Argon SOUL Review

De Argon SOUL is een koptelefoon die zich volgens het merk zelf prima kan meten met de duurdere hifi-koptelefoons van bekende merken als B&O en Sony. Een leuke koptelefoon dus voor een test en daarom besloot HiFi Klubben, waar Argon Audio exclusief te koop is, de Argon koptelefoon beschikbaar te stellen voor een review. De Argon SOUL 2 is met een prijs onder de 100 euro goed betaalbaar en onlangs nog verbeterd met een nieuwe driver 50 mm. in plaats van de oude driver van 40 mm. Ook de accuduur is verbeterd en de oorkussens zijn comfortabeler gemaakt. In deze Argon SOUL 2 review bespreken we deze Argon koptelefoon op design, draagcomfort, geluidskwaliteit, batterijduur en bluetooth verbinding.

Argon SOUL specificaties

  • Over-ear koptelefoon
  • Bluetooth 4.1 +
  • Volledig opgeladen accu is goed voor 18 uur luisterplezier | 8 dagen standby-stand.
  • Lege batterij? Je kan de Argon SOUL ook via de meegeleverde 3,5 mm. audiokabel verbinden met je smartphone of tablet.
  • 50 mm. driver
  • Frequentiebereik: 20-20.000 Hz
  • Geïntegreerde microfoon voor het voeren van telefoongesprekken.
  • De opvouwbare Argon SOUL wordt geleverd met handige transportetui, waar je de Argon hoofdtelefoon in kan opbergen.

Review Argon SOUL

Design Argon SOUL

De Argon SOUL heeft een modern design. Zo is de koptelefoon volledig in één kleur. Je hebt de keuze uit zwart en wit. Het Argon logo is subtiel aan de buitenkant van de oorkleppen verwerkt. Erg handig is dat je de koptelefoon volledig kan inklappen, zodat je deze compact en beschermd kan vervoeren in de meegeleverde etui.

Argon SOUL review

Draagcomfort

De Argon SOUL is een over-ear koptelefoon, de oorkussens zitten dus rond je oren in plaats van op de oren zoals bij een on-ear koptelefoon. Een over-ear koptelefoon heeft een iets hoger draagcomfort wat ons betreft, maar dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Waar je bij sommige koptelefoons merkt dat je gaat zweten rondom de oren, ook wel oorbroei genoemd, merken we hier bij de Argon SOUL niks van. Natuurlijk worden je oren wat warmer dan bij in-ear oordopjes, maar dit is niet vervelend zoals bij sommige goedkopere modellen. De koptelefoon zit comfortabel tegen je hoofd aan gedrukt, zonder al te veel druk. Ook de gewatteerde hoofdband zorgt voor extra comfort en zorgt ervoor dat je de koptelefoon vele uren achter elkaar kan dragen zonder dat het gaat irriteren.

Wat ook een groot pluspunt is aan de Argon SOUL is dat je de hoofdband eenvoudig kan verstellen. Waar dit vaak bij goedkopere koptelefoons als eerste kapot gaat of na verloop van tijd vast gaat zitten, is dit bij de Argon SOUL op het eerste gezicht erg duurzaam. Het mechanisme lijkt van een dermate goede kwaliteit dat we ook in de toekomst geen problemen verwachten met het aanpassen van de hoofdband.

Gewicht

De Argon SOUL weegt 286 gram. Dit is vergelijkbaar met andere over-ear bluetooth koptelefoons die vaak tussen de 250 en 300 gram wegen. De koptelefoon drukt mede door de gewatteerde hoofdband niet vervelend op het hoofd, zodat je de koptelefoon uren achter elkaar kan dragen.

Argon Soul koptelefoon

Nauwsluitende oorkussens

Naast de Argon SOUL heb je de Argon Pop. De Argon SOUL is een over-ear koptelefoon, waarbij de iets dikkere oorkussens over je oren gaan. De POP is een on-ear model waarbij de koptelefoon op je oren rust. De Pop is dan ook iets minder zwaar, maar de voorkeur voor on-ear en over-ear verschilt per audioliefhebber. Wij geven de voorkeur aan over-ear, omdat deze niet direct op je oren zit, maar er omheen en omgevingsgeluid hiermee deels wordt afgesloten.

Toch willen we de verwachtingen voor wat betreft het dempen van omgevingsgeluid een beetje temperen. Op de site van Hifi Klubben staat dat de koptelefoon omgevingsgeluiden dempt, maar dit is natuurlijk deels waar. Als je de koptelefoon zonder muziek opzet hoor je nog steeds net zoveel van de omgeving als zonder de koptelefoon. Maar in combinatie met muziek krijg je uiteraard veel minder mee van je omgeving, omdat de muziek overheerst. Het is in ieder geval niet te vergelijken met actieve noise-cancelling, maar dit laatste wordt ook niet beweerd door Argon.

Knoppen

De Argon Soul heeft drie knoppen. Uiteraard zijn er twee volume knoppen waarmee je het volume hoger en lager kan zetten. Ook kan je met de volume knop het volgende of vorige nummer afspelen door de knop iets langer ingedrukt te houden. Met Power-button is het mogelijk om de koptelefoon aan en uit te zetten, de koptelefoon te pairen met een bluetooth apparaat, gesprekken opnemen of weigeren en om de muziek te pauzeren en af te spelen.

Geluidskwaliteit Argon SOUL

We zijn aangekomen naar het belangrijkste punt van deze Argon Soul review, de geluidskwaliteit. Want de buitenkant kan er nog zo mooi en strak uitzien, het gaat er uiteindelijk om hoe de koptelefoon klinkt. Zeker na de beweringen van Argon dat het zich kan meten met enkele topmodellen van andere merken die voor een veel hogere prijs de deur uitgaan. Argon legt de lat voor zichzelf dus erg hoog, maar horen we dit ook terug in de koptelefoon? Meestal kiezen merken in deze prijscategorie namelijk voor de populaire sound met veel bas, waardoor de midden tonen niet meer naar voren komen.

We hebben de koptelefoon verbonden met een Huawei P10. Direct valt op dat ook de Argon Soul een iets diepere bas heeft, toch gaat dit niet ten koste van de details die je hoort in de muziek. Zo is er een duidelijke scheiding tussen zang en de bas. Ook de details van de middentonen komen goed tot hun recht bij de Argon Soul. Er is geen enkele sprake van resonantie, ook niet op hoog volume.

Er is geen Argon app voor het finetunen van de bas en treble op de koptelefoon, dit is meestal ook niet het geval bij koptelefoons in deze prijsklasse.

Batterijduur

Tijd om de batterijduur van de Argon SOUL aan een test te onderwerpen. Op HiFi Klubben staat dat de batterijduur 18 uur luisterplezier garandeert en 8 dagen in de standby-stand. Als we de handleiding van de Argon Soul lezen hebben ze het daar over 16 uur muziek luisteren en een standby tijd van 200 uur (8,3 dagen). Navraag bij Argon leert dat de capaciteit van de batterij bij de verbeterde versie 18 uur bedraagt in plaats van 16 uur.

We laden de koptelefoon volledig op met de meegeleverde micro usb-kabel. Het volledig opladen van een lege batterij, duurt ongeveer 3 uur. Wat we jammer vinden is het usb bescherm klepje, uiteraard kan deze voorkomen dat er stof inkomt, maar voor nu is het vooral jammer dat je bij gebrek aan nagels iedere keer dat je wilt opladen iets scherps nodig hebt om het klepje open te maken. We hebben enkele dagen regelmatig een aantal uur geluisterd, pas na een week is nodig om de koptelefoon weer eens op te laden.

Bluetooth verbinding

De bluetooth verbinding is erg goed. Het is helaas niet Bluetooth via de nieuwste codecs aptX of LDAC, maar dit mag je voor een dergelijke prijs ook nog niet verwachten. In de Argon SOUL wordt gebruik gemaakt van de SBC-codec en 4.1 bluetooth.

Bij het dragen van een smartphone in je broekzak of als je veel met je hoofd beweegt blijft de bluetooth verbinding optimaal en hoor je geen gekraak in de muziek. Pas als je wat verder afstand neemt, bijvoorbeeld uit de kamer gaat, dan merk je dat de koptelefoon het moeilijk krijgt om de verbinding in stand te houden.

Argon Soul

Beoordeling Argon SOUL

De Argon Soul is een koptelefoon van onder de 100 euro, op dit moment is de koptelefoon te koop voor 99,- euro. We beoordelen deze koptelefoon dan ook op basis van deze prijsklasse. Voor die prijs krijg je een hoop kwaliteit terug. We vatten het samen in de plus- en minpunten van deze koptelefoon:

+ Goede prijs/kwaliteit verhouding
+ Audioweergave goed in evenwicht
+ Draagcomfort
+ Accu goed voor 18 uur luisterplezier
+ Opvouwbare koptelefoon, compact te vervoeren in meegeleverde etui

Geen app met equalizer
Geen aptX of SBC bluetooth (komt op dit moment ook bijna niet voor in deze prijsklasse)

Argon SOUL2 kopen

De Argon SOUL2 is exclusief te koop bij HiFi Klubben

*De koptelefoon in deze review is beschikbaar gesteld door Argon Audio in samenwerking met HiFi Klubben.