker. De speaker is IPX7 gecertificeerd, dit betekent dat je de speaker kan onderdompelen in water zonder dat deze daardoor wordt beschadigd. Geen probleem dus als de speaker per ongeluk in het zwembad valt of in de regen. Ook voor het park en op het strand is de JBL Link 20 een erg handige speaker.

JBL Link 10 of JBL Link 20 in de badkamer

Wil je in de badkamer naar je favoriete muziek luisteren? Het ontwerp van de speakers is waterdicht. Dit betekent dat je de speaker zonder problemen op de rand van het bad kan staan. Zo kan je in bad of onder de douche genieten van je favoriete muziek. Toch een andere radiozender of artiest, met stembediening zet je vanuit de douche je favoriete muziek op.

JBL Link kopen

Kijk voor actuele JBL aanbiedingen op de JBL aanbiedingen pagina.

JBL Link vs. Sonos One & Heos 1
Vergelijk de JBL Link 20 qua formaat met de Sonos One en Heos 1