Google home speaker

Met een Google home speaker kan je met je stem opdrachten geven en vragen stellen. Het is een slimme speaker die spraak herkent en antwoordt via de Google Assistent. In het apparaatje is een microfoon ingebouwd die gesproken taal, vooralsnog Engels, begrijpt. De slimme speakers van Google zijn te gebruiken in combinatie met je smartphone, tablet, entertainmentsysteem en diverse andere slimme apparaten in je huis. Verstuur berichten of bedien je telefoon met je stem. Vraag actuele verkeersinformatie op, maak een boodschappenlijstje, check de aandelenkoersen, zet de verlichting aan of speel je favoriete muziek af!

Wat is Google Assistent?

De Google Assistent is een computerprogramma dat dankzij spraakherkenning allerlei opdrachten kan uitvoeren. Je kan deze virtuele assistent of “voice assistant” vragen stellen en taken laten doen. Het is net alsof je tegen een persoon praat, want de assistent zal met spraak reageren en/of zorgen voor de uitvoering van de gevraagde actie. De stemassistent is te gebruiken in combinatie met duizenden apparaten van elektronicafabrikanten zoals Philips, OSRAM, Mediola, Samsung en Belkin. Een schemerlampje in je woonkamer is bijvoorbeeld eenvoudig aan te zetten als je ‘Licht aan’ zegt. Of word wakker met een samenvatting van het laatste nieuws, een overzicht van je afspraken die dag en het weerbericht. En tijdens het koken kan de virtuele assistent erg praktisch zijn om het recept van je gerecht nog eens te checken. Dan hoef je immers niet steeds je handen schoon te vegen om het scherm van je tablet of smartphone te bekijken. De spraaktechnologie wordt steeds beter en er komen voortdurend nieuwe toepassingen bij. De stemassistent verstaat en spreekt sinds kort ook Nederlands. Het programma stuur je via een slimme speaker aan door “Oké Google” te zeggen of de startknop in te drukken. Vervolgens kies je het apparaat of de dienst waarmee je wilt communiceren: “Praat met …”.

Wat kan je met de Google Home speaker?

De Google Home speaker werkt samen met de Google Assistant en dat biedt je de volgende mogelijkheden:

  • Informatie opvragen. Middels spraak stel je de slimme speaker vragen over recepten, sportuitslagen, je vlucht, geplande afspraken in je agenda en historische gebeurtenissen. Ook kun je berekeningen laten maken, teksten uit een vreemde taal laten vertalen en algemene kennisvragen stellen, zoals “Wat is de hoofdstad van Chili?”. Alle antwoorden komen uit de slimme geluidsbox van Google.
  • Een planning maken. Met spraakcommando’s kan je ook een wekker of timer instellen, afspraken in je agenda vastleggen of herinneringen instellen voor bijvoorbeeld de verjaardagen van je familie en vrienden.
  • Muziek en films afspelen. De slimme speakers van Google werken ook met Chromecast en geven geluid van hoge kwaliteit. Dat is perfect voor muziek en video! Geef je virtuele assistent dus opdracht om je favoriete muzieknummers en radioprogramma’s te laten horen. Of vraag om de vertoning van een film of een aflevering uit een televisieserie. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Google Play, Spotify, Netflix en YouTube.
  • Aansturing van de elektrische apparaten in je Smart Home. Met je de virtuele assistent van Google stuur je de slimme apparatuur in je huis aan. Bedien bijvoorbeeld de lampen, de verwarming, je televisie, de camera bij de voordeur of andere smarthome-apparaten. Je mobiele telefoon is ook via de speaker en assistent te bedienen, dus je kan gesprekken beginnen en aannemen zonder je telefoon aan te raken.
  • Producten kopen. Via je smartspeaker is het inmiddels ook mogelijk om online te gaan shoppen. Bestel leuke cadeaus bij bol.com of doe je boodschappen al pratend vanuit huiskamer bij Jumbo.

De smart speakers zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar, zoals de Google Home, de Google Home Mini en de Google Home.

Hoe werken “Actions on Google”?

Alles wat je met een slimme speaker kan doen is vooraf geprogrammeerd. De slimme assistent kan daarom niet vanzelf al je vragen begrijpen en beantwoorden. De vragen die je stelt en de acties die je wenst moeten dus min of meer voorgeprogrammeerd zijn. Dit gebeurd door middel van “Actions on Google”. De actions zijn te vergelijken met de apps op je smartphone of tablet. Het zijn handige applicaties die ontwikkeld zijn door de aanbieder van een dienst. Een voorbeeld hiervan is Albert Heijn, die een action heeft gemaakt voor het opvragen van recepten. En als je de buienkaart van Buienradar wilt zien, heb je hiervoor ook een action binnen de virtuele assistent nodig. Deze activeer je door ‘Praat met Buienradar’ te zeggen en vervolgens om het weergeven van de gewenste kaart te vragen.

Google Home kopen

Kijk hier voor de beste Google Home aanbiedingen