Denon Heos 7 review

Heos 7 review

Met de Heos 7 draadloze speakers van Denon beschik je over de grootste speaker van Heos. Deze krachtpatser geeft voldoende geluid om een grote ruimte van muziek te voorzien. Door meerdere speakers met elkaar te linken kan je een multiroom systeem in huis creëeren. De speakers zijn eenvoudig met elkaar te verbinden en te bedienen via de speciale HEOS app. Dankzij de verschillende opties op de speakers kan iedere muziekliefhebber extra genieten van z’n favoriete muziek.

Plus- en minpunten Heos 7

+ Koppel meerdere speakers met elkaar en stream muziek door je complete huis
+ Bedien de speakers eenvoudig per ruimte via de HEOS app
+ Zowel koppeling mogelijk via bluetooth als Wifi. Daarnaast ook mogelijk via AUX-ingang en USB-ingang voor harde schijf
+ Ondersteuning voor Hi-res muziek
+ De kwaliteit van het geluid ligt dankzij de drivers en D-versterking hoog
+ Aansluiting voor koptelefoon voor als je liever alleen naar je muziek luistert
+ Eenvoudig muziek streamen vanaf je netwerk harde schijf en computer
+ Stream rechtstreeks muziek via betaaldiensten zoals: Spotify, Deezer, Napster en Soundcloud
Geen ondersteuning van Apple Airplay

De Heos 7 is de ideale speaker om naar hi-res muziek te luisteren in grote ruimtes. Dankzij de ondersteuning met Bluetooth luister je eenvoudig naar je eigen muziekcollectie op je tablet of smartphone, zonder afhankelijk te zijn van je Wifi-netwerk.

Koppel je HEOS speaker met wifi en luister naar je favoriete muziek op Spotify, Deezer of je netwerk harde schijf. In de Heos 7 zit een ingebouwde DSP en digitale versterkers, waardoor je geluid vol en helder klinkt. De bas komt goed tot zijn recht dankzij een ingebouwde subwoofer en twee passieve basradiatoren. Deze laten het geluid extra vol klinken uit de speakers.

Denon Heos 7
Vergelijk de Heos 7 met de andere Heos speakers.

Specificaties Heos 7

  • De Heos 7 heeft 7 drivers voor een perfect helder geluid. Er zijn vijf actieve drivers en twee passieve radiators voor extra basversterking
  • De Heos 7 is voorzien van een hoofdtelefoonuitgang. Het geluid uit de speakers wordt automatisch gedempt als je de hoofdtelefoon aansluit
  • Ook is de Heos 7 voorzien van een analoge lijningang, zodat je apparaten met een analoge stereo-uitgang rechtstreeks kan aansluiten op een speaker. Handig als je een LP-speler wilt afspelen via je Heos systeem.
  • Digitale klasse D-versterking via vijf kanalen voorkomt een vervorming van het geluid
  • Voeg andere speakers aan het systeem toe in de party modus en stream dezelfde muziek in meerdere ruimtes. Of bepaal per ruimte welke muziek er geluisterd wordt. De speakers streamen de muziek naadloos, waardoor je zonder vertraging kan luisteren naar je favoriete nummers
  • Via de Heos app is het mogelijk om bass en treble handmatig in te stellen
  • Op de Heos 7 zitten volume en mute knoppen, zodat je niet eerst je smartphone hoeft te pakken om het geluid te dempen

Heos 7 review

Ik ontving de Heos 7 enkele dagen om aan een test te onderwerpen in combinatie met de andere Heos speakers. Ik heb de Heos 7 getest op installatiegemak, gebruiksgemak van de app, design en geluidskwaliteit.

Installatie

De installatie vind ik een beetje omslachtig. Dit gaat via een aux-kabeltje die je koppelt via je smartphone voor het zoeken van je Wifi verbinding. Ook ondervind ik hier helaas problemen mee bij het overzetten van de speaker naar een ander netwerk, dan het eerste netwerk waarop ik de speaker heb geprobeerd. Neemt niet weg dat het de eerste keer aansluiten zonder problemen ging als je de instructies in de app goed opvolgt. Nog een tip als het via Wifi en aux-kabeltje niet lukt, sluit de Heos 7 dan even tijdelijk aan op een netwerkkabel. De speaker wordt dan eenvoudig gevonden via het bekabelde netwerk (zorg dat je smartphone op hetzelfde netwerk zit). Vervolgens kan je via Instellingen > Mijn apparaten > Heos 7 > Netwerk alsnog het Wifi wachtwoord invoeren en komt de verbinding als het goed is meteen tot stand.

Verbinden via bluetooth, Aux-ingang en USB-stick is helemaal eenvoudig en krijgt een groot compliment voor het gebruiksgemak.

Heos app

De Heos App is een handige app die je met name gebruikt voor het instellen van de speakers en zones. Ook kan je via de app muziek streamen vanaf je smartphone, een aangesloten USB-stick of harde schijf, de Aux-ingang en bijvoorbeeld PC of netwerk harde schijf. Een aantal streamingdiensten hebben een in-app bediening, je kan dan direct vanuit de Heos app muziek streamen met deze diensten. Dit is bijvoorbeeld het geval met TuneIN voor internetradio, Deezer en Soundcloud. Voor Spotify kan je muziek streamen vanuit de eigen Spotify app via Spotify Connect.

Zoals al vaker geconstateerd met betrekking tot de Heos app, blijf ik het jammer vinden dat je geen alarm kan instellen en ook een timer niet tot de mogelijkheden behoort. Nou zal je de Heos 7 niet snel in je slaapkamer zetten, maar als je het bij één multiroom merk wilt houden, dan is het toch wel handig als dit mogelijk is.

Design

Een opvallend grote multiroom speaker, dat is het eerste dat ik constateer als ik de Heos 7 uit de doos haal. Niet te vergelijken in grootte met de Sonos Play 5 en Bose SoundTouch 30. Dit is dan ook geen speaker die je even voor een uurtje in de tuin zet of regelmatig verplaatst naar een andere kamer. De Heos 7 is met 4,5 kilo en het ontbreken van een handvat geen speaker die je snel verplaatst. Een prachtige speaker dus om vast op te stellen in je kamer. De speaker heeft aan de voorkant een stoffen buitenkant waarachter de vijf klasse-D digitale verstekers zijn ingebouwd. Aan de zijkant vind je de volume en mute knoppen. Aan de achterkant sluit je de voeding aan en eventueel een Aux-in kabel, USB-stick en netwerk kabel. Standaard schijnt er een blauwe Led indicator, maar in de app kan je deze uitzetten of minder fel instellen.

Heos 7 reviewGeluidskwaliteit

Je zal je verbazen over het volume niveau dat de Heos 7 aan kan zonder dat het geluid vervormd. Heb je geen behoefte aan stereogeluid, dan is één Heos 7 voldoende om een grote ruimte van muziek te voorzien. Via de EQ instellingen kan je de Treble en Bas aanpassen naar het gewenste niveau. De Heos 7 heeft standaard al een zeer volle bas, waarbij lage tonen overheersen. Met de EQ kan je dit echter grotendeels naar eigen wens instellen.

Toen we Heos bij de introductie van de eerste generatie speakers testte, was het opvallend hoeveel echo er soms was als je speakers samen liet afspelen. Eerder al werd dit opgelost bij de eerste generatie en ook bij de Hoes 7 HS2 hebben we gelukkig geen last van dit probleem.

In tegenstelling tot grote concurrent Sonos kan de Heos 7 wel Hi-Res muziek streamen. Nutteloos als je met name via Spotify en Deezer muziek streamt, maar erg nuttig als je via een Hi-res streamingdienst je muziek luistert. We hebben de speaker uiteraard getest met Hi-Res muziek en het geluid

Wil je in stereo luisteren, dan kan je twee Heos 7 speakers met elkaar koppelen als stereopaar. Ben je dit van plan, dan is het vanuit het kostenplaatje ook het overwegen waard om twee Heos 5 speakers aan te schaffen.

Ook via bluetooth en andere audio-bronnen is het geluid erg goed. Handig ook dat ik mijn LP-speler er op kan aansluiten via de AUX-ingang. Koppel meerdere speakers in één zone en je luistert naar je LP’s door het hele huis. Een goedkopere oplossing dan bijvoorbeeld de Sonos Connect, die je voor het koppelen van een LP-speler met Sonos nodig hebt.

Conclusie

In vergelijking met Sonos zijn de speakers van Heos beter in audio kwaliteit. Niet alleen vanwege de mogelijkheid om Hi-res muziek te streamen, maar over het algemeen hebben de speakers een iets voller geluid dan Sonos. Sowieso is de Heos 7 een maatje groter dan de Sonos Play:5, waardoor deze een absolute krachtpatser is die een grote ruimte eenvoudig van muziek voorziet. Bij Sonos zou je in dat geval moeten denken aan de Sonos Beam of Sonos Playbar, om eenzelfde ruimte van muziek te voorzien. De Heos

Heos 7 kopen

Heos by Denon is niet meer te koop. De opvolger is Denon Home.